Transportfly, specialoperationsstyrker og politi til Mali

I midten af oktober bad FN Danmark om at bidrage til missionen i Mali. Umiddelbart lød den på 20-30 pansrede lastvogne og omkring 250 soldater til det urolige vestafrikanske land. Ifølge generalmajor Michael Lollesgaard, chefen for FN’s mission i Mali – skulle de danske soldater være en del af en nyoprettet kampklar konvoj – en såkaldt Combat Convoy Battalion – på i alt 550 mand, der begå sig i de meget svært tilgængelige områder oppe nordpå.

Nu har regeringen meldt ind med et alternativt styrkebidrag til FN’s mission i Mali (MINUSMA). Her vil man bidrage med et Hercules-transportfly med tilhørende stab på op til 60 personer, et specialoperations bidrag på 30 personer – og åbner op for at udsende flere stabsofficerer til MINUSMA. Derudover er Rigspolitiet klar til at udsende op til 12 danske politifolk til MINUSMA.

Den plan blev tidligere i dag støtte, fra et stort flertal af Folketingets partier – Liberal Alliance, Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, SF og Alternativet.

LÆS OGSÅ : FN anmoder om 250 danske soldater til farlig Mali-mission

FN’s fredsbevarende mission MINUSMA i Mali understøtter våbenhvilen og fredsaftalen mellem de væbnede grupper, den maliske regering og det internationale mæglerteam. Mandatet har fokus på sikkerhed, stabilisering og beskyttelse af civilbefolkningen.

De danske specialstyrker vil indgå i en nederlandsk Special Operations Task Group i Gao-regionen fra omkring april 2016. Styrkerne skal primært udføre efterretningsindhentning opgaver som eksempelvis langtrækkende patrulje aktiviteter, overvågningsopgaver og område analyser af lokale miljøer, herunder etablere netværk og relationer til lokale ledere. (se videoer her)

C-130J-transportflyet (Hercules) vil være baseret i hovedstaden Bamako og bestå af en besætning, logistikere, teknikere, sikkerhedspersonel og et administrativt støtteelement. Flybidraget skal flyve for MINUSMA internt i Mali samt til destinationer i regionen og transportere personel og materiel.

Rigspolitiet forventes at udsende polititjenestemænd både til strategiske hovedkvarter opgaver og til politiopgaver i de nordlige, konfliktramte regioner. Der sigtes mod en udsendelse snarest muligt i 2016. Dette vil være første gang siden 2008, at Danmark udsender et politi bidrag i en FN-ramme.

LÆS OGSÅ : Fransk soldat Iført Skeleton Mask i Mali skaber røre

Forsvarsminister Peter Christensen udtaler:

“Med et transportfly og specialoperationsstyrker leverer Forsvaret et godt og solidt bidrag, der vil kunne hjælpe til at stabilisere Mali sammen med de øvrige FN-bidrag. Det er vigtigt, at vi ikke igen lader terrorgrupper få fodfæste i landet og regionen. Kampen skal kæmpes nu, og derfor er det positivt, at et flertal i folketinget bakker op om FN-missionen. Soldaterne sendes på en svær mission, så jeg er tilfreds med, at de i missionen har et robust mandat til magtanvendelse. Det er professionelle og dygtige soldater, vi sender af sted, og jeg er overbevist om, at de vil løse opgaverne, så vi opnår et mere sikkert Mali uden frit lejde for terrorgrupper, der kan true Europas sikkerhed.”

Kilde: Forsvarsministeriet

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *