Hjemmeværnsfolk passer på soldater i Mali

Hjemmeværnet. Foto Krigeren.dk

Flyvevåbnet sender i denne uge et transportfly og 61 mand til FN-mission i Mali. 12 af dem er Hjemmeværnssoldater, der skal stå vagt ved basen.

Flyvevåbnet sender i denne uge et af sine Hercules-fly til Mali, hvor det gennem det næste halve år skal flyve grej og personel rundt i det urolige land som del af FN’s fredsbevarende mission i landet.

Flyet og de 61 medfølgende piloter, teknikere og soldater får base i hovedstaden Bamako, hvor det er et noget uvant hold af vagter, der skal kontrollere, at ingen uvedkommende får adgang til danskernes base.

Vagtholdet udgøres nemlig af 12 mand fra Hjemmeværnet, der er blevet ansat til bevogtningen på en kortløbende kontrakt.

En af dem er den 31-årige pædagogmedhjælper Christoffer fra Skanderborg, der ikke ønsker sit efternavn frem.

– Jeg har altid været tiltrukket af Forsvaret, men jeg blev kasseret til session, fordi jeg har en læsion på korsbåndet, siger han.

I stedet har Christoffer gennem de seneste fire år engageret sig i en af Hjemmeværnets patruljedelinger, og han var ikke sen til at springe til, da flyvevåbnet søgte de 12 mand til det første vagtværn i Mali.

Siden marts har han derfor til korporalløn trænet til missionen på flyvestationerne i Karup og Aalborg, hvor det imidlertid ikke er alle, der er lige så begejstrede for, at han skal til Mali, som han selv.

LÆS OGSÅ :  Bramsen: Indsats i Mali er den nye terrorbekæmpelse

– Der er mange af de andre ansatte, der har været utilfredse med, at vi tager deres job. Men både hæren og flyvevåbnet er blevet spurgt, og de har jo takket nej, siger Christoffer.

Derfor ærgrer de professionelle soldaters skepsis ham.

– Jeg synes, at det er synd, at de ikke i stedet ser Hjemmeværnet som en ressource, der kan støtte og frigive mandskab til andre ting inden for internationale operationer, siger han.

I Forsvaret ser chefen for de internationale luftoperationer, oberstløjtnant Martin Birkedahl Nielsen, ingen problemer i at vælge hjemmeværnsfolkene frem for Forsvarets egne ansatte.

– Det er jo professionelle soldater fra Hjemmeværnet, der er vant til at løse den her type opgaver, og som så oven i får en ekstra, missionsspecifik uddannelse, siger han og fortsætter:

– Det er jo ikke weekendkrigere, vi sender afsted til sådan noget her.

– Men hvorfor sender I ikke bare Forsvarets egne bevogtningssoldater?

– Flyvevåbnet har en relativt begrænset kapacitet inden for bevogtning, som til gengæld er meget specialiseret. De er overkvalificerede til opgaven, så det ville være overkill at bruge dem.

De danske soldater holder i Bamako til i den fællesnordiske Camp Bifrost, der ligger omkranset af en FN-lejr, der igen ligger inde på et baseområde for Malis militær.

Trods flere led ud til den maliske virkelighed føler 35-årige Daniel fra Ribe alligevel, at han yder et meningsfuldt bidrag til FN’s indsats, når han som en anden af de udvalgte hjemmeværnsmænd tager til Mali.

LÆS OGSÅ :  Højt brag efter Forsvaret bryder lydmuren over Fyn

– Der er selvfølgelig noget eventyrlyst, men allermest tager jeg afsted, fordi jeg gerne vil gøre en indsats for Forsvaret og yde mit bidrag til fred i verden, siger Daniel, der heller ikke ønsker sit efternavn frem.

Det danske fly skal efter planen flyve missioner for FN i Mali frem til midten af november.

 

Et dusin hjemmeværnsmænd holder vagt

* Fra 31. maj og seks måneder frem skal et af Forsvarets fire Hercules-fly indgå i FN’s mission i Mali, hvor oprørsgrupper og islamister især hærger i landets nordlige del.

* Med flyet følger 61 soldater, teknikere, piloter og officerer.

* Til at hjælpe med at bevogte basen i Mali har Forsvaret engageret 22 frivillige og to fastansatte fra Hjemmeværnet på en midlertidig kontrakt.

* 12 af dem rejser 23. maj til det vestafrikanske land, hvor de skal udgøre det første af to hold, der skal bistå FN-missionen med bevogtning og transportopgaver.

* Selve Hercules-flyet afgår efter planen fredag 26. maj fra flyvestationen i Aalborg.

* FN’s mission i Mali har stået på siden 2013 og har indtil midten af maj kostet mindst 117 FN-ansatte livet.

* Hjemmeværnet har tidligere udført bevogtningsopgaver for Forsvaret i Afghanistan og Kosovo.

/ritzau/

78 kommentarer

Skriv et svar
 1. Tror masser i SRS gerne ville have haft den opgave istedet for en forvokset “Oksbox øvelse” på østfronten

  Samtidig er vi ved at skulle hjemsende færdig uddannet HRU personel (da man ikke kan tilbyde dem stillinger eller missioner alligevel), det hænger slet ikke sammen! De HRU folk kunne sagtens lægge ud med en bevogtnings opgave som første mission, herved er der så mulighed for at man fastholder nogle ressourcer der kan trækkes på når de kommer hjem og forhåbentlig kan uddannes og specialiseres yderligere, så de kunne gå ind og bruges netop i de mange special stillinger, hvor der er store mangler på folk især erfarne.

  Derudover er det absurd og tåbeligt at HJV folk skal trækkes ud fra deres civile jobs (så mangler de her), for at skulle aflønnes af Forsvaret med INTOPS og midlertidige tillæg (ekstra udgift ift. hvis man brugte fast personel der er lønnet og kun skulle have INTOPS tillæg). Men der er jo åbenbart penge nok, eller noget

  • Giver stadig ingen mening at trække HJV ind til supplerende udd, mens man har SRS (stående) og HRUere på fast kontrakt gående der alle råber på opgaver og missioner, alt imens flertallet af erfarne folk søger CU og civilt netop pga. før nævnte problematik og mere eller mindre tåbelige beslutninger…

   Al respekt for HJV, men det er altså de faste folk der bør prioriteres til INTOPS, med mindre HRN eller FLV ikke har nok kapaciteter gående som det eks var tilfældet i ISAF med BEVDEL. Men lige pt. er der mere end rigeligt der bare går i struktur uden nogen egentlig udsigt til reelle opgaver de næste år frem.

  • Pga. der går HJV politik i den de kæmper jo deres sag og for eksistens berettigelsen

   HKKF og Hæren burde bare skære igennem og sige at selvfølgelig skal dem der er fastansatte på kontrakter forrest i køen, ellers er der ingen ting der giver mening.

   Man tager jo heller ikke en deltids eller motions spiller i fodbold og smider ind på et Superliga hold foran alle dem der er på proff.kontrakter og højtlønnet…eller en ufaglært kasseassistent fra Netto til at udarbejde akademiske analyser for Dansk Supermarked.

  • Kim Anthoni Hvorfor er der så nogle af de fastansatte, der piber over de mange udsendelser? Det er jo det, jeg hører. Nååå ja! Der skal ansættes flere konstabler mv. Nu er det vel ikke HKKF, der styrer, hvem der sendes ud, jeg går ikke ud fra, at de sidder i forsvaret ledelse? Eller har jeg misforstået noget…

   HJV kæmper vel for eksistensen som de øvrige værn, der er sket en del siden jeg trak i uniformen i 83, og det er dæleme ikke entydigt til den gode side.

  • Michael:

   Det synes jeg ikke er rigtigt! Det er rigtigt at et fåtal har ytret sig ønske om mindre frekvens i udsendelser, men det er der vist ikke noget at sige til hvis man samtidig skal have plads til familie livet. Mange i SRS har siden vi gik ind på Balkan haft 6-8-12 udsendelser, jeg selv 4 fra 2008-2013. Det jeg mener er at der går rigtig mange unge rundt der hungrer efter at få en mission, så lad dog dem der er kommet ind de sidste 3-4 år med lavt missions behov få et hold, man kan jo ikke holde på den nye generation (forhåbentlig kommende specialister og erfarne folk), hvis man ikke sørger for reelle opgaver, sådan er det bare i dag ellers står det civile erhvervsliv inkl. statslige som Politiet, brandvæsen og Falck bare klar med flere og mere attraktive fristelser, end hvad FSV kan når nu man ikke kan tilbyde så mange skarpe opgaver sydpå.

   Hvem der skal udsendes er jo vedtaget fra politisk hold sammen med FSV ledelse, men lur mig om ikke HJV kommandoen prøver at suge så meget til sig som muligt? De burde istedet træde i baggrunden og erkende, at det til enhver tid bør være FSV faste personel der prioriteres til INTOPS så længe der er folk og kapaciteter der står klar (det burde være indiskutabelt).

   Hvis HJV folket også er missions søgende, ja så burde de søge ind fuldtid på nogle af de stillinger der står ledige. Vil de have del i “kagen” må man også gå ind for fuld skrald.

  • I så fald, så er det i ledelseslaget, I skal arbejde. I løbet af de sidste par år, så har jeg se flere skidtspande blevet væltet ud over HJV af fastansatte, der kalder deres kolleger polakker mv. – og som i al offentlighed nedgør deres både deres militære og personlige kvalifikationer.

   Det kan godt være, at jeg lyder syrlig i mine posts, men de kvalifikationer, der bliver stillet med, er så gode som de, der kræves af fastansatte – i alle tilfælde afstemt efter opgaven. Det vil sige, at mål og midler stemmer.

   Nu er vi i samme myndighedsområdet, og jeg har ministeriet og forsvarets ledelse stærkt mistænkt for, at ville bruge alle tilrådighedstående ressourcer, og her er HJV endnu et element. Jeg tror, at det er noget I skal vende jer til i det fastansatte system, og så tage en kiks og et glas vand til at skylle den ned med.

  • Michael:

   Læs hvad jeg skriver ovenover Har intet imod HJV. Det jeg har noget imod er hvis at man som deltids eller weekend kriger kan komme forrest i køen til INTOPS, det holder jo ikke (det underminerer grundlaget og rekrutterings processen for stående styrke), især ikke så længe SRS har kapaciteter selv de kan sende afsted.

   Derudover har jeg hverken svinet HJV eller andre, det får jeg sgu ikke noget ud af. Har iøvrigt selv haft gavn af HJV BEVDEL bidrag på både ISAF 7 og 11. Selvfølgelig er Q-krav de samme til en given mission, men uanset hvad burde SRS operative enheder der dagligt arbejder, træner og kører uddannelse alt andet lige have et gennemsnitligt højere niveau, end største delen af HJV PSN. Hvis ikke er der sgu noget galt på begge sider, så er kapaciteter og ressourcer fordelt forkert både hvad angår uddannelse og blandt ansatte. Ej heller behøves jeg nogle kiks eller vand, da jeg hverken er hykler eller hovedløs nationen debattør.

   Min hensigt var ikke at lave en for eller imod hhv. SRS,HRN eller HJV, men at påpege de problematikker der er ved at man vælger at prioritere HJV PSN til INTOPS, uagtet hvis beslutning og hvilket grundlag/strategi det måtte være.

 2. Det er muligt at lønnen er den samme når du er afsted, men træningen op til (undtagen misu) er ulønnet…. den del tangere i hvert fald social dumping da det udgør et væsentligt økonomisk argument for at bruge Hjv soldater til det…!

  • Michael Christensen udemærket… mine erfaringer er også fra tidligere hold Hjv missioner, så hvis dette er lavet om bukker jeg mig gerne i støvet… har selv været af sted som Hjv soldat så skal ikke være et angreb på dette… mener bare at økonomi godt kan få valgt hæren etc fra hvis Hjv kan gøre det billigere til ca samme kvalitet…

  • Jeg hører at de tre øvrige værn føler sig belastet af INTOPS. At hjv træder til som støtte er i min optik kun en naturlig forlængelse af det, hjv foretager sig i fredstid her i pastoratet.

  • Hjælpen er som også påskønnet er jeg sikker på … men som Klaus skriver bliver det et problem hvis det resultere i at man eks skære ned på fast personel, fordi det er billigere med HJV..

  • Del strategi 9, prins Joachim er blevet “ansat” uden løn til at håndtere det. Det involvere faste, reserve og frivillige som sammentænkes, og man kigger på hvordan USA gør det med eks. Army, navy, airforce også deres støtte styrker i national guard.

  • Det var dog en mærkelig udtalelse. Medmindre du mener, at man har hyret nogle, der kan løse de “lettere” opgaver tilfredsstillende, til en lavere hyre.
   For så burde kritikken være tydeligt rettet mod Forsvarets ledelse, og ikke de mennesker, som bare gerne vil gøre en indsats.

  • Jeg fatter ikke at man ikke bruger vores konstabler når der er så mange der er syge for at få opgaven. De siger deres job op af lutter kedsomhed.

  • Forsvaret har ikke folk nok, derfor bruger man HJV så man kan frigøre personale til andre opgaver, som at reparere fly fx.
   Der udover får de samme løn som soldaterne, så der er ikke meget løndumping..

  • Adam, vil lige påpege at det altså er flymekanikkerne der ordner flyene, ikke de grønne soldater.
   Og jo, forsvaret har folk nok til at sende 12 mand ned i 3 måneder af gangen for at støtte.
   HJV er gode til vagt tjeneste, vel nok det de kan.
   Men jeg kan sagtens forstå Mortens frustration, der går mange i forsvaret der hungre efter en udsendelse.
   Selvfølgelig skal han ikke blame den menige HJV mand.
   Men det er alligevel lidt til grin, at mange i forsvaret hungre efter en udsendelse, og så giver ledelsen de nemme ture til HJV..

  • Det er rart at læse så mange nuancerede indlæg. Jeg mener at det ikke er i orden at sende Hjv til udlandet, de har vel nok i at hjælpe politiet og stå og hjælpe bilister ind yil diverse festivaler og markeder.
   Så lad nu de “rigtige” soldater drage ud i verden og lave soldater arbejde.

  • Morten Møller du starter godt med ord som nuancerede osv, men så falder det hele til jorden, som egentlig virker som rent uvidenhed, kun en lille det af det Danske hjemmeværn er dem som primært hjælper politiet, ved foreksempel festivaler og markeder.

   Det danske hjemmeværn favner bredt med opgaver og i befolkningen, lige fra det ældre medlem som giver sin støtte til samfundet, ved fx at bistå politiet til trafik regulering. Til det andet spektrum til den dygtige patrulje soldat, som er med til at støtte vores SOF på øvelser, uddannelser og som sikrings personel i missions områder. Ind i mellem har bevogtning, infanteri, motoriseret overvågning, overvågnings/opklarings patruljer, som træner og støtter forsvaret i mange opgaver, så som træning, øvelser, støtte uddannelser af egne og udenlandske styrker, transport opgaver og sikrings personel i form af force protection som der skal gøres i Mali, som HJV har gjort flere gange før, Iraq Afghanistan, Kosovo, Østeuropa osv.

   Hvad er din definition af en “Rigtig” soldat så, de soldater fra Hjv som bliver udsendt, bliver ansat under uddannelse, træning og under missionen, som alle andre soldater, de skal gennemføre de samme krav til fysik og de missions gældne færdigheder som kræves, og i flere tilfælde også bliver certificeret af hæren, som bev sektionen til Mali også er blevet.

   Så bliver man bare så træt at at høre når flere at dem som virkelig gør en indsats for forsvaret er tidligere fastansatte og i nogle tilfælde har haft flere udsendelser bag sig, eller bare dygtige soldater i almindelighed, og så har du den, ja jeg bliver nød til at sige uvidenhed, i at ikke mene det er rigtige soldater.

   Som min SSG siger, jeg bliver så træt.

  • Der er simpelthen ikke folk nok..
   Og det er da bedre man sender et par HJV folk til Mali for at holde vagt, end at tage fx soldater fra LG eller GHR der skulle have været i Afghanistan eller Irak!!!

  • Hjemmeværnet har fået opgaven men da man ikke ansætter frivillige under hjemmeværnet er de ansat ved Air Transport Wing. En opgave som Forsvaret sagtens kunne have løftet selv hvis man gad bruge nogle af de ressourcer man uddanner og bruger en masse penge på herhjemme og som siger op, netop fordi opgaver som disse ikke bliver fordelt til enhederne.

  • Så jeg køber sgu ikke den med at Flyvevåbnet og Hæren er blevet spurgt og sagt nej tak. Det lyder sgu for godt til at være sandt!

  • Dennis Gerhard Klokkeriis Skjold pt er alle dem som kom fra hjv ansat som flyvere og under atw, så det er dine egne kollegaer som udsendes. Så det er også en opgave FLV selv har fået.

  • Men sådan er den blevet fremlagt så må man jo gå videre op i systemet hvis man er utilfreds. Men en af grundene til at FLV i første omgang havde spurgt hæren om de kunne stille, er at FLV secfor primært arbejder med FAS og PR, og ikke lejr bevogtning i missions område, at hæren så har sagt nej, og HJV som sidste løsning har sagt ja til opgaven, kan man sgu ikke klanter HJV for.

   Men man kan lige så godt vende sig til det, for det er blevet besluttet at stående styrke, reserven og HJV skal have større interoperabilitet, og man i større omfang skal gøre brug af den samlede resourse af både hjv og reserve i forsvarets opgaver. I lig med hvordan det i dag foregår i USA med henhold til deres stående styrke og deres national guard.

   Så man kan vælge og stampe i jorden og beklage sig eller det samlede forsvar kan arbejde sammen, for at få det bedste ud af den linje der er besluttet.
   http://medarbejder.forsvaret.dk/strategi-politik/Pages/HR-delstrategi9-Strategiforhjemmevaernetsfrivilligeogpersonelafreserven.aspx

  • Nu har jeg ikke påstå jeg har “indgående” kendskab til Flyvevåbnets bevogtningsenheder, men har deltaget i uddannelse og optagelsesforløb til hhv. deres bevogtningsassistenter og deres Security Force.
   Bevogtningsassistenter er dem der sidder og kontrollere ID i hovedvagten på flyvestationerne. Tror slet ikke de udsendes på missioner da flyvevåbenet ikke driver egne baser i udlandet.
   De andre, Security Force (Esk. 660) er bl.a. uddannede i at sikre landingspladser når fly og helikoptere lander i “fremmede områder” (uden for hegnet) og lave pickup af nedskudte piloter.
   Så jo, de overkvalificerede til at sidde på en stol og se ID kort. Desuden er de vist også ret pressede med udsendelser.
   Det giver mening alt sammen.

 3. Når der udsendes HJV folk, tegner de en korttidskontrakt, der står dog i artiklen af det er korporalløn – den er vidst 500,- mere end KS løn. Det gælder også grænsevagterne, de har også en korttidskontrakt.
  Så intet social dumping i det, formoder også at de får de tillæg som de er berettiget til som udsendt… Så tror ikke man skal bekymrer sig så meget om det, det er jo fint der er folk i HJV der gerne vil bidrage til sådanne missioner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *