Forsvaret gennemfører ikke testperiode inden køb af nyt artilleri-system

Caesar fra Nexter Systems (Frankrig)

Når Forsvaret skal indkøbe nye artilleri-systemer for mellem en halv og en hel milliard kroner, så vil man købe uden først, at have gennemført en testperiode af de tre systemer / kandidater der er i spil.

Man har netop gennemført en testperiode i forbindelse med indkøb af nye pansrede mandskabsvogne, hvor man fundet behov for lange og omfattende afprøvninger af kandidaterne. Ligeledes har man gennemført en lang og omfattende testeperiode, da man skulle finde afløseren for det gamle LMG M/62. I begge tilfælde altså nødvendigt at gennemføre lange og omfattende testperioder.

Testperioder kan være med til, at tilrette det udbudsmateriale det er udsendt. Med andre ord, opnår man en erfaring og hands-on viden om de nye muligheder som artilleri-systemer har i dag. For en ting er at sidde på et kontor og læse en masse salgsmateriale med specifikationer, noget andet er at man ved selvsyn og testperioder selv kan danne sig et fornuftigt overblik over hvad man i virkeligheden har brug for.

LÆS OGSÅ: Amerikansk haubits lever ikke op til danske krav

Men de komplekse selvkørende artilleri-systemer der skal afløse den gamle M109, behøver ikke en testperiode, hvor man gennemfører danske hands-on tests. Og der er tale om tre forskellige systemer. To på hjul og et på bælter.

Vi har spurgt Forsvarets Materieltjenestes (FMT) ansvarlige på projekt kontor artilleri Bent Bech, om grunden :

Krigeren: Hvorfor vil man ikke gennemføre en testperiode. som man feks har gjort med projekt PMV-E.

FMT: Hvis du tænker på en egentligt testperiode som for PMV projektet er det korrekt at en sådan ikke gennemføres. Der er i artilleri projektet tale om en “hyldevare”, hvorfor dette ikke er vurderet nødvendigt i samme omfang.

Krigeren: “Hvad er definitionen af en “hyldevare” i dette tilfælde ?

FMT: “Med “hyldevare” menes i dette tilfælde et færdigt udviklet og afprøvet produkt.

Krigeren: Hvis ART er en hyldevare, hvorfor er PMV-E så ikke… hvor adskiller det sig ?”

FMT: Da jeg ikke arbejder med PMV-E og dermed ikke har kendskab til projektet, kan jeg naturligvis ikke kommentere dette projekt. Der har været gennemført besigtigelsesbesøg ved leverandørerne af artilleri, med deltagelse af relevante brugere. Dette vil senere i processen blive flugt op af en valideringstest af systemerne hvis det bliver nødvendigt.

De tre kandidater som er i spil er:

Soltam ATMOS – Elbit Systems (Israel)
Caesar – Nexter (Frankrig)
K9 – Samsung (Sydkorea)

Video: sådan ser et artilleri målområde ud helt tæt på

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Sgu hul i hovedet.. -.-
  Test nu lortet ordentlig INDEN i skriver under. prøv det. bare 1 gang.. kunne spare en helveds masse penge. For der er nu nok 99% chance for lortet ikke virker når de får det så..

 2. Igen en officer beslutning der er hul i hovedet… Fjern nu de klaphatte til indkøbere og snak med brugeren og test det af inden I køber noget

 3. Jamen så kender vi sgu forsvaret igen; ikke så mange overvejelser, men bare frem med tegnebogen….. Husker desværre alt for mange fejlkøb; alt for mange til st facebook har lagerplads nok… Og så gentager vi lige successen …. Jeg korser mig og ryster stille og opgivende på hovedet….

 4. Jamen så kender vi sgu forsvaret igen; ikke så mange overvejelser, men bare frem med tegnebogen….. Husker desværre alt for mange fejlkøb; alt for mange til st facebook har lagerplads nok… Og så gentager vi lige successen …. Jeg korser mig og ryster stille og opgivende på hovedet….

 5. En hyldevare…… “Sidder og glor MEGET dumt på artiklen, ryster på hovedet og tænker – Så er den gal igen, igen, igen…..”
  Mon ikke der er potentiale til de der reality shows hvor det gælder om at være så pip som overhovedet muligt, i de dér personer der træffer disse valg den ene gang efter den anden!

 6. En hyldevare…… “Sidder og glor MEGET dumt på artiklen, ryster på hovedet og tænker – Så er den gal igen, igen, igen…..”
  Mon ikke der er potentiale til de der reality shows hvor det gælder om at være så pip som overhovedet muligt, i de dér personer der træffer disse valg den ene gang efter den anden!

 7. Selvfølgelig kan man da sidde på “kontor” og vælge, specielt når dette kontor er en resturant? Så skid på de menige kulier ude på Lars Tyndskids marker!

 8. copy paste til alle andre kommentarer.. Mon ikke hastværk kan skyldes koldkrigs retorikken imellem EU og Rusland og at man derfor har fremskyndet processen.

 9. Der må være massiv korruption blandet ind i disse beslutninger. Præcis som embedsmændene har tjent styrtende på IC4 togene, som enhver handelsskoleelev kunne tage en fornuftig beslutning om at takke sig for. Da ingen er så ubegavede er der kun korruptionen tilbage.

 10. Der må være massiv korruption blandet ind i disse beslutninger. Præcis som embedsmændene har tjent styrtende på IC4 togene, som enhver handelsskoleelev kunne tage en fornuftig beslutning om at takke sig for. Da ingen er så ubegavede er der kun korruptionen tilbage.