Forsvaret skal købe op til 900 nye lastbiler – Disse 5 producenter er med i opløbet

Forsvarets MAN SX Foto HOK

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse er i gang med et stort indkøb. De har fået opgave at indkøbe et sted mellem 700 og 900 lastbiler.
Ca 400 – 500 terrængående lastbiler og 300 – 400 almindelige lastbiler.

Nu har man fundet 5 lastbilproducenter som er blevet prækvalificeret.

 • Iveco Magirus AG
 • Rheinmetall MAN Military Vehicles GmbH
 • Mercedes-Benz Danmark A/S
 • Scania Danmark A/S
 • Oshkosh Defence, LLC

Det er altså de fem producenter, der nu har muligheden for at aflevere tilbud til Forsvaret på denne store ordre, der har en samlet værdi på mellem 1,5 og 2,0 mia. kroner.

Lastbilerne der skal leveres i mange forskellige konfigurationer, indkøbes på en 7-årig rammekontrakt, med en aktør

LÆS OGSÅ : Danmark må igen låne sig til bedre beskyttelse

Oshkosh hvem?

MAN, Mercedes, Scania og Magirus er navne de fleste allerede kender. Men hvem er Oshkosh så?
Virksomheden er amerikansk og har bla. leveret lastbiler til USA, UK og Canada.

De har netop vundet en kæmpe ordre i USA, hvor virksomheden skal levere Joint Light Tactical Vehicle (JLTV) der med tiden skal erstatte de efterhånden aldrende Humvees i det amerikanske militær. En samlet kontrakt der skønnes at have en værdi af 30 milliarder dollars for Oshkosh.

I denne sammenhæng er det værd at bemærke, at Forsvaret herhjemme barsler med indkøb af netop pansrede patruljekøretøjer. Og mon ikke at Oshkosh Defence også stiller op med nogle kandidater i dette udbud.

Og som vi tidligere har skrevet om, så låner (tester?) Forsvaret netop nu Oshkosh M-ATV i Afghanistan, som benyttes af Movement Force Protection Team fra Opklaringsbataljonen

Skrevet af C Sundsdal

....

35 kommentarer

Skriv et svar
 1. Fedt så kan vi hente nogle flygtninge på en god og sikker måde før det bliver rigtig vinter, nu vi sparer på bomberne.

 2. Flere vogne, hvor der så kommer til at mangle 58019851434 reservedele, plus det løse, for der er jo indkøbsstop? O.o

 3. Ny PMV: udskudt.
  Nye jagerfly: Udskudt
  Nyt artelleri: Udskudt
  Nye Lastbiler øøøh indkøbsstop? (ender nok med udskudt) Og så støver man 168`erne af sammen med man-8 og man-13 tadadadaaaa functionertbar armee

  Hvor er det betryggende at vi snart skal bruge Hjemmeværnet til at dække 90% af den væbnede kapacitet, for det faste forsvar har sq snart hverken officerer, materiel, faglærte eller soldater tilbage….

 4. Få nu bare det forsvar ud af hænderne på de skide akademikere og tilbage til dem der reelt ved, hvad der skal bruges og som KAN bruges.
  At man har læst en bog giver IKKE erfaring i hverken livet eller job!

  • jow jow det ved de jo alt om, de har jo læst en bog også ved alle jo at så er man meget kloger end alle andre. Det tror de i hverfald selv.

 5. Lars Lentz Nikolaj Lyngholm Haraldur Thorsson Christian Toft Christensen i bliver godt nok forklædet, hva!!?

 6. jeg synes det havde været smartere hvis man ikke købte så mange på en gang. Men derimod løbende indkøbte og udskiftede materiel så man har en blanding af nyt og gammelt udstyr. Derved spreder man investeringen ud over flere år, samt man løbende kan evaluere det materiel man har købt og om det er godt/dårligt eller billigt/dyr i drift.

 7. Spændende når nu at:
  Artilleri – udskudt på ubestemt tid
  PMV – klosterfuck i økonomien og dermed udskudt
  Jagerfly – udskudt/forsinket
  TYR beskyttelses udrustning… – Udskudt/Rest ordre
  Forsvars Minister – Rest ordre

 8. FMI afholder nu en månedlig øvelse i og finde indkøb og når det næsten er i mål og udskyde det, eller annullere en beslutning.

 9. Mon ikke det bliver Scania’en, hvor man kan have “løse” pansrede førehuse ved siden af, man hurtigt kan skifte, afhængig af mission! Ganske smart

 10. Hvis i lige fjerner IVECO fra listen er det helt fint. Det er simpelthen det værste skrammel vi nogensinde har haft!

 11. MAN selvfølgelig.

  Nye pansret patruljekøretøjer? Tror faktisk at der nærmere tænkes på et ‘beskyttet’ patruljekøretøj a la briternes Jackal(HMT 400) til brug i spejdergrupperne. Det håber jeg ihvertfald.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0