Hæren skal købe nye pansrede patruljekøretøjer

MOWAG Eagle IV - Foto HOK

På trods af aktuelle historier i pressen om at Forsvaret ikke har råd til at købe det planlagte udstyr, så har Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) netop udsendt et nyt udbudsmateriale der dog længe har været på trapperne. Det handler om indkøb af op til 36 nye pansrede patruljekøretøjer (PPK) til Hæren.

I første omgang en samlet kontrakt der lyder på imellem 450 mil. til 1,5 mia. kroner. Alt efter pris pr. stk, samt antal (bemærk “op til 36 stk”).

LÆS OGSÅ : Forsvaret skal købe op til 900 nye lastbiler

De pansrede patruljekøretøjer skal kunne leveres i følgende konfigurationer:

Patruljekøretøj

Bruges i rollen som føringskøretøj, forbindelseskøretøj og transport af personel

Electronic Warfare køretøjer

Til brug med specialudstyr ved indhentningskapaciteter ved Hærens Efterretningsenheder

Støttekøretøjer

Transport af primært personel ved logistik- og militærpolitienheder

Åbne og lukkede rekognosceringskøretøjer

Til brug for spejder-, eskorte- og overvågningsenheder ved Hærens lette opklaringsenheder

De nye pansrede patruljekøretøjer

LÆS OGSÅ : Ny fællesnordisk uniform er i støbeskeen

Hærens kommende pansrede patruljekøretøjer skal altså kunne leveres i 5 forskellige varianter, og skal således anvendes bredt ved Hærens forskellige operative kapaciteter. Men det indledende indkøb på op til 36 stk. forventes kun at blive i “Patruljekøretøjs” udgaven, dog med en option på at enkelte skal leveres i en af de 4 andre varianter.

I udbudsmaterialet står også, at man generelt forventer yderligere køb af ekstra køretøjer (ud over de 36 stk).

Eagle 4 er ikke et opklaringskøretøj

Hvorfor skal bla. opklaringen så have nye køretøjer? Da Eagle i sin tid blev indkøbt indført, eller rettere trukket ned over hovedet på opklaringseskadronerne, var det med en stor portion skepsis. De var blevet hørt om deres brugerkrav, men der blev ikke taget hensyn til disse. De blev indkøbt, og nu stod opklaringen med et stykke værktøj, som slet ikke passede til den del af deres arbejde der kaldes jordopklaring. Senere kom Eagle 4 til, og det gjorde ikke sagen meget bedre. Melding fra opklaringsbataljonen dengang var at køretøjet larmer for meget, har for stor en profil og alle personellets sanser er frarøvet i det lukkede køretøj.

Denne gang har man taget hensyn, da to af dem fem varianter er rettet specifikt mod opklaringen. Dog er det “Patrol” udgaven som opklaringen i første omgang vil modtage.

LÆS OGSÅ : Hæren får nyt artillerisystem inden udgangen af 2017

Forsvaret forventer at prækvalificere 5 kandidater. Den producent som vinder PPK udbudet, skal kunne levere de nye køretøjer fra 2018. De skal være i drift i mindst 15 år.

*)Armoured Patrol Vehicles (APV). På dansk : Pansrede PatruljeKøretøjer (PPK)

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Så er det da en oplagt ide, at investere i det samme køretøj som de styrker i skal samarbejde med benytter… Så er der ikke langt til reservedele osv… Havde de ikke netop testet, en afløser for humvee’en , der skulle være fuldt pansret og mere manøvredygtig… I må presse politikkerne og de øverste chefer, til det rigtige valg, så de ikke rejser og æder pengene op.

  • Oshkosh M-ATV MRAP, den er større end Eagle’n og lever langtfra op til ønsket om et KØTJ der ikke “larmer for meget, har for stor en profil og frarøver alle personellets sanser er i det lukkede køretøj”

 2. Sø kører tombolaen igen hu hej hvor det går udbudsrunder en gros og valget går til? Og så kommer de politiske dukkedrenge fra Københavnstrup vi venter lidt’ alt har været i udbud – intet er købt, de er fulde af lyv. Danmark vil ikke kunde forsvare sig i fire timer, nu kun et spørgsmål ? hvem kommer først? Russerne eller Amerikanerne.

 3. Glem små lette spejderkøretøjer som i gamle dage. Vi skal have noget der kan beskyttet vores soldater imod lidt af hvert, ikke mindst IED’er. Så vi kan ligeså godt vælge et køretøj som Textron Commando Elite, eller T-APV som den kommer til at hedde i Canadisk tjeneste. Den er endnu større end Eagle IV men beskytter osse besætning og passagerer langt bedre. Også er den langt mere praktisk. For eksempel har den 4 luger som man kan observere eller evt. kæmpe fra. Samtidig har den plads til 4 passagerer udover besætningen på 3 mand. Man kunne f.eks. lave nogen opklaringsgrupper der fokusere mere på opklaring til fods og ved brug af køretøjets sensorer. Forventer at skytten skal betjene en vabenstation a la Lemur, men derudover bør vognkommandøren have sit eget stabiliseret 360 grader dag og natkamera. En gruppe med 2 køretøjer kunne have et 6 mands spejderhold til afsiddet opklaring, mens begge køretøjer og alle sensorer er fuldt bemandet. Samtidige er der plads til at med bringe 2 specialister af forskellige typer. Det kunne være et finskyttehold, en FAC og hans radiomænd,CIMIC, tolk osv.. Det vil selvfølgelig gøre grupperne ca. 50% større end det er tilfældet idag, men så kan man skære i antallet af grupper. Det er en hel anden type enhed end de gamle grupper der fræsende rundt i lette åbne GD’EREN som gale :) Men lignende enheder findes i andre NATO lande og jeg tror at den er mere anvendelig i den type operationer vi forventes at operere i. Samtidig skal man huske på at der er flere muligeder for at indhente efterretninger idag gennem ny teknologi.. droner ikke mindst. Textronen skulle kunne opfylde det fleste kræve fremsat ovenfor og som en sjov detalje så kan den faktisk fåes i en ret potent ildstøtte version med en fuldt stabiliseret 90mm kanon, der får man ‘bang for the buck’! Er sikker på bornholmerne kunne gøre god brug ud af sådan nogen. Ville ihvertfald have været praktisk at have i 2006 i Musa Qaleh.

  Men bliver spændende at se hvordan opklaringen kommer til at se ud fremover.

 4. Vi kan kun vinde ved at gå sammen med vore venner i Norge og Finland.120mm bør focusere på ATMOS,den er bare skøn at se.(gammel 120 mand)Kampfly enten Typhoon eller F 16 upgrade!!

 5. Britternes Foxhound MK4 den er fandme smart – den er lille, vims, drejer med paa bagakslen kan flytte 6 mand rundt og taale en 450punds bilbombe fra siden uden der sker noget (skete lige her I august)
  Gammeldags opklaring I aabne vogne er nok forbid med alle de ied og vbied der bliver brugt nu

 6. Forsvaret har smidt udbud på næsten alt andet end kampvogne, jeg nævner i flæng nye PMV’er, panserede patrulje KØTJ, lastbiler, artilleri pjecer og kampfly, alt sammen mere eller mindre med bagkant 2020. Forsvarsbudgettet sidste år var på 22.5 mia og med udbud for minimum 30 mia de næste 4 år, bliver det rimelig stramt. Især når man tænker på at selv simple ting, som støvle sværte og markerings strimmel er en voldsom mangelvare.

  De eneste der har det meste er søværnet med 5 “nye” skibe og 9 seahawk helikoptere på vej. Eller hvordan mangler de stadig missiler og besætning til denne ene frigat???