FN anmoder om 250 danske soldater til farlig Mali-mission

FN har anmodet Danmark om at sende 250 soldater til Mali for at indgå i en særlig kampklar forsyningsenhed, i et meget farligt område.

FN har bedt Danmark om at bidrage til missionen i Mali med 20-30 pansrede lastvogne og omkring 250 soldater til det urolige vestafrikanske land Mali, oplyser generalmajor Michael Lollesgaard, chefen for FN’s mission i Mali.

Ifølge Lollesgaard skal de danske soldater være en del af en nyoprettet kampklar konvoj – en såkaldt Combat Convoy Battalion – på i alt 550 mand, der begå sig i de meget svært tilgængelige områder oppe nordpå.

En meget farlig FN mission

Michael Lollesgaard udtaler til Ritzau, at FN-styrker i området dagligt er udsat for bagholdsangreb og vejsidebomber fra forskellige terroristgrupper.

– Vi har haft mere end 50 dødsfald i det halve år, jeg har været her, så det er bestemt en rigtig farlig mission, hvor vi hver dag er udsat for en trussel, udtaler Lollesgaard.

Det er en mobil enhed der er brug for. Den skal bestå af dels pansrede lastvogne og logistiksoldater og dels vejsidebombeeksperter og kampenheder, der kan begå sig i de meget svært tilgængelige områder.

Regeringen har allerede lovet et “yderligere militært bidrag” til FN’s fredsbevarende mission i Mali og vil ifølge sit lovkatalog fremsætte beslutningsforslag om indholdet af det militære bidrag i starten af november.

LÆS OGSÅ : Dansk generalmajor undgik mine: Tre FN-soldater såret i Mali

Generalmajor Lollegaard, forlod posten som chef for Danske Division, da han i marts måned blev udpeget som styrkechef for FN’s fredsbevarende mission i Mali, (MINUSMA) hvor han har ansvaret for 8.700 FN-soldater fra 40 lande. Han er en af de højest placerede danskere i en militær stilling i FN nogensinde.

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Kære soldater

  Husk at hvis i for psykisk eftervirkninger fra jeres tur til Mali.
  Så vil i blive rangerer som anden rangs skadet.
  Da i kun vil kunne få Max 35 procent i mengrad.
  Hvor i som fysisk skadet kan få over 100 procent i mengrad.

  Har selv været udsendt til afganistan to gange. Og jeg har desværre fået ptsd og depression efter mine missioner.

  Alle eksperter på området siger at fysiske og psykiske skader bør ligestilles i procentsatsen i mengrad.

  Men vores kære politikere vil ikke gøre noget.

  Den da værende beskæftigelse minister Mette Frederiksen nægtede at udtale sig. Da det blev forlagt hende at eksperterne sage at det var huld i hovedet at man ikke kunne få det samme mengrad.

  Jeg er i dag blevet førtidspensionist og har fået en mengrad på 15 procent.

  Jeg må leve med konstante selvmordstanker og depression.
  Aggressivitet
  Maridt.
  Ødelagt hukommelse.
  Jeg kan ikke huske mine børns opvækst. Kan generelt ikke huske noget som helst.
  Og hvis jeg bliver presset kan jeg miste en uge med det jeg kan huske.

  Jeg er ikke bitter. Syntes bare det er meget underligt.
  At der ikke er nogen politiker der vil stå til ansvar.

  Bare en lille påmindelse om. Hvad det kan koste at være udsendt for Danmark.
  Hvis du bliver psykisk skadet.

  Og der er ikke et eneste medie tør at tage det op.

 2. Stop den latterlige FN ørkenvandring NU! Det Danske forsvar har nogle af verdens bedste Krigere, flyver og Søfolk. Men det materiale de har at gøre godt med, er købt ind som var det håndkøbsmedicin Lidt til snue, lidt til ondt i halsen og lidt til hovedpine. Det Danske forsvar skal have materiale til forsvar af Danmark SLUT!

 3. anmodet? nu kender jeg tilfældigvis processen… og når det kommer frem i pressen har det allerede været frem og tilbage og danmark har så givet hånd på hvad man ønsker at støtte med.(ikke at det var hvad der blev anmodet om i starten fra FN) og derefter frigøres det til pressen som om FN “anmoder om” det pågældende troppe bidrag er. det allerede besluttet….

 4. Super fint !! Send da bare flere soldater afsted på et mandat som på Balkan. forrygende ide …. not!!! Jeg forventer man afsætter tilsvarende millioner til at hjælpe dem der kommer hjem med psykiske ar. Som det er nu er der stadig ikke fuld styr på erstatninger og erkendelser til dem der var afsted dengang ….. men vi kan jo også bare give det tid nok til at de selv løser problemet ved at ta strikken . Det har ret mange gjort allerede. .. hvis politikerne stemmer ja til at gå med her, har de jo intet lært af historien også synes jeg simpelthen ikke at de fantastiske dygtige soldater vi har skal ødelægges af sådan en nosseløs ledelse. Bum.

  • Og de køretøjer som din mand er ved og gøre klar er selvfølgelig pansrede lastbiler ikke? Dem har forsvaret desværre ikke nok af så rygter eller ej ved vi alle at der IKKE er det materiel som der er blevet spurgt til.
   Men selvfølgelig kan man jo bare gøre som man plejer og sende danske soldater ud i almindelige lastbiler, det er kun et spørgsmål om at give ordre dertil.

 5. Efter at have været udsendt dernede i et halvt år, så er det altså på ingen måde lige så farligt som Afghanistan og Irak. De høje tabstal skyldes primært dårligt uddannede og udrustede FN-soldater, samt regionale problemer. FN indsatsen er en helt anden end de krige, som vi deltaget i i løbet af 00’erne.

 6. FN, Afrika og høje tabstal? Det skal vi end ikke overveje medmindre mandatet er superskarpt og fredsskabende.

  Det interessante er, at GM aldrig ville fremsætte en sådan anmodning, hvis den ikke er vinklet af med Forsvarets ledelse. På den måde udstilles hverken FC eller GM. Så det er udelukkende en politisk beslutning, man afventer. Så der er tilsyneladende kapacitet til det, hvilket virker hen i skoven.

  Jeg talte med en Kaptajn forleden. 33 år og udsendt 8 gange allerede. Stop vanviddet. Tid til at gå i BSO og genopbygge kampkraft.

 7. Hvor er det flot. Der er ikke penge til normalt materiel og her stilles der krav til pansrede lastbiler hvilket jeg ikke mener forsvaret har nok af på nuværende.

  Hvor skal pengene til køretøjerne komme fra?

  Desuden mener jeg at der er rigelige afrikanske UN tropper.

  Lad dem klare det dernede, hvorfor sætte danske Soldaters liv på spil når der kan findes folk fra nær området der kender både kulturen og konsekvenserne dernede.

 8. Jeg er ked af at sige det. Men jeg mener vi skal holde vores soldater væk fra afrikanske lande. De opfører sig som dyr. De har overhovedet ingen respekt for andre. De slagter nærmest deres fjender. Jeg kan sagtens se alle de psykiske syge stakler vi får hjem dernede fra efter endt mission. Vores mentalitet kan slet ikke kaperer deres voldsrus. Så jeg syntes ikke vores sønner eller døtre skal indvolveres i deres blodige krige de har indbyrdes.

 9. Svaret må være at det har vi hverken udstyr eller kapacitet til med den forfatning vores forsvar er blevet bragt i. Skulle det alligevel blive aktuelt så skal vi sikre vores folk med materiel som reelt er anvendeligt til denne opgave, samt give dem helt tydeligt mandat til at forsvare sig selv og civile!

  • Der var ikke mange Svenskere, da vi var dernede, i 2013 og 2014.
   Bliver for Hercules C-130J vedkommende, den 3 udsendelse til Mali.
   Så igen igen, viste Danmark de nordiske farver først.

 10. Der er ganske vist dræbt 50 indenfor de seneste 6 måneder; men mig bekendt er det primært ved påkørsel af IED i ubeskyttede køretøjer.
  Kan vores pansrede Man lastvogne klare terrænet, så afsted med dem; men først når man har et mandat, til at måtte anvende våben. Blå baret i eks Jugoslavien skæmmer/skræmmer.
  Kræver selvfølgelig at folketinget smider penge på bordet til indkøb af erstatningskøretøjer!
  Undrer mig over at hæren allerede har været igang med at træne til denne mission; men ikke har iværksat vaccinationsprogram etc!

 11. Hvis de skal afsted, så husk at sætte penge af, til når de kommer hjem. En person, der forlader fængslet, har ret til en personlig koordinator til at hjælpe sig ind i samfundet, hvorfor har en veteran ikke ret til en personlig Jobcoach en job-Buddie, hvis de forlader forsvaret?