Hæren ønsker nye militære opgaver tildelt Hjemmeværnet

Foto: krigeren.dk

Hjemmeværnet skal specialiseres og støtte Forsvaret på en række områder. Det er de gode erfaringer med Hjemmeværnets indsats nationalt under stormen Bodil og internationalt med bevogtningsopgaver i Kosovo og Afghanistan, der åbner de nye muligheder for hjemmeværnsfolket.

Hærens Operative Kommando (HOK) har fremsendt et emnekatalog til Hjemmeværnet, der beskriver 57 ønskede opgaver inden for HOKs struktur. Den endelige udformning og beslutning, om opgaverne skal løses, er dog endnu ikke truffet.

LÆS OGSÅ: Ros til Hjemmeværnet for stormindsats

– Det er simpelthen det bedste tilbud, Hjemmeværnet har fået fra Hæren i 25 år, fordi det rummer så mange relevante og spændende opgaver. Men det er også meget udfordrende opgaver. Det vil tage tid at udvikle en bæredygtig implementeringsplan. Der er primært tale landmilitære opgaver. Men også Flyverhjemmeværnet og Virksomhedshjemmeværnet vil kunne byde ind med kapaciteter. Derimod er der ikke åbenlyse opgaver for de sejlende besætninger i Marinehjemmeværnet. Jeg tror for øvrigt også, at Marinehjemmeværnet har ordrebogen pænt fuld, siger Hjemmeværnets chef, generalmajor Finn Winkler.

LÆS OGSÅ : Hjemmeværnet skal have nye fly og nye opgaver

Emnekataloget lægger også op til en lokal forankring af samarbejdet. Det kan f.eks ske ved, at de aktuelle hjemmeværnsenheder samarbejdsmæssigt bliver knyttet tættere til Hærens myndigheder, herunder brigader, regimenter og tjenestegrenscentre.

Blandt de operative opgaver nævnes blandt andet:
• Sikrings- og eskortesektioner
• Bevogtningsdelinger
• Opstilling af infanterienheder
• Enkeltpersoner til stabe

De mere driftslignende opga­ver tæller blandt andet:
• Forsyningstjeneste
• Vagtpersonel til garnisonsvagt
• Ammunitionsvagter
• Logistiske specialfunktioner

LÆS OGSÅ : Opbakningen til Hjemmeværnet slår alle rekorder

– Den skarpere militære profil, som kataloget lægger op til, er lige vand på min mølle. Vi er frivillige soldater, der rigtig gerne vil løse flere militære opgaver. Så det er en kærkommen udvikling, som også vil løfte og udvikle mig som kompagnichef,udtaler Søren Andersen, chef for Hjemmeværnskompagni Holstebro.

Skrevet af KrigerenDK

90 kommentarer

Skriv et svar
 1. Landkrig om teritorie og hardcore magtpolitik går ikke sådan af mode, som Putin lige har vist os, og med alle vore soldater organiseret omkring internationale missioner, var det givet at HJV må tage over.

 2. Landkrig om teritorie og hardcore magtpolitik går ikke sådan af mode, som Putin lige har vist os, og med alle vore soldater organiseret omkring internationale missioner, var det givet at HJV må tage over.

  • Jamen det er da godt at de små drenge kan komme ud med deres ynk over at passe deres arbejde. Lille ven hvis det er for hårdt for dig skulle du måske finde et job til den rigtige soldat du er. Ellers tør øjnene og respektere alle i uniform.
   Små ynkelige mænd/ drenge der skubber sig selv op på andre er lavere end han han skubber nedad.

   Moesgaard

 3. Ja hvorfor ikke :-P vi udliciterer jo alligevel til højre og venstre til discount løsninger. der skal jo spares penge. det er jo det det drejer sig om når alt kommer til alt.

 4. Ja hvorfor ikke :-P vi udliciterer jo alligevel til højre og venstre til discount løsninger. der skal jo spares penge. det er jo det det drejer sig om når alt kommer til alt.

 5. Det glæder mig at HOK ha så meget brug for HJV, jeg har selv været i HJV i små 20 år og prøvet næsten alt i det system. Hvis HOK har spurt HJV omkring disse 57 opgaver, så kan HJV læse de opgaver til fuldt ud.
  På godt og ondt også til en langt billiger pris, da HJV personel køre på en noget ringer overenskomst m.m. end fastansatte.
  Uanset hvad, så glæder jeg mig over de nye opgaver der måske kommer til HJV!

 6. Det glæder mig at HOK ha så meget brug for HJV, jeg har selv været i HJV i små 20 år og prøvet næsten alt i det system. Hvis HOK har spurt HJV omkring disse 57 opgaver, så kan HJV læse de opgaver til fuldt ud.
  På godt og ondt også til en langt billiger pris, da HJV personel køre på en noget ringer overenskomst m.m. end fastansatte.
  Uanset hvad, så glæder jeg mig over de nye opgaver der måske kommer til HJV!

 7. Nicolai Blindkilde Jeppesen jeg sikker på infanterister sig som “rigtige soldater” og jer som “mugberretter” Hvordan er Movecon og NSE’et mere rigtig ebd Bevogtning? Lad os nu bare erkende at vi har brug for alle slags “soldater” inf’er ville være fucked hvis ikke logisterne sørgede for forsyninger og sanitet. Og I kan få lov at sove mens vi har jeres 24 timers vagt. Det muligvis ikke det fedest men kræver selvdiciplin og en god position kreativitet at lave det 10 uger i streg. Tilgengæld er vi gode til det ;)

 8. Nicolai Blindkilde Jeppesen jeg sikker på infanterister sig som “rigtige soldater” og jer som “mugberretter” Hvordan er Movecon og NSE’et mere rigtig ebd Bevogtning? Lad os nu bare erkende at vi har brug for alle slags “soldater” inf’er ville være fucked hvis ikke logisterne sørgede for forsyninger og sanitet. Og I kan få lov at sove mens vi har jeres 24 timers vagt. Det muligvis ikke det fedest men kræver selvdiciplin og en god position kreativitet at lave det 10 uger i streg. Tilgengæld er vi gode til det ;)

 9. Mon ikke det store katalog er mere et udtryk for at de stadig voldsomme besparelser har ramt hårdt.

 10. Nu ligger landet således, at HJV med tiden er blevet til mere end madpakker og øl. Ved HJV har der for længe siden været generationsskifte, det som engang var weekend krigere, er i dag top motiveret soldater som løser alle de opgaver de stillet, både nationalt og internationalt, ved HJV går der ikke fagforening og politik i den, nej vi løser som sagt de pålagte opgaver uden at skele til fagorganisation. HJV har et fortrinligt samarbejde med forsvaret og har forøvrigt haft det i mange år. Og forsvaret bliver desværre stærkt stækket, nu regeringen nedlægger forsvarskommandoen, ved ikke helt hvad de tænker på, og undre mig vildt over hvem i regeringen som har en militær baggrund og kan træffe de nødvendige og rigtige beslutninger. Hilsen en tildligere KC.

 11. Nu ligger landet således, at HJV med tiden er blevet til mere end madpakker og øl. Ved HJV har der for længe siden været generationsskifte, det som engang var weekend krigere, er i dag top motiveret soldater som løser alle de opgaver de stillet, både nationalt og internationalt, ved HJV går der ikke fagforening og politik i den, nej vi løser som sagt de pålagte opgaver uden at skele til fagorganisation. HJV har et fortrinligt samarbejde med forsvaret og har forøvrigt haft det i mange år. Og forsvaret bliver desværre stærkt stækket, nu regeringen nedlægger forsvarskommandoen, ved ikke helt hvad de tænker på, og undre mig vildt over hvem i regeringen som har en militær baggrund og kan træffe de nødvendige og rigtige beslutninger. Hilsen en tildligere KC.

 12. Det handler vel i bund og grund om vi til trods for de seneste vanvittige besparelser i forsvaret prøver på bedste vis og virke seriøse og troværdige overfor vores allierede og det resterende samfund..Hvor de så vil finde personel og løse de enorme uddannelsekrav ( læs frivillig ulønnet personel ) er spændende?

 13. Det handler vel i bund og grund om vi til trods for de seneste vanvittige besparelser i forsvaret prøver på bedste vis og virke seriøse og troværdige overfor vores allierede og det resterende samfund..Hvor de så vil finde personel og løse de enorme uddannelsekrav ( læs frivillig ulønnet personel ) er spændende?

 14. nu er det sådan at mange af de opgaver som vi i hjv løser for hæren bla i udlandet er frivilligt og vi for Løn for det ligesom de ansatte i hæren også frivilligt har skrevet under på en kontrakt hvori der står at de kan blive udsendt og Få løn for det. og da forsvaret skal spare og ikke har mandskab nok til alle de OPG som vores Politikere pålægger dem, så har man valgt at trække på HJV folk og aflønne dem i nogle MDR om året. hvor efter de så vender tilbage til deres hverdags job igen.

 15. nu er det sådan at mange af de opgaver som vi i hjv løser for hæren bla i udlandet er frivilligt og vi for Løn for det ligesom de ansatte i hæren også frivilligt har skrevet under på en kontrakt hvori der står at de kan blive udsendt og Få løn for det. og da forsvaret skal spare og ikke har mandskab nok til alle de OPG som vores Politikere pålægger dem, så har man valgt at trække på HJV folk og aflønne dem i nogle MDR om året. hvor efter de så vender tilbage til deres hverdags job igen.

 16. Al ære og respekt for hjemmeværnet (HJV) og alle de frivillige der.

  Men, når det er sagt så synes jeg ikke, at HJV skal påtage sig de anførte opgaver…

  Og hvorfor så ikke…???

  Jo, man har med det nye forsvarsforlig skåret hæren ind til benet; ja, man har skåret I en sådan grad, at hæren ikke længere er i stand til at løse alle foreliggende opgaver. Man skal i den forbindelse erindre, at ønsket om besparelser på forsvarsbudgettet er årsagen til forsvarets og især hærens manglende kapacitet til at løse alle foreliggende opgaver…

  Og, det er på denne baggrund at jeg ikke mener, at HJV skal træde til….. For gør de det, træder til og løser de opgaver som hæren ikke har kapaciteten til, som virker HJV dels som “skruebrækkere”, men hvad værre er, så bliver de anvendt som gratis arbejdskraft og kan dermed give politikerne grønt lys, ikke alene for de nuværende nedskæringer, men også for kommende af samme slags.. Sagt med andre ord, HJV’s frivillige bliver misbrugt for at politikerne kan svinge sparekniven.

  Jeg ved selvfølgelig godt, at HJV mange frivillige gerne tager en tørn for det fælles forsvar; det har vi igennem en længere periode set i forbindelse med HJV afgivelser til bevogtningsopgaver dels i Kosovo, dels i Afghanistan. HJV løste opgaverne fint, men deres deltagelse gav jo samtidig politikerne carte blance til at spekulere i yderligere nedskæringer i stående styrker og yderligere brug af HJV’s “gratis” styrke.

  I mange år har vi set disse “besparelser” i den massive anvendelse af Beredskabsstyrelsens værnepligtiges personel i det offentlige katastrofe beredskab, ene og alene af den grund, at disse værnepligtiges er lang billigere end et stående beredskab, et beredskab som således kan særes ind til benet da man jo i en given situation “bare” kan tilkalde det “gratis” beredskab som supplement…. Præcis det samme som man nu gør med HJV……

 17. Al ære og respekt for hjemmeværnet (HJV) og alle de frivillige der.

  Men, når det er sagt så synes jeg ikke, at HJV skal påtage sig de anførte opgaver…

  Og hvorfor så ikke…???

  Jo, man har med det nye forsvarsforlig skåret hæren ind til benet; ja, man har skåret I en sådan grad, at hæren ikke længere er i stand til at løse alle foreliggende opgaver. Man skal i den forbindelse erindre, at ønsket om besparelser på forsvarsbudgettet er årsagen til forsvarets og især hærens manglende kapacitet til at løse alle foreliggende opgaver…

  Og, det er på denne baggrund at jeg ikke mener, at HJV skal træde til….. For gør de det, træder til og løser de opgaver som hæren ikke har kapaciteten til, som virker HJV dels som “skruebrækkere”, men hvad værre er, så bliver de anvendt som gratis arbejdskraft og kan dermed give politikerne grønt lys, ikke alene for de nuværende nedskæringer, men også for kommende af samme slags.. Sagt med andre ord, HJV’s frivillige bliver misbrugt for at politikerne kan svinge sparekniven.

  Jeg ved selvfølgelig godt, at HJV mange frivillige gerne tager en tørn for det fælles forsvar; det har vi igennem en længere periode set i forbindelse med HJV afgivelser til bevogtningsopgaver dels i Kosovo, dels i Afghanistan. HJV løste opgaverne fint, men deres deltagelse gav jo samtidig politikerne carte blance til at spekulere i yderligere nedskæringer i stående styrker og yderligere brug af HJV’s “gratis” styrke.

  I mange år har vi set disse “besparelser” i den massive anvendelse af Beredskabsstyrelsens værnepligtiges personel i det offentlige katastrofe beredskab, ene og alene af den grund, at disse værnepligtiges er lang billigere end et stående beredskab, et beredskab som således kan særes ind til benet da man jo i en given situation “bare” kan tilkalde det “gratis” beredskab som supplement…. Præcis det samme som man nu gør med HJV……

 18. Jeg tror bare at visse folk skal indse at Hjv. Er en del af forsvaret og ikke en konkurrent så vi samlet løfter i flok, vores mål er trods alt de samme, “at forsvare vores land og vores værdier”

 19. Jeg tror bare at visse folk skal indse at Hjv. Er en del af forsvaret og ikke en konkurrent så vi samlet løfter i flok, vores mål er trods alt de samme, “at forsvare vores land og vores værdier”

 20. Synes også det er forkert, for når der ikke er kapacitet nok i vores eget faste forsvar, så burde det jo være øjnåbner nok til at, ja så kommer vi jo bare til at blive uforsvaret så.. Og når vi nu i forvejen ikke kan få udbetalt overtid eller må skrabe timer sammen i form af øvelser, ja så blir det da kun almisser vi får af øvelser, vagter, ect. fremover når de nu tager mere fra os..

 21. Synes også det er forkert, for når der ikke er kapacitet nok i vores eget faste forsvar, så burde det jo være øjnåbner nok til at, ja så kommer vi jo bare til at blive uforsvaret så.. Og når vi nu i forvejen ikke kan få udbetalt overtid eller må skrabe timer sammen i form af øvelser, ja så blir det da kun almisser vi får af øvelser, vagter, ect. fremover når de nu tager mere fra os..

 22. Det kan jeg give dig tildels ret i Kåre, men når du vil gøre mit fast hverdags arbejde frivilligt, hvordan skal jeg så tjene min løn? Ikke umidelbart fordi der er meget job at få uden for hegnet..

 23. Det kan jeg give dig tildels ret i Kåre, men når du vil gøre mit fast hverdags arbejde frivilligt, hvordan skal jeg så tjene min løn? Ikke umidelbart fordi der er meget job at få uden for hegnet..

 24. Der er de ganske enkelt nød til de er jo ikke så mange tilbage i hæren og rigets fattes penge, HJV er jo et billigt forsvar og kan i værste fald blive misbrugt, det gode samarbejde som har kørt udmærket i mange år skal stå sin prøve, men HJV er et suplement til hæren, ikke en erstatning man skal have for billige penge/ingenting. – Der er allerede lukket alt for meget ned!

 25. Der er de ganske enkelt nød til de er jo ikke så mange tilbage i hæren og rigets fattes penge, HJV er jo et billigt forsvar og kan i værste fald blive misbrugt, det gode samarbejde som har kørt udmærket i mange år skal stå sin prøve, men HJV er et suplement til hæren, ikke en erstatning man skal have for billige penge/ingenting. – Der er allerede lukket alt for meget ned!

 26. Kåre, jeg betvivler ikke at HJV er en del af det samlede forsvar, tvært imod; HJV er en vital del af det samlede for, men også en del som med det nye forsvarsforlig i den grad vil blive “misbrugt” alene af den grund, at I er billige i drift. Stående styrker er som brandmænd til stede hele tiden, men er selvfølgelig derfor løntunge, hvor imod HJV kun trækker løn når I er udsendt….. Der er således en betydelig besparelse i Jeres “vikarvirksomhed”…..,

  Med en vis ret kan kan sige, at politikerne bruger jeres frivillighed som en billig erstatning for den stående hær……. Man kan måske oven i købet sige, at “misbruget” af Jer, set fra hærens side er en parallel til den for tiden meget omtalte “sociale dumpning” på arbejdsmarkedet….. Kort sagt, HJV’s frivillighed misbruges for at skabe en besparelse på forsvarsbudgettet….

 27. Kåre, jeg betvivler ikke at HJV er en del af det samlede forsvar, tvært imod; HJV er en vital del af det samlede for, men også en del som med det nye forsvarsforlig i den grad vil blive “misbrugt” alene af den grund, at I er billige i drift. Stående styrker er som brandmænd til stede hele tiden, men er selvfølgelig derfor løntunge, hvor imod HJV kun trækker løn når I er udsendt….. Der er således en betydelig besparelse i Jeres “vikarvirksomhed”…..,

  Med en vis ret kan kan sige, at politikerne bruger jeres frivillighed som en billig erstatning for den stående hær……. Man kan måske oven i købet sige, at “misbruget” af Jer, set fra hærens side er en parallel til den for tiden meget omtalte “sociale dumpning” på arbejdsmarkedet….. Kort sagt, HJV’s frivillighed misbruges for at skabe en besparelse på forsvarsbudgettet….

 28. Undskyld mig, jeg har nu væreti forsvaret i MEGET lang tid og jeg har kæmperespekt for. Hjemmeværnet derom skal under INGEN omstændigheder herske tvivl ! Jeg har gennem årene set med hvor hjemmeværnet har overtaget flere og flere opgaver, netop for at samfundet kan opretholde et vist niveau af sikkerhed, MEN og det ved jeg med sikkerhed, hvis jeg siger social dumping (det er så moderne et ord efterhånden) hjv beror på frivillig arbejdskraft evt noget lønkompesation, det der sker nu er flere opgaver flyttes så kun specialiserede opgaver bliver tilbage i forsvaret, jeg forstår godt hjemmeværnets glæde, men jeg forudser at i løbet af en årrække må hjv fastansætte folk for at honorere de krav der stilles

 29. Undskyld mig, jeg har nu væreti forsvaret i MEGET lang tid og jeg har kæmperespekt for. Hjemmeværnet derom skal under INGEN omstændigheder herske tvivl ! Jeg har gennem årene set med hvor hjemmeværnet har overtaget flere og flere opgaver, netop for at samfundet kan opretholde et vist niveau af sikkerhed, MEN og det ved jeg med sikkerhed, hvis jeg siger social dumping (det er så moderne et ord efterhånden) hjv beror på frivillig arbejdskraft evt noget lønkompesation, det der sker nu er flere opgaver flyttes så kun specialiserede opgaver bliver tilbage i forsvaret, jeg forstår godt hjemmeværnets glæde, men jeg forudser at i løbet af en årrække må hjv fastansætte folk for at honorere de krav der stilles

 30. HJV er frivillige og jeg ved af erfaring at I altid er villige til at stille op, og da vi i sin tid anmodede HJV om støtte til bevogtningsopgaver i missionsområderne var de frivillige ved at falde over hinanden for at komme med; det var jo trods alt mere spændende at komme en tur til Kosovo eller Afghanistan end at bevogte den sædvanlige transformatorstation i Østerbylille. Og netop denne store interesse for at komme derud, hvor det virkelige sker, var anledning til, at visse politikere kom på ideen om yderligere at køre ud af det spor med henblik på yderligere besparelse….. Villigheden om spændende oplevelser overskyggede tanken om, at I regulært var offer for misbrug…..

 31. HJV er frivillige og jeg ved af erfaring at I altid er villige til at stille op, og da vi i sin tid anmodede HJV om støtte til bevogtningsopgaver i missionsområderne var de frivillige ved at falde over hinanden for at komme med; det var jo trods alt mere spændende at komme en tur til Kosovo eller Afghanistan end at bevogte den sædvanlige transformatorstation i Østerbylille. Og netop denne store interesse for at komme derud, hvor det virkelige sker, var anledning til, at visse politikere kom på ideen om yderligere at køre ud af det spor med henblik på yderligere besparelse….. Villigheden om spændende oplevelser overskyggede tanken om, at I regulært var offer for misbrug…..

 32. Forsvaret ønsker at HJV overtager 57 specifikke opgaver som forsvaret tidligere har haft fast personel til at udføre; for mig ligner det “social dumpning” derhen af HJV er ulønnet; undtaget dog under udsendelse; ergo er det “udnyttelse” af HJV entusiasme og frivillighed… ( Men herfra skal der lyde et tillykke med de nye opgaver; opgaver, som jeg er helt sikker på at I løser effektivt og til punkt og prikke, men samtidig ofte også gratis)…..

 33. Forsvaret ønsker at HJV overtager 57 specifikke opgaver som forsvaret tidligere har haft fast personel til at udføre; for mig ligner det “social dumpning” derhen af HJV er ulønnet; undtaget dog under udsendelse; ergo er det “udnyttelse” af HJV entusiasme og frivillighed… ( Men herfra skal der lyde et tillykke med de nye opgaver; opgaver, som jeg er helt sikker på at I løser effektivt og til punkt og prikke, men samtidig ofte også gratis)…..

 34. @Allan Hvolby: nu var jeg en del af det første hold hjemmeværnere på ISAF6. Og så vidt jeg husker, så blev HJV anmodet om at stille ENH til opgaven. Jeg kan ikke mindes at folk ligefrem sloges om pladserne, så den må stå for din helt egen regning! I forbindelse med selve udsendelsen, så mødte jeg ikke andet end tilfredshed hos det KMP som røg hjem på juleleave, for som de sagde; det var aldrig sket uden at I var kommet! Udover det, så er det direkte ulogisk, ikke at benytte de resourcer man har til rådighed, mest hensigtsmæssigt. Underforstået at en BTN bruges til kamp og en ditto bevogtningsenhed bruges til BEV. Man kan naturligvis begrunde det med at en kampenhed, som fik en BEVOPG genoprettede kampkraften. Men set isoleret udfra et opgave synspunkt, så kunne BTN opretholde sit pres på FJ i en periode, hvor noget af styrken var på leave. Jeg har ikke længere noget med systemet at gøre. Men I mit job, bruger jeg mine medarbejdere der hvor de giver mest mening, alt efter kompetencer.

 35. @Allan Hvolby: nu var jeg en del af det første hold hjemmeværnere på ISAF6. Og så vidt jeg husker, så blev HJV anmodet om at stille ENH til opgaven. Jeg kan ikke mindes at folk ligefrem sloges om pladserne, så den må stå for din helt egen regning! I forbindelse med selve udsendelsen, så mødte jeg ikke andet end tilfredshed hos det KMP som røg hjem på juleleave, for som de sagde; det var aldrig sket uden at I var kommet! Udover det, så er det direkte ulogisk, ikke at benytte de resourcer man har til rådighed, mest hensigtsmæssigt. Underforstået at en BTN bruges til kamp og en ditto bevogtningsenhed bruges til BEV. Man kan naturligvis begrunde det med at en kampenhed, som fik en BEVOPG genoprettede kampkraften. Men set isoleret udfra et opgave synspunkt, så kunne BTN opretholde sit pres på FJ i en periode, hvor noget af styrken var på leave. Jeg har ikke længere noget med systemet at gøre. Men I mit job, bruger jeg mine medarbejdere der hvor de giver mest mening, alt efter kompetencer.

 36. Jeg tror ikke helt du forstår det Michael. Det drejer sig også om at der er folk i systemet som bliver sparet væk, og mister deres levebrød pga. HJV træder til og overtager deres job. De folk der allerede løser opgaverne er vel sansynligvis de mest kompetente da de allerede løser opgaven.

 37. Jeg tror ikke helt du forstår det Michael. Det drejer sig også om at der er folk i systemet som bliver sparet væk, og mister deres levebrød pga. HJV træder til og overtager deres job. De folk der allerede løser opgaverne er vel sansynligvis de mest kompetente da de allerede løser opgaven.

 38. @Jesper, jeg forstår det ganske klart. Hvis man vil have for 30 milliarder kr. fly, så må man spare andre steder. Forsvaret har længe ventet på en opgradering, denne er nu på vej. Er det den mest hensigtsmæssige? Det vides ikke, da fremtidens opgaver ikke er kendt. Men man er nød til at erkende at vi ikke har økonomi til at have to 100% kampklare BTN, samtidig med at vi skal stille fregatter og fly til rådighed over det hele. Vi er nød til at tænke strategisk og ikke kun lokalt. Alle skal spare, herunder også Forsvaret. Hvis Forsvaret havde udvist rettig omhu, og ikke havde foretaget elendige dispositioner på indkøbssiden, så havde tingene set anderledes ud. Bør jeg nævne missilbårne bæltekøretøjer, solgt for 10% af indkøbsværdigen, dronesystemer der ikke virker eller Demars, som har kostet mere end projekteret…jeg kan blive ved. Som jeg længe sagde i HJV og til kolleger i Forsvaret; hvis ikke vi selv finder ud af at effektivere os, så kommer der nogle andre og gør det. Det et nu det der desværre er sket i Forsvaret…

  • Sorry Michael men hvis vi skal holde os til det som emnet drejer sig om. altså de 57 opgaver….. så mener jeg nu ikke det er en opgradering der er på vej. :-) men fuck nu det. til November modtager jeg min fyreseddel og er sparet væk. så måske du har et job til en kompetent medarbejder?? ;-)

 39. @Jesper, jeg forstår det ganske klart. Hvis man vil have for 30 milliarder kr. fly, så må man spare andre steder. Forsvaret har længe ventet på en opgradering, denne er nu på vej. Er det den mest hensigtsmæssige? Det vides ikke, da fremtidens opgaver ikke er kendt. Men man er nød til at erkende at vi ikke har økonomi til at have to 100% kampklare BTN, samtidig med at vi skal stille fregatter og fly til rådighed over det hele. Vi er nød til at tænke strategisk og ikke kun lokalt. Alle skal spare, herunder også Forsvaret. Hvis Forsvaret havde udvist rettig omhu, og ikke havde foretaget elendige dispositioner på indkøbssiden, så havde tingene set anderledes ud. Bør jeg nævne missilbårne bæltekøretøjer, solgt for 10% af indkøbsværdigen, dronesystemer der ikke virker eller Demars, som har kostet mere end projekteret…jeg kan blive ved. Som jeg længe sagde i HJV og til kolleger i Forsvaret; hvis ikke vi selv finder ud af at effektivere os, så kommer der nogle andre og gør det. Det et nu det der desværre er sket i Forsvaret…

 40. Emnekataloget har nogle måneder på bagen, men der er intet sluppet ud endnu omkring hvordan man fra HOK eller Hjemmeværnskommandoen, har tænkt sig at opgaverne skal aflønnes. EOD’erne blev aflastet for simple opgaver i 2011 – det er ulønnet. Til gengæld er der også en stor udskiftning som kræver uddannelse af nye folk i stort omfang. Det samme må forventes på det nuværende katalog, da de fleste frivillige som udgangspunkt, skal tjene penge til at betale regninger med et andet sted. Der er med andre ord, en ret begrænset kapacitet på den enkelte person mht. hvor meget og hvor længe man vil udføre arbejde, der burde udføres af fastansat personale i en normal situation. Det er i min optik et kursskifte i HJV, at man ikke længere træder til i kritiske situationer, hvor politi, forsvar etc. har brug for ekstra hjælp, men indarbejder HJV som budgetmodul i alle tænkelige sammenhænge for at udnytte gratis arbejdskraft. Om det er langtidsholdbart må komme an på en prøve, og vil også afhænge af hvad der i andet end penge kommer den anden vej.

 41. Kære Michael, desværre tror jeg at du totalt har misforstået mit indlæg; jeg har ikke på noget tidspunkt draget jeres indsats i tvivl, tvært imod var jeg selv tilstedecda det første hold ankom. Sagen drejer sig reelt slet ikke om jer, men men om den måde som i fremover vil blive misbrugt på, i øvrigt på bekostning af stående enheder…

 42. Forsvaret er ved at blive samme system som i USA, hvor deres Hjemmeværn ( National guard ) også udsender folk på missioner sammen med de fastansatte, og det virker jo fint !!, så hvorfor skulle det Danske hjemmeværn gøre det dårligere ??

 43. Thor har du oplevet national Guard i for eksempelvis irak. Sikker ikke ligesom de fleste der skriver herinde bare fordi de engang har set et billede af tordenskjol. Jeg har møde dem og deres 12,7 pejene imod os danskere fordi de ikke kunne komme hurtigt nok forbi os

 44. Mon der følger lidt – bare lidt – ? midler med opgaverne mon…? Eller er det rendyrket sabling oppefra…? Blot et spørgsmål – ej et diskussionsoplæg! – Sidstnævnte har JEG nemlig ikke tiden til… :-/

 45. Kan man 100% sikkert regne med, at HJV kan træde til og hjælpe, folk går jo på arbejde?

 46. Sonny, ingen tvivl om det, men vi må ikke stikke os selv blår i øjenene, det lugter lidt af løn dumping, jeg håber bare ikke at man i hjv bliver misbrugt af ministerierne til at spare, det er der min bekymring går ! Vi skal beholde vores hjv, men de må ikke misbruges !

 47. Den arrogante holdning er helt naturlig og menneskelig, de er bange for deres job ! Så kort kan det siges, prøv at se det fra den vinkel, jamen, hvis det med vagt skal ses som en kernefunktion, så forudser jeg (husk på at jeg har den kritiske hat på i forhold til politikerene og IKKE hjemmeværnet !!!!) at i løbet af en kort årrække så overtager hjv, bevogtning af flyvestationer og kaserner (kerneydelser) ulønnet eller maksimalt en form for kompensation uden afspadsering, se det er en besparelse der vil noget :-) (med politikerøjne) sneberedskabet har hjv allerede ! Så er der flere politi og beredskabsopgaver ( beredskabskorpset er jo en del af forsvaret) og der kan. Sagtens findes mange af den slags opgaver, man skal bare huske at de folk der bliver frigivet bliver jo ikke sat i en kampenhed eller andet, de bliver skåret væk !!! Der er afsat x antal årsværk for de enheder og de bliver ikke boostet

 48. Hvor er jeg dog ved at være træt af at alt skal udmåle til en omgang “hvem har den største pik” mellem forsvar og hjv og hele tiden skal prøve at skrive hvem der er bedst ja politikerne har fucked op IGEN det er ikke noget nyt hjv er bare den tætteste militære organisation politikerne har til forsvaret så naturligvis ryger opgaverne derover i bund og grund skal vi jo alle sammen det samme beskytte den fine danske jord vi står på

 49. Ja, Patrick der i har du fuldkommen ret og du har opfattet det jeg skrev forkert men det er okay, i det her der ikke noget med store pikke, det er et spørgsmål om ikke at blive taget i røven af politikerne, hverken forsvaret eller hjemmeværnet er hjulpet med blot at være en spegepølse som man skærer i efter forgodtbefindende, jeg har det fint med at hjv overtager opgaver, blot man husker at kompensere personalet enten med friheder eller økonomisk for ellers er det løn dumpning !!!! Jeg forstår ikke hvorfor hjv personelgrupper opfatter det jeg skriver som negativt !!! Jeg forsøger blot at forklare hvordan jeg ser den her øvelse !!!! Læg bl.a mærke til i ide kataloget at der står infanterigrupper, Logistik, og eskorte !!! (Blandt mange) det er normalt kerneydelser i forsvaret, efter omstrukturering i de forgangne år er blandt andet Logistik gruppen ramt hårdt fordi forsvaret har ændret i lønaftalerne, dvs de kan ikke fastholde personellet og de der er tilbage går ned med stress på stribe, så er det jo iøjnefaldende at man tager hjv for at fylde huller !!!!! Osv osv, men det kræver nok lidt indsigt i hverdagen ved forsvaret for at gennemskue plan snedig

 50. Dette må ikke ses som en negativ holdning til HJV. Brevskoleuddannede befalingsmænd og officerer er uden tvivl godt nok til det nationale beredskab, hvilket i bund og grund også er og altid har været HJV’s opgave. Det er faktisk oprettelsesgrundlaget. Men til operative opgaver under INTOPS vil jeg godt nok stille mig stærkt tvivlende. I Danmark var der i 2011 19678 aktive i HJV. For at være aktiv skal man gøre møde i mindst 24 timer på årsbasis, Det jo godt nok, eller? Jeg skal gøre tjeneste minimum 1924 timer om året for at være en aktiv del af hæren, og det når så at blive til mindst 2400 timer om året. Jeg vil give ret i at løsningen med vagtdelinger i forbindelse med leave i ISAF og vagt delingen i Kosovo (et Kosovo som pt. i bund og grund ikke er mere operativt end UNFICYP (Cypern) var). Jeg kunne også se et formål i at HJV kunne yde støtte til den nationale støttestruktur under større missioner. Men operative opgaver under INTOPS vil jeg stille mig meget bekymrende overfor. Specielt i forhold til mellemledere og lederes uddannelsesniveau. Samtidig mener jeg ikke at HJV’s manuelle uddannelsesniveau absolut ikke er stort nok til udsendelser. Og hvis det ville kræve en opstillingsperiode på mindst et år, hvor er besparelsen så? Lad nu HJV tage sig af de opgaver som siden oprettelsen har været HJV’s opgaver, nemlig det nationale beredskab, og så kan i jo krydre det med lidt vagtopgaver og støtte til den nationale støttestruktur under større udsendelser.

  • Så vidt jeg ved er det ikke muligt at blive befalingsmand eller officer i hjv via brevskole. Men det er måske noget jeg har misforstået. Jeg har også kun været i hjv i 12 år. Men jeg fik da engang et panserkendingskursus pr. brev. Det var nu ok.

   • nu er det godt nok længe siden men tilbage i 2004 var jeg i gang med nettop et brev kursus der kunne have gjord mig til befalings mand i hjv blev dog afbrudt af at jeg skulle ind og aftjene værnepligt

 51. Inden at folk lige går amok med “hjemmeværnet er friviligt og derfor billigere”

  Såfremt at friviligt skal løse opgaver på samme vilkår som nu, så koster de immervæk 1200kr on dagen

  Og er defor væsentlig dyrer end en fastansat, så ved jeg godt at HJV manden ikke går hjem med løn i lommen, og for ham ser det selvfølgelig ud som om det er billigere.

  Fordelen for hæren er dog at de ikke behøver lave kontrakter for personel på midlertidige opgaver.

  Man kan selvfølgelig bruge ISAF modellen med kortere kontrakter, men jeg vil gerne stille mig spørgende overfor villigheden hos arbejdsgiverne.

  Vedr. Professionalismen hos HJV personel, så er langt de fleste rigtig dygtige soldater, det er bare ikke dem der kommer frem på youtube, og det er ikke dem der kommer i avisen, man ser kun idioterne.

  Jeg håber lidt på nationalguard modellen, top professionelle reservister hvis man kan kalde dem det.

  Med samme udstyr !

 52. Der er utrolig mange dimensioner i denne diskussion, Mange har ret i det lugter af regulær udnyttelse af HJV samt løndumping af hærens folk, Jeg har personligt altid været i mod at hjemmeværnet løser opgaver i udlandet og tager de ting som hærens enheder “burde” kunne løse, især på den måde det blevet sat op på, f.eks. ifb, med AFG hvor folkene skulle bruge 26 weekender til at uddanne sig også blive ansat på kort tids kontrakt i 3 uger + udsendelse, i stedet for bare at ansætte dem på regulær fod og træne dem op. Alle de opgaver der ønskes løst fra Hærens side lyder spændende i enhver “hjemmeværners” ører, men vi bør have for øje hvad hjemmeværnet burde gøre nemlig at værne om hjemmet. (Der er masser af både kampopgaver samt civilt støtte opgaver at løse herhjemme) Giv den øvrige del af forsvaret lov til at rejse verden tyndt, og bekæmpe ondskab. Selvfølgelig skal Hæren og de andre ikke være for god til at bruge “enkelte specialister” fra HJV som kan ting som de ikke kan eller ikke kan nå at træne sig op til. i mine øjne skal Danmark tage et alvorligt blik ind på sit Forsvar og spørge sig selv er vi villig til at bruge de penge det kræver at opretholde et forsvar generelt der skal til for at løse alle de opgaver vi skal i verden

 53. Desværre ser det ud til at de HJV folk, som svarer ind på denne her lange debat, farer i blækhuset fordi de tror, at vi skyder på hjemmeværnet; sådan er det overhovedet ikke… Det handlede alene om, at hjemmeværnets personel bliver misbrugt af politikerne som billig arbejdskraft på bekostning af hærens stående styrker, som på denne baggrund beskæres…
  HJV er billigt til alle de opgaver, der ikke kræver udsendelse, og når man ikke anvender dem, ja, så er de gratis at have stående i kulissen…..
  Med tildeling af 57 opgaver, som hidtil har været løst af forsvarets stående enheder , kan politikerne spare penge.
  Kort sagt kan man sige at politikerne misbruger hjemmeværnets entusiasme og frivillighed…
  Jeg ved godt, at mange HJV folk glæder sig over muligheden for at få nye og spændende opgaver, men måske burde I tænke en smule over baggrunden for, at I får dem tildelt……

 54. ÅRH endnu en artikel om hjemmeværnet på krigeren hvor man som hjemmeværnssoldat kommer til at skulle undskylde for at man valgte Hjemmeværnet … Super, det sker jo så sjældent !!! Min motivation for at søge ind hos HJV var ikke at tage arbejde fra fastansatte i forsvaret som jeg respektere rigtig meget, men for at stå til rådighed for mit land hvis det usandsynlige skulle ske (aldrig mere 9.april) … Og jeg giver mig 110 % hver gang, men skal alligevel høre på folks fordomme og latterlige kommentarer .. Og så ovenikøbet OGSÅ fra folk der bære samme uniform ! . Enten er hjemmeværnet nogle dovne weekendkrigere som ikke kan finde ud af en skid hvilket er fuldkommen uacceptabelt og pinligt , eller også begynder vi at bliver så dygtige at vi kan varetage opgaver for forsvaret og så er det sgu også galt ?! Og igen , nøjes vi med at afholde øvelser og ikke bliver brugt så suger vi bare pengene ud af statskassen uden at gøre noget som helst for pengene :D hahahahhaha Fuck mann det er op af bakke !

 55. Rasmus, synes du skulle læse alle opslag engang til..

  For gudvedhvilkengang så er det IKKE HJV personnellet der bliver kritiseret eller rakket ned på nogen måde.. Det er den beslutning om at os der er fastansatte kan risikere at blive pillet af den stilling for at politikerende kan spare vores stilling væk i forsvarsregi.. Personligt er jeg fløjtende ligeglad med om der står Hæren eller HJV på min arm, vil bare ha mit job og min løn for det..

 56. Jeg fornemmer – bl.a. ud fra en OB udtalelser og den allerede eksisterende forskelsbehandling – at konsekvensen af forslaget på sigt kan blive, at FRV BM og FRV OF skubbes ud af deres funktioner, så RESBM og RESOF kan rykke ind og overtage disse. HJV FRV kan så lege menig Bummerlum og yde gratis arbejdskraft.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0