Alle artillerileverandører skal testes – undtagen Samsung

K9 Thunder fra Hanwha Techwin (Sydkorea) Foto: Krigeren.dk

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) er i gang med at teste de artillerisystemer som er finalister i udbuddet : Nyt artilleri til Hæren. Men det er ikke alle der testes. FMI har vurderet, at det ikke er nødvendigt med en fysisk test af Samsungs K9 Thunder, inden man træffer det endelige valg.

Processen for indkøbet af nyt artillerisystem er nu helt fremme ved slutfasen. De tre producenter har afleveret deres Best And Final Offer (BAFO), og nu skal man igang med en såkaldt verifikationstest, inden man træffer det endelige valg af Hærens nye artillerisystem.

De tre producenter; Nexter Systems, Elbit Systems og Samsung Techwin er blevet kontaktet med beskeden om, at Forsvaret ville besøge dem og udføre en verifikationstest. Dermed er alle kandidater stadig med det sidste udskilningsløb.

-“Vi besøger producenterne og tester de systemer som opfylder vore krav, på den økonomisk mest fordelagtige måde. Testen finder sted ved tilbudsgiverne, med deltagelse af repræsentanter for projektet, herunder brugere (bla. en artilleri besætning) og andre relevante deltagere.“ fortæller Bent Bech til Krigeren.dk i september. Bent Bech er ansvarlig chef for indkøbet af nyt artilleri ved FMI.

LÆS OGSÅ : Forsvaret gennemfører ikke testperiode inden køb af nyt artilleri-system

Men efterfølgende har FMI nu vurderet, at det ikke er nødvendigt, med en fysisk test af K9 Thunder.
Vi har spurgt FMI hvorfor? og de forklarer at; Materialet (BAFO) man har modtaget på skrift er så godt, at man ikke har behov for gennemføre en verifikationstest i Sydkorea.

”Først og fremmest bemærkes, at samtlige tilbudsgivere fortsat er med i ”finalen”, hvor FMI vil evaluere tilbudsgivernes endelig tilbud (BAFO ”Best and Final Offer”).
At FMI ikke gennemfører verifikationstests på samtlige BAFOs er ikke ensbetydende med andet, idet verifikationstesten alene har til formål at verificere – og således ikke evaluere på – indholdet af BAFO i det omfang, FMI har fundet det nødvendigt.
FMI har i denne sammenhæng kun fundet det nødvendigt at verifikationsteste 2 ud af de 3 indleverede BAFOs. Det bemærkes hertil, af FMI gennem hele forløbet alene har forbeholdt sig retten til – og således ikke har forpligtet sig til – at gennemføre verifikationstests.” fortæller FMI til krigeren.dk

Det er en noget speciel situation for Samsung, der har modtaget beskeden om at de stadig er med i finalen, men at Forsvaret alligevel ikke ønsker at møde op og teste … som man gør med de to andre finalister.
Man kan spørge sig selv, hvor store chancerne er for at Forsvaret vil vælge et system, hvor man ikke har gennemført en test og brugerafprøvning inden underskrivelse af en så stor kontrakt.

I starten af december er det planen, at FMI kan aflevere sin indstilling til forsvarschefen. Et indkøb på 15-21 pjecer, der estimeres at koste omkring 1 mia. kroner.

Her er de tre finalister: Soltam Atmos, Caesar og K9 Thunder

[divider]Verifikationstest[/divider]

De overordnede mål med gennemførelse af verifikationstest af kandidaterne er ifølge FMI:
– afklare eventuelle tvivl om grad af opfyldelse af vores krav.
– ”brugerafprøve” systemet for at tilsikre rimelige arbejdsbetingelser under såvel transport som skydning.
– DK stiller med en besætning, der arbejder med artilleri nu og i fremtiden.

Selve planen for verifikationstesten er udarbejdet i samarbejde med HKIC (brugere), Hærstaben (kunde) og FMI.
Man vil bla. teste:
– Kontrol af krav.
– Vurdering af mobilitet samt komfort.
– Betjening, herunder skydning med systemet. I betjening indgår hele proceduren fra ladning til afgivelse af skud.

Vi har tidligere stillet FMI spørgsmålet: Hvorfor har man ikke har lavet en grundig testperiode med de tre artillerisystemer, som man f.eks har gjort herhjemme med de fem PMV kandidater. Svaret er ;

Rationalet for ikke at lave grundig testperiode med de tre artillerisystemer (som man f.eks har gjort herhjemme med de fem PMV kandidater) er, at artillerisystemerne generelt er gennemprøvede – og fælles for de tre kandidater er at de:
– Har været på markedet i flere år.
– Har været i kampsituationer.
– Er certificerede, kvalificerede med mange forskellige AMM-typer.
– Har gennemgået veldokumenterede tests.

17 kommentarer

Skriv et svar
 1. Mon ikke FMI burde teste alle tre, uanset kvaliteten af det fremsendte materiale. Således undgås enhver tvivl om uens behandling af kandidaterne.

 2. Virkelig interessant at Forsvaret stadig har en leverandør på listen, men ikke finder det nødvendigt med en gennemprøvning af konceptet og om, hvorvidt det fungerer efter hensigten…..

  Umiddelbart bringer det mine tanker hen på indkøbet af IC4 samt lillesøsteren IC3…… Behøver jeg at skrive mere….???
  IKK indkøbet til Afghanistan var jo heller ikke just nogen succes…. Gad vide hvornår disse dygtige indkøbere og sagsbehandlere lærer af deres fejl..????

 3. Det kunne bedst passe at “skrivebordskrigerne” anskaffer hjulkøretøjer… :-( Desværre sikkert også som PMV.

 4. Det er så uprofessionelt, at det er til at græde over. Desværre er det jo ikke hverken første eller sidste gang, Hæren nosser i det med nyt materiel; jeg nævner i flæng: M-41 projektet, panseret maskinkanon, Centurion panserjager… Listen er lang og bliver jo nok hele tiden længere

 5. jeg er sikker på at dem som køber nye S.K.H. til forsvaret har en stor ære i det arb. som de lækker i det og de ikke køber noget som ikke er meget mere kvalitet en det som vi har nu(M-109).og m-109 har gjort det rigtig godt i snart 35-40 år. glæder mig til og se hvad det bliver til har det lige som til jul

 6. Jeg vil gætte på valget allerede er truffet og i øvrigt dikteret af vores politikere.
  Der er ingen tvivl om at det bliver den franske producent som vinder ordren.
  Årsagen skyldes EU og den økonomiske krise. Det er jo bedre for økonomien hvis et andet EU land får ordren end et land uden for EU.
  Og det er klart at vores EU jubel glade politikere naturligvis vil presse på for at forsvaret skal vælge en EU producent, og så vil man blæse på om forsvaret får det produkt som de egentligt ønsker sig når det kommer til stykket.

 7. Det bliver det franske lort – vi har jo allerede lavet en “aftale” om mere “samarbejde” – bare rolig – vi får også franske blikdåser :-)

 8. http://www.b.dk/kronikker/trolden-i-aesken manden har en pointe her de behøver jo ikke teste et sydkoreansk system det er så godt at selv folk med skæve øjne kam ramme hehe (ironi kan forekomme) men endnu engang lykkes det fsv at indkøbe noget uafprøvet lort ligesom da vi indkøbte mlrs systemet i sin tid og derefter satte lortet på lager det danske forsvar er jo efterhånden en joke deres indkøb er til grin med allerede små midler fucker de det endnu mere op hvorfor efterhånden ikke bare nedlægge lortet vi har alligevel intet tilbage er sgu glad for jeg ikke længere er en del af den gallej for det går kun ned af bakke for fsv og om få år er der intet tilbage alligevel begrundelse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *