Mødet med Samsungs store kanoner – K9 Thunder

[tps_header] Mange løfter deres øjenbryn når man nævner Samsung og våben i samme sætning. Men virksomheden kan meget andet end at producere tv og smartphones. For eksempel producerer Samsung Techwin en af verdens mest slagkraftige artillerisystemer på bælter. Navnet er K9 Thunder og den er kandidat i udbuddet : nyt artillerisystem til Hæren.

Vi har været en tur i Sydkorea for at se nærmere på produktet der har chancen for, at blive en del af den fremtidige værktøjskasse for Hæren og som altså skal afløse den gamle M109. Vi nåede forbi fabrikken og en tur i felten.

I hovedtræk er K9 Thunder en selvkørende 155mm haubits (52cal), med en maksimal skudafstand på 40km. Systemet er fuldautomatisk, og alt arbejde foregår inde i vognen. Ikke noget med at skulle ud og føde kanonen med granater.

Når det kommer til aktiv og passiv beskyttelse er K9’eren out-of-box nok det bedst beskyttede system i dette udbud. (I øvrigt også den eneste af kandidaterne, som er født med tårnbevæbning til egensikring). Det er til gengæld også det tungeste.

Mobilitets mæssigt er køretøjet er udviklet til, at kunne klare koreas barske bjergrige terræn… i alt slags vejr. Og med med sine overdimensionerede 1000 hestekræfter (tysk designede MTU-881 KA 500 motor), er den i stand til at flytte sin kampvægt på 47 tons med ca 70 km/t. Den har en aktionsradius på ca. 500km.

I konkurrencen om at levere nyt artillerisystem til Hæren, er Samsung med deres bæltekøretøj K9, oppe to konkurrenter. Begge på hjul. Elbit Systems – Soltam Atmos (Israel), og Nexter Systems Caesar (Frankrig).

Torden og lyn ild

K9’eren betjenes af fire personer M/K; en skytte, hjælper, kører og en kommandør. Og der er masser af arbejdsplads inde i køretøjet. Den eneste som reelt laver noget fysisk er hjælperen. Og det er kun ladningen han/ hun skal smide ind i røret, efter det automatiske system har smidt granaten i røret. Det går virkelig hurtigt.

Når der skydes i burst-mode, giver efternavnet ret meget mening. For det er i sandhed en oplevelse af torden og lyn(-hurtig) ild man er vidne til, når hver enkelt vogn brager tre skud af på 15 sekunder. Oplevelsen er helt speciel, når man står 50-75 meter fra gunline. Kanonen kan derefter skyde 6-8 skud i minuttet. Der er plads til 48 granater ombord, hvor de to andre kandidater har plads til 18 stk.

K9 er også hurtig når det kommer til ‘Shoot and scoot’ (køre i stilling – skyd – frigøre), for her er man helt nede på ca 60 sekunder, selv med værnepligtsbesætninger.

Trænede besætninger kan gøre det på 50 sekunder (se video nederst). Placeringen af undervogn spiller ikke den helt store rolle, i forhold til hvilken retning der skal skydes i. Tårnet drejer bare i den retning der skal skydes, som var det en kampvogn.

LÆS OGSÅ :  ATMOS artillerisystem - Elbit Systems

Ved et artillerisystem på hjul er det mest optimale når førerhus og kanon flugter, grundet det tryk og den enorme energi der udløses og forplantes ned i undervognen.

Samsung Techwin har desuden produceret en ammunitionsvogn kaldet K10. Den er bygget på samme platform som K9’eren. Ideen er, at denne skal følge med K9’eren og således føde den med ammunition.

En fuldautomatisk process som igangsættes ved, at man inde fra K9 indtaster hvilke granattyper man har brug for – og antal. K10 vil derefter koble sig på bag enden af k9 ved hjælp af et rør.

Herefter kan den spytte de valgte granat typer ind i K9’eren på kort tid, uden brug af manpower.

Denne løsning er dog ikke en del af det danske udbud.

Produktionslinjen

Samsung fabrikken kører 24/7 og produktionslinjen er snorlige. Når man træder ind i de forskellige haller får man hurtig en fornemmelse af orden og præcision, selvom der er mange mennesker og maskiner i gang.

Alt er i system ned til mindste detalje… hvilket også ville overraske hvis det ikke var, med den erfaring de efterhånden har oparbejdet. Techwin har nemlig produceret over 1100 stk K9’ere, deraf hele 1000 til Sydkorea (resten til Tyrkiet – der kalder den T-155 Firtina).

Hvis man stiller sydkoreas artilleri op på een lang række, ved grænsen mod nord, vil sydkoreanerne have en artilleripjece for hver 200 meter på hele strækningen.

Det meste af arbejdet på fabrikken bliver udført af maskiner og robotarme der svejser. Robotarmene lever ikke deres eget autonome liv. De bliver konstant er overvåget af et antal personer, for hver fase køretøjet går igennem. På hvert køretøj, hænger et ark med billede og navn på den/ de ansvarlige personer i de forskellige samlefaser. Så skulle der være det mindste galt, kan man hurtigt tracke hvem der har ansvaret. Og ansvar er noget de går op i, for det er med til at sikre kvaliteten.

– Kvalitet og sikkerhed er ét og alt med det vi her på stedet, fortæller en af medarbejderne på fabrikken : “Vi lever i et konstant beredskab. Det vi producerer her handler i sidste ende om vi får vores sønner og døtre tilbage, hvis det værst tænkelige skulle ske mod Nord“

I fredstid produceres der 90-100 stk om året, og fabrikken har ordrer til at holde produktionslinjen kørende frem til mindst 2021. Det er der ingen andre artilleri producenter der kan prale af.

Selvom der er godt gang i produktionen, er der plads til at man kan skalere op og ned. Så hvis et NATO land ønsker en hurtig levering, er det ikke noget problem.

Når vi rammer 2021 iværksættes der et update-program, der skal holde systemerne relevante og tidssvarende længere ind i fremtiden. Samsung løftede sløret for os, på een af deres update planer; Man vil have at K9’eren skal kunne opereres af kun tre personer. En gunner, kommandør og en kører. Den plads det vil frigive, kan evt benyttes til at have endnu flere granater ombord.

LÆS OGSÅ :  Alle danske Caesar artillerisystemer sendes til Ukraine

LÆS OGSÅ : Ny PMV : Hjul vs. bælter…. eller begge dele?

På den anden side af kloden

Nu ligger Sydkorea ikke lige om hjørnet, men sydkoreanerne fortæller at adgang til reservedele ikke er noget problem.

I Korea er man generelt vant til hurtige leverancer og export over hele kloden, stort som småt. Og til spørgsmålet; hvis worstcase scenario skulle ske – at krigen mod Nordkorea skulle bryde løs. Hvordan ser det så ud, ifht at få leveret reservedele, svarer Won Seo-Kim fra Samsung Techwin:

“Vi er pt. ved at undersøge muligheden for, at have en eller flere lokationer forskellige steder. Desuden et sted i Nordeuropa som kan producere og levere reservedele. Vi er jo også selv nødt til at kunne blive forsynet udefra, da en evt angriber formodentligt vil gå efter fabrikker, forsynings områder og lign“

Beslutningen om at finde et sted i Nordeuropa hænger bla. sammen med, at Samsung Techwin i øjeblikket er i dialog med Norge, Finland og Polen som har uvist stor interesse for K9 Thunder.

Prisen og alliance-kortet kan være en udfordring

Samsung Techwins største udfordring i denne konkurrence er nok anskaffelsesprisen på K9’eren. De er de dyreste, og prisen vægter 60% ved dette udbud. Til gengæld fortæller Samsung Techwin, at de også de eneste der præcis kan beregne en nøjagtig pris for lifecycle cost. (LCC), på baggrund af 13 års statistiske beregninger.

De kan med andre ord fortælle hvad systemet præcis kommer til at koster for Danmark at drifte over en 10 – 20 årig periode.

Hvis man trækker alliance-kortet må man antage, at Frankrig står stærkest i dette udbud. Der er nok ikke de store chancer for, at vi drager på mission med hverken Israel, eller Sydkorea. Spørgsmålet er så bare, hvor højt det kort vægter ved dette indkøb.

De tre producenter i artilleri udbuddet; Samsung Techwin, Nexter Systems og Elbit Systems skal inden for kort tid aflevere deres ”best and final offer” (BAFO). Herefter vil 24 mand fra Forsvaret blive sendt afsted til de respektive lande, for at udføre en såkaldt verifikationstest.
En test for verificere at producenten overholder de krav (som de på skrift har lovet) der er sat af det danske forsvar.

I starten af december er det så planen, at Forsvarets Materieltjeneste kan aflevere sin indstilling til forsvarschefen. Et indkøb på mellem 9 og 21 pjecer.

Det estimeres at artilleriet vil koste omkring 1 mia. kroner.

Se herunder billeder og et video klip fra turen til Sydkorea.

[/tps_header]

 

Gunner position på K9
Gunner position på K9

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  1. Nu er det nok mig der er tosset, men syndes HELT klart den har en kæmpe fordel over for de to andre, faktisk to fordele, 1 den store amo. beholdning 2. der er den amo vogn de har lavet, desværre to ting jeg er ret sikker på ikke bliver bedømt særligt højt hos de kloge herre.

  2. Hold da kæft!

    Som uddannet kanon kommandør på 109, sidder jeg bogstaveligt talt og savler…

    Det her monster er helt klart vejen frem, for det Danske Forsvar, og vis man ikke er overbevist om dette, efter de to film, så ved jeg ikke hvad der skal til!