Ny fællesnordisk uniform er i støbeskeen

Udrustningssektionen ved Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) har iværksat et nyt projekt. Projektet omhandler et nyt uniformssystem, hvor al beklædning fra inderst til yderst skal udskiftes. Formålet er at erstatte uniform M/11, med et nutidigt, moderne og mere modulært uniformssystem.
Projektet er fortsat i opstartsfasen og det er derfor ikke præcist afklaret hvilke, og hvor mange genstande der er omfattet af projektet

I øjeblikket undersøges muligheden for, at gennemføre projektet som et fællesnordisk projekt. Og det rigtig god mening da det sandsynligvis vil være økonomisk mere fordelagtigt end at gennemføre det i nationalt regi.

LÆS OGSÅ :  Trusselsniveau får Danmark til at styrke nordisk forsvarssamarbejde
Dansk Multicam uniform : M/11 (tryk for stort billede) Foto : FMT
Dansk Multicam uniform : M/11 (tryk for stort billede)
Foto : FMT

Det er en arbejdsgruppe i NORDEFCO (Nordic Defence Cooperation .red) med repræsentation af alle nationer der har rejst forslaget. Det nordiske forsvarssamarbejde, NORDEFCO omfatter Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige. Det er endnu ikke besluttet hvilke nationer der indgår, hvilket omfang projektet skal have eller en grov tidsplan. FMI forventer at der er en afklaring af dette inden årets udgang.

LÆS OGSÅ : Første officielle billede af den nye danske Multicam uniform M/11

Det nye uniformssystem vil sandsynligvis være multiterræn sløring (MTS) eller kompatibelt med dette. P.t. er det uniformssystemet der er i fokus. De øvrige enkeltmandsudrustnings genstande er også relevante, men alle nationer har kontrakt på områderne p.t.

LÆS OGSÅ :  Trusselsniveau får Danmark til at styrke nordisk forsvarssamarbejde

Ambitionen er at uniformssystemet kan blive udrullet fra 2019. Det vil dog ikke være alle der får alt, men der vil sandsynligvis blive et antal pakker med varierende indhold, der normeres i forhold til ens funktion, forklarer major Thomas Nico Jørgensen, som er chef for Udrustningssektionen ved FMI til krigeren.dk

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  • Så uanset af den civile legeplads denne gang har valgt at genbruge MTS “skabelonen” så kan vi i teorien få ny uniform hvert 4. år? Er det ikke lidt tåbeligt at sætte barren så lavt? Næste gang den civile indkøber vælger en genstand, så tænker han/hun/høn jo bare: Det skal kun holde i fire år, så det behøver ikke at være et godt produkt?

   Eller er det bare mig der på 18. år i forsvaret bare er blevet kynisk?

   • Det er lidt sådan jeg har det med de nye sikkerhedsstøvler. Har brugt mine fantastiske Lowa-støvler uden problem i over 3 års tid og bliver nu nød til at udskifte dem med den samme model jeg har set folk slide hul på i en periode af ca 2 måneder (og som ikke er en skid skridsikre).

 1. Kan jo kun ryste på hovedet…. dog er det fint at man vil spare penge på et samarbejde….

  Men så kan vores kære VPL da også slide alt det M/11 udrustning op så når de da at få det….. HJV stopper deres indkøb af M/11 og får den nye udrustning allerede i 2018 er mit gæt muhahaha…

  Hvorfor prøver man ikke at få de nordiske lande med ind på det indkøb af M/11 som vi har?

 2. Tjaa fra en uniform besluttes indkøbt til den rent faktisk er på depoterne og udleveret til soldaten der går ihvertfald en 10-20 år sååå, først skal der findes levenradørere som vil påtage sig opgaven , de kommer så med deres bud og så pga eu regler skal sættes i udbud, det skal testes osv… og vi ender altid ud med en dk løsning… sååå der er ikke fare for det sker lige foreløbig i får dem at se ;)

 3. M84 systemet passer jo til DK og vores tærræn alt andet multifrugtpis virker som om nogle papirnussere der har fået en smart ide om at forsvaret skal udskifte deres systemer konstant med andres sløringssystemer sådan at de kan benytte stordrift. Vi snakker om det Danske militær og ikke en eller anden lorte forretning der kan vælge uniformer hvert år det passer.
  Vores Jenser skal have systemer der er lavet til DANSKE forhold og ikke et andet land, for det jeg har set ligner noget amerikanerne render rundt med…

  Kunne være der skulle luges kraftigt ud i den del af forsvarsministeriets afdeling der har med uniformssystemer at gøre, for de har ikke en skid forstand på andet end at lege købmand hvilket forsvaret ikke er..

 4. hmm ikke meget innovativt mht udseende – ingen snak om materiale ? hvad er tanken fra FMT ? er der nogen ? Er det ydre ikke ok – er det i bund og grund ligemeget hvad man putter under ? oh Multicam fordi det er US ? Kom nu I sving og arbejd for jeres løn FMT – det der er tæt på laveste fælles nævner ….den køber de andre lande sgu da ikke ind på ?

  tag nu alle jeres tænke hatte på , hvad er der derude ? klimaer, trusler, funktionelle materialer, der spiller med underlag som vil give soldaten komfort, sikkerhed og bevægelse det redder liv og virker proffesionelt overfor de brugere i har ( soldaten ) er bunden lagt kan i stort set modulerer soldaten på forkellig måde uden kæmpe extra udgifter fremad rettet – tænker rygsække, kampveste, Uld, lethed i udrustningen – i gamle dage var let = dyrt sådan er det ikke mere – brug jeres netværk men de enorme kompetencer der er ….vågn op …

  JJH

 5. Da vi fik “nye” uniformer var det blot en ny farve. Stadig det samme tøj bare ny farve.
  Denne gang er det nye syninger / snit / form om man vil, hvilket er tiltrængt.

  Kan du nå dine lommer i bukserne med Basis / TYR? Måske er det noget de vil gøre muligt. Så igen for at understrege det er formen/modellen og IKKE farven.

  Ingen grund til al den panik.

 6. Jeg håber det bliver et uniforms mønster som kan erstatte Multi camouflage. Dette mønster er da en ringe omgang lort. Det passer overhovedet ikke ind i Skandinavisk natur. Men jeg tror desvære det bliver svært at dække omgivelserne i danske skove til sne klædte omgivelser på F.eks. Svalbard.

 7. Der er også planer om der skal bæres sorte støvler til den nye nordiske uniform.

  Multicam uniformens mønster bliver sandsynligvis, det mønster som HJV sagde nej til i 1978. som blev erstattet af M/84.

 8. Rygtesmederi, intet andet end rygtesmederi.
  Der er intet, der er besluttet og intet der er aftalt. Typiskt at en eller anden har “hørt det på gangene i FMI” og så får de historier lige pludselig masser af gang på jorden.

  @L.h. – “Der er også planer om der skal bæres sorte støvler til den nye nordiske uniform.” – kildeangivelse?????????

 9. årsagen til man skifter uniformer nu er:
  de brune støvler er 6-7 cm kortere end de sorte.
  det havde man ikke medregnet i multi cam.
  så nu må man lave nye bukse længder, der passer til støvlerne.
  nu er man vel snart oppe på 9 forskellige udgaver af de brune støvler. plus dem der er lavet i muldvarpeskind som er farvet brunt. (det ser forfærdeligt ud).
  sorte støvler var sorte, og kun en sort farve. hvilket i øvrigt også passer godt sammen med multicam.
  lol geværet dækker 1/3 af kroppen, er stadig sort. er ikke lige med.