JDR Regimentschef: Det står slemt til

Oberst Bjarne Højgaard Jensen. Foto: Forsvaret.dk - kaptajn P.B. Jørgensen

»Jeg tror ikke, politikerne ved, hvor slemt det står til.« lyder det fra regimentschef ved Jydske Dragonregiment, oberst Bjarne Højgaard Jensen.
»Vi har samlet i Forsvaret omkring 50 kampvogne. Men det er kun halvdelen af dem, der kan køre. Resten står i garager, fordi de mangler reservedele eller vigtigst; uddannet mandskab,« siger regimentschefen til Dagbladet Holstebro-Struer.
Han mener, at besparelserne på forsvarsområdet nu er gået så vidt, at det er svært at opfylde politikernes ambitioner om, at danske soldater skal kunne være til stede i udlandet:
»Der er lagt så stort et pres på personalet, at mange forlader Forsvaret på grund af de mange udsendelser.«

LÆS OGSÅ : Dansk oberstløjtnant: Iraks hær vil ikke slås mod Islamisk Stat

Under 2000 kampsoldater i Forsvaret

Oberst Bjarne Højgaard Jensen der tiltrådte som regimentschef ved Jydske Dragonregiment i maj måned i år, håber at den nye forsvarsminister vil give Forsvaret et grundigt eftersyn og undersøge konsekvenserne af det seneste forsvarsforlig, hvor forsvaret blev pålagt besparelser på 2,7 milliarder kroner.
»Vi ville gerne have bare tre kampvognseskadroner af 14 køreklare kampvogne. I dag er vi nede på at have to eskadroner af henholdsvis 10 og 14 kampvogne. Vi har ikke personel eller ressourcer til mere, og jeg tror faktisk ikke, at politikerne helt ved, hvor slemt det står til,« siger regimentschefen til dagbladet.

I det interne regimentsblad, Dragonen, skriver regimentschefen om Forsvarets forfatning ud over kampvognene:
»Det kan godt være, vi har 12 artilleripjecer, men vi skal være glade, hvis fire af dem kører, og det kan godt være, at vi er 16.000 M/K i fredsstyrken, men af dem er under 2000 egentlige kampsoldater. Det kan godt være, at vi har 68 kilometer grænse og 7314 kilometer kystlinje, men af dem kan Hæren kun dække cirka 20 kilometer.«

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Forsvaret skal enten nedlægges så fjenden ikke kan stjæle krigsmaterial, eller genopbygges fra bunden. I et system hvor pengene hentes over en lov bestemt frivillig skat. <Danmark kunne sagtens skille sig ud med retsforbeholdet, men politisk ønsker man sig helst en DDR politistat, hvor alle er under satellit overvågning.

 2. “Dette var den tunesiske kampagnes alvorligste lektion for de allierede: En gennemført teknisk, psykologisk og fysisk træning er den bedste form for beskyttelse og våben som enhver nation kan give sine soldater… men eftersom et demoktati altid møder krigen som noget uventet må denne træning i stor stil gennemføres i fredstid… vil det altid være en forbrydelse at undlade at give menneskene den form for træning gennem hvilken de har en chance for at overleve en krigsoperation. Mange af de kors som står i Tunesien idag bevidner sandheden om denne påstand.” Dwight D. Eisenhower

 3. Well Spoken.
  Tydeligvis en Officer, mere af gavn, end af navn.
  Det var så hans karriere.
  Godt at vi kigger på nye Kampfly, til et beløb, i omegnen af 20-30 milliarder kr,
  da det er lige det, vi står og mangler.
  Pengene skal så, findes på driften indenfor Forsvarets drift/materielanskaffelser,
  INGEN, ekstra bevilling.
  Det bliver blodigt.

 4. Der må være noget obersten/oberstløjtnanten har misforstået. Vi har i dag nøjagtigt det forsvar, som vi begyndte på at indrette kort efter Murens fald i 1989. Denne ændring af Forsvaret fra at være et NATO territorialforsvar til at være et Out-of-area missionsforsvar var drevet af Forsvarets øverste ledelse, og nogle enkelte kontorchefer i Forsvarsministeriet (der i øvrigt var officerer forklædt i civil).

  Om det nu var en klog beslutning eller ej er vel i nogen grad uvæsentligt, for sket er sket. Men det kan sgu ikke nytte noget, at en af forsvarets egne chefer nu piver over især hærens tilstand, for hæren ser ud præcist, som vi har ønsket, og i øvrigt er det fortsat ingen trussel mod Danmarks grænser – heller ikke fra Putin, som nogen prøver at bilde os ind.

  Danmarks tid med et stormagtsforsvar i lilleputformat er forbi, og den udvikling har forsvaret selv ønsket.

  • Hvad får dig dog til at tro at Putin ikke er en trussel?
   Den kolde krig er aldrig sluttet – det var bare nogle af spillerne der skiftede navn.
   Det kan godt være at vi ikke lige står overfor en invasion, men nøjagtigt som det har været lige siden anden verdenskrig, så er en del af spillet at forberede sig på den krig der aldrig kommer.
   Det er øst vs vest – og uanset hvor dumt det er, så vil det formentlig blive ved med at være sådan – især med en spiller som Putin ved bordet…

 5. Regeringen definerer forsvarets opgaver.Forsvaret indsender en behovsliste,regeringen betaler for “værktøjet”,hvorefter der er ro om forsvaret i forligsperioden.Evt aktioner uden for rigsfællesskabet skal betales via ekstrabevilling.Så ledes kan der blive ro i rækkerne!!!!

 6. En ting er, hvad politikkerne ikke forstår, men det er mig helt ubegribelig, at en øverst befalende fra forsvaret IKKE kan gøre det forståeligt, eller skære igennem overfor politikkerne hvor alvorligt situationen er. Når det forholder sig sådan, politikkerne har en anden opfattelse, så har afsenderen af kommunikationen ikke gjort det godt nok. Det er ikke ment som et forsvar af vores politikere, men på den måde de udtaler sig på, så forstår de jo ikke situationens alvor

 7. hvad skal vi bruge et militær til i danmark, alle krige vi deltager i er vi enten støtte eller taberne. Historisk set er vi en flok (“special” soldater <– da man ikke må bruge ordet spasser mere). Vi har mistet krisgejsten, og burde afskaffe militæret totalt.

 8. trist set er det men de fremmede kan da bare komme, vi slår dem til hver en tid ,for når de kammer så dør de af grin når de ser hvad de er oppe imod.Med den politik som er ført kan de somend ligeså godt nedlægge forsvaret og så offer det mere på luftstyrken.Så kan det måske også give lidt til efter vederlag til ministeren………..

 9. Efter min mening burde vores Forsvar være 5 gange større ( mindst ! ) så det reelt havde en mulighed for at forsvare fædrelandet og befolkningen…men næh nej lad os fyre alle pengene af på teatre , u-landsbistand , migranter , minister vederlag og ej at forglemme skat der har ladet sig tørre i røven af udenlandske selskaber og udbetalt 6 mia. – well done a-holes !

 10. Drop det. De røde pamper vil nedprioritere militær og ordensmagten fordi man angiveligt ikke skal bruge det til noget. Også vil de forære pengene væk til luksus flygtninge som så skal have i hovedet og røv fordi man ikke er informeret om tror det er flygtninge som gerne vil Danmark og vil arbejde. Og når der begynder at svinde ind i statskassen fordi der bliver flere der går af arbejdsmarkedet og mindre der kommer ind og ikke mindst som gider fordi de har skjult sig sin krigs flygtninge og fusket sig til posttraumatisk stress syndrom og skal forsørges, så kommer vi til at se dumme ud fordi vi troede at hvis man betalte sin skat så blev man belønnet når man ikke kunne arbejde mere.

 11. Det ville være rart såfremt generalerne tænkte mere på deres soldater og deres opgaver, materiel og muligheder end på deres egne karrierer og lønsedler….

  Der er ikke mange af de danske generaler der gør sig fortjent til tapperhedsmedaljer for at sige deres mening til politikerne..