DF: Hæren får nyt artillerisystem inden udgangen af 2017

Det gamle system : M109 - Foto: HOK - Karl André Pedersen.

Efter tre års arbejde med at finde nyt artillerisystem til Hæren, blev udbudsvinderen fundet. Det blev et israelsk system, og derefter blev udbudet i 11. time aflyst. Den officielle forklaring lød på, at man i stedet ville bruge pengene på at erstatte eller reparerer den danske EH-101 helikopter som styrtede ned i Afghanistan i 2014. I stedet skulle man låne eller leje artilleri. Men det er for dyrt og nu skal man starte forfra med et nyt udbud.

I 2012 fik Hæren grønt lys til at købe nye artillerisystemer. De nye kanoner skulle erstatte de gamle og nedslidte M109 fra 1965. I september 2013 blev udbudsmaterialet og den efterfølgende tilbudsproces igangsat.
Ordren lød på 15 artillerisystemer, med en option på ned til 9 og op til 21 systemer. En estimeret pris på mellem en halv og en hel milliard.

Man endte op med 4 kandidater, CAESAR (Nexter Systems, Frankrig), K9 Thunder(Samsung Techwin, Sydkorea), SOLTAM ATMOS (Elbit Systems, Israel) og M109A6 PIM (BAE Systems, USA). Sidstnævnte blev dog efter diskvalificeret, da de ikke levede op til mindstekravet ifht skudafstand på minimum 40 km.

»Hæren FÅR nyt artillerisystem inden udgangen af denne forligsperiode…«  – Marie Krarup, forsvarsordfører for Dansk Folkeparti

Tilbudsprocessen bestod af to forhandlingsrunder, systembesigtigelse og verifikationstest, samt indstilling af udbudsvinder som Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse  (FMI) leverede til Forsvarsministeriet i december 2014.

LÆS OGSÅ : Forsvaret gennemfører ikke testperiode inden køb af nyt artilleri-system

Vinden blev isrealske SOLTAM ATMOS fra Elbit Systems.
Det var det system FMI vurderede som det bedst egnede til forsvaret, og nu manglede man kun at få partierne bag forsvarsforliget til at godkende den faglige anbefaling, og få den endelige købsaftale på plads.

Men forligskredsen aflyste købet i allersidste øjeblik og udbuddet blev annulleret. Et udbud der kostede i alt 14 millioner kroner at gennemføre.

Den officielle begrundelsen lød, at man alligevel ikke havde økonomi til det planlagte indkøb.
Årsagen var den danske EH101-helikopter som styrtede ned i Afghanistan i 2014. Pengene skulle istedet benyttes til til reparation eller udskiftning af den nedstyrtede helikopter.

LÆS OGSÅ : JDR Regimentschef: Det står slemt til

Havareret helikopter er en dårlig undskyldning

»Det er en dårlig undskyldning. Her på stedet har vi meget svært ved at fatte, at en havareret helikopter skal ødelægge et artilleri, vi har manglet i mange år«, udtalte chefen for Hærens Kamp- og Ildstøttecenter, oberst Ole Bering, til JV.dk i kølvandet på udmeldingen fra Forsvarsministeriet.

Også Marie Krarup har den opfattelse at det var et politisk skalkeskjul for at undgå at handle med en israelsk våbenproducent.
For der var stærk politisk modtand fra Enhedslisten og de to forligspartier Radikale Venstre og SF, som ikke kunne acceptere at handle våben med israelerne.  Og det ville være en ubehagelig sag op til en valgkamp, hvor de politiske partier ikke ønsker at spørgsmålet om våbenhandel med Israel skal blive et tema i valgkampen.

LÆS OGSÅ : Chefen for Hærens Kamp- og Ildstøttecenter er rasende

Nyt artilleri udbud skal i gang…. igen

I stedet for at købe nyt artilleri ville man undersøge muligheden for at leje eller låne artilleri i udlandet, for at opretholde vores artilleri-kapacitet. Men den løsning har vist sig at være alt for dyr, og kompliceret.
Så i dag står Danmark uden artilleri og 14 millioner kroner fattigere.

Men der skal findes en løsning, og den tyder på at blive at genstarte og lave en nyt udbud.

»I slutningen af oktober får vi pris på reparation af den styrtede helikopter, og så må vi se, hvor mange penge vi kommer til at mangle. Men uanset hvad, så får hæren nyt artillerisystem inden udgangen af denne forligsperiode,«fastslår Marie Krarup, forsvarsordfører, Dansk Folkeparti over for Nyhedsmagasinet Ingeniøren.

I et §20 spørgsmål til Forsvarsministeriet, spørger Marie Krarup.
”Vil det være muligt at bruge den tidligere udbudsrunde til indkøb af artillerisystemer nu?”

Svaret:
”Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse kan oplyse, at det ikke er juridisk muligt at bruge den tidligere udbudsrunde til indkøb af artillerisystemer nu. Dette skyldes, at det tidligere udbud er aflyst, hvorfor den formelle proces for udbuddet er afsluttet. Det vil således være i strid med de grundlæggende principper om gennemsigtighed og ligebehandling at genoptage processen, idet der kan være sket ændringer i markedet.”

Det er dog Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelses vurdering, at såfremt der initieres en fornyet udbudsproces inden for nær fremtid, vil store dele af materialet kunne genbruges og dermed mærkbart reducere udgifterne og tidsforbruget til processen.”

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  • Det er simpelthen en nødvendighed for at kunne fastholde den ekspertise som vi har indenfor denne våbenart. Man kan ikke have et forsvar uden artilleri, det er en forudsætning for det kan skabes ild og bevægelse for infanteriet og det middel som folk på jorden kan indsætte mod de trusler der ligger uden for et gevær eller kampvogns rækkevidde. Et forsvar uden artilleri er reel en Milits..

   Jeg synes det tendere skandaløst at man ikke har kunne nå til enighed om at få indkøbt eller i det mindste leaset nogle kanoner så de folk vi har ansat til at varetage denne funktion har kunne få nogle brugbare uddannelses redskaber. Jeg er godt klar over at der nok er mange som vil tænke.. de penge kunne også bruges andre steder, men vil man et forsvar så skal der de rette redskaber til og artilleri er et nødvendigt redskab

 1. “Men forligskredsen aflyste købet i allersidste øjeblik og udbuddet blev annulleret. Et udbud der kostede i alt 14 millioner kroner at gennemføre.”
  Har vi virkelig brugt 14 millioner kroner på at en flok jakkeklædte mænd og kvinder kan sidde og drikke kaffe og æde fucking kage. Mens de kigger på nogle papier de sikkert ved ikke føre nogen steder hen?!
  Flot… Godt gået…. Virkelig godt gået Danmark….

 2. Det bliver noget af en udgift.. Fordi man igen igen igen igen ikke vedligeholder løbende… Der skal pt købes nye kampfly, lastvogne, PMW’er, artillerisystem, nyt uniformssystem igen igen, og dertil alt andet der er tilkommende.. Jeg glæder mig til langt ude i fremtiden at læse om hvordan man håndterede forsvarets budgetter og hvor dum en ledelse der sad ved roret.

 3. Hvad med at se på ting vi ved virker og er ovre diverse børnesygdomme inden vi laver en typisk handel hvor vi smider penge væk eller indkøber noget der er smækfyldt med fejl af den ene eller anden art. Ikke at det er sådan hver gang, men det er noget der ses lige en kende for meget i systemerne synes jeg efter en del år i forsvaret.

 4. Jamen lad os da endelig købe noget udstyr der er blevet “testet” ved at dræbe over 2000 civile, i hvad der tydeligvis er et brud på Geneva-konventionen. Og samtidigt støtte et land der har besat flere millioner mennesker og systematisk udsulter og udrydder dem. Skidegod ide – specielt når vi taler artilleri, som Danmark jo har ENORMT brug for til at forsvare sig overfor… Hvem, Rusland?

  • De angivelige af 2000 artilleri dræbte civile du hentyder til, er ikke blevet ”testskudt” af den kanon Danmark har haft kig på. Den kanon har den israelske hær ikke, de har den samme kanon som Danmark, en M109. Den har ”testskudt” civile i Vietnam og Irak og sikkert andre lande også.
   Hvis du ikke kan se hvad Danmark skal bruge artilleri til, er det nok på grund af du aldrig har været i hæren.
   Oplys os endeligt mere med din visdom.

 5. For mig at se må det være vigtigt at vælge et mobilt system der kan flyttes hurtigt (måske med Hercules), altså et system på hjul. Jeg kan ikke forstå at det Svenske system, bygget på en Volvo dumper, ikke har været i spil.

 6. syntes bare at vi skal holde os til den nye m109 fås inda som fuld automatisk giv os nu noget vi kan bruge til noget og spøger os om hvad vi tænker istedet for der sider et par militær nægter med en akademiker bagrund og beslutter hvad der er bedst for os. det er sku også dumt at spøger en revisor og hvad sav tømmermester hansen skal save med #tænkjernuom