FN anmoder om 250 danske soldater til farlig Mali-mission

FN har anmodet Danmark om at sende 250 soldater til Mali for at indgå i en særlig kampklar forsyningsenhed, i et meget farligt område.

FN har bedt Danmark om at bidrage til missionen i Mali med 20-30 pansrede lastvogne og omkring 250 soldater til det urolige vestafrikanske land Mali, oplyser generalmajor Michael Lollesgaard, chefen for FN’s mission i Mali.

Ifølge Lollesgaard skal de danske soldater være en del af en nyoprettet kampklar konvoj – en såkaldt Combat Convoy Battalion – på i alt 550 mand, der begå sig i de meget svært tilgængelige områder oppe nordpå.

En meget farlig FN mission

Michael Lollesgaard udtaler til Ritzau, at FN-styrker i området dagligt er udsat for bagholdsangreb og vejsidebomber fra forskellige terroristgrupper.

– Vi har haft mere end 50 dødsfald i det halve år, jeg har været her, så det er bestemt en rigtig farlig mission, hvor vi hver dag er udsat for en trussel, udtaler Lollesgaard.

Det er en mobil enhed der er brug for. Den skal bestå af dels pansrede lastvogne og logistiksoldater og dels vejsidebombeeksperter og kampenheder, der kan begå sig i de meget svært tilgængelige områder.

LÆS OGSÅ :  Chefen for Hæren er sat i coronakarantæne

Regeringen har allerede lovet et “yderligere militært bidrag” til FN’s fredsbevarende mission i Mali og vil ifølge sit lovkatalog fremsætte beslutningsforslag om indholdet af det militære bidrag i starten af november.

LÆS OGSÅ :  Forsvaret har hentet europæiske borgere hjem fra Mali

LÆS OGSÅ : Dansk generalmajor undgik mine: Tre FN-soldater såret i Mali

Generalmajor Lollegaard, forlod posten som chef for Danske Division, da han i marts måned blev udpeget som styrkechef for FN’s fredsbevarende mission i Mali, (MINUSMA) hvor han har ansvaret for 8.700 FN-soldater fra 40 lande. Han er en af de højest placerede danskere i en militær stilling i FN nogensinde.

Skrevet af KrigerenDK

100 kommentarer

Skriv et svar
 1. Mon de kan låne udstyr hos de allierede – for DK har da ikke udstyr nok….
  Og vil nogen i Danmark sende folk afsted hvor det ugentlig vil blive skadet folk????

 2. Dårlig ide. Krigene i Irak. Afghanistan. Libyen og Syrien har ikke hjulpet befolkningen i de lande.
  Så lad os blive hjemme. Og få styr på hæren, sygehusene, skat og alle de andre problemer vi slås med.

 3. Folk tænker at der er bedre at bruge penge på, at stoppe flytningene i at komme til landet. Men tænker de over, at grunden til de flygter, er dem som de danske soldater skal kæmpe imod. Stopper man dem, stopper man flytningestrømmen.

 4. Hvis de skal afsted skal de også have mandat til at forsvare sig selv samt forsvare overgreb mod civile så vi ikke får Srebrenica/Dvor om igen.
  Men en slags beslutninger har FN ikke store nok løg til.

 5. Styrken består af 550 mænd og Dk skal levere 250. Ved vi noget om hvilke/hvilket land der skal levere resten? :)

 6. Bidrag til Irak, Afghanistan og Mali samtidigt? Det bliver spændende at se hvor længe det kan blive opretholdt. 250 mand lyder ikke af meget, men jeg tror det bliver voldsomt krævende at holde kørende.

 7. Hvis de skal afsted, så husk at sætte penge af, til når de kommer hjem. En person, der forlader fængslet, har ret til en personlig koordinator til at hjælpe sig ind i samfundet, hvorfor har en veteran ikke ret til en personlig Jobcoach en job-Buddie, hvis de forlader forsvaret?

  • Der er heldigvis kommet fokus på dette. Når en soldat i dag vender hjem fra udsendelse er et større netværk sat i gang. Psykologer, “jobcoaches” etc. er klar til at hjælpe dig tilbage fra “battle mindset” og ud i samfundet igen

  • De soldater der drager i krig for gud kongen og fædrelandet. sætter Deres liv, førlighed, psyke på spil.
   Der ud over er det et stort pres for deres børn, mænd/koner, forældre og venner.
   Det er prisen.
   personlige jobcoach, psykolog er kun et plaster på såret.
   God tur til Afrika.

 8. Vi har vel et par Eagle 4 og lastbiler der skal på “deponering” aka jages i luften så der kan komme nytnytnytnyt… Også en mulighed for at komme af med de sidste “Jühlkat” fra Bornholm

 9. Bidraget lyder på 250 soldater og 30 – 40 pansrede lastvogne.. hvor vil man lease dem henne? DK har absolut ikke 30 – 40 indsats klare panserede lastvogne.
  Jeg håbet, at der bliver sagt nej til at stille bidraget!

  • Bidraget af lastbiler er 20-30 stk og nu har logistik kompagniet været klar over af den her mission muligt kunne blive aktuel i nogen tid, så for 3-4 måneder siden begyndte de af klargører/ finde SX og HX lastbiler til det! De er ikke alle 100% klar, men de er ikke langt fra og være det :)

  • Det er jo bare håbløst Kenny.. igen skal der skrabes sammen her og der, stjæles med arme og ben for at det kan lade sig gøre. :-)

  • Der har også været hovedpine hos mange befalingsmænd – men sådan er det desværre og være et fattigt forsvar, men der var da lige råd til af få malet alle lastbilerne grønne, for nu af male dem sandfarvet igen! Kæmpe brøler af en eller anden højtstående officer :/

 10. Hvis de skal afsted skal de have bemyndigelse til at bruge den nødvendige magt.
  Vi skal ikke have mere af det pladderhumanistiske pis fra FN hvor der kan komme kritik af soldater der forsvare sig selv eller uskyldige.

 11. Politikerne virker totalt virklighedsfjerne, de aner tilsyneladende ikke at deres værktøjskasse er nedslidt og tom!

 12. Der er ganske vist dræbt 50 indenfor de seneste 6 måneder; men mig bekendt er det primært ved påkørsel af IED i ubeskyttede køretøjer.
  Kan vores pansrede Man lastvogne klare terrænet, så afsted med dem; men først når man har et mandat, til at måtte anvende våben. Blå baret i eks Jugoslavien skæmmer/skræmmer.
  Kræver selvfølgelig at folketinget smider penge på bordet til indkøb af erstatningskøretøjer!
  Undrer mig over at hæren allerede har været igang med at træne til denne mission; men ikke har iværksat vaccinationsprogram etc!

  • Der var ikke mange Svenskere, da vi var dernede, i 2013 og 2014.
   Bliver for Hercules C-130J vedkommende, den 3 udsendelse til Mali.
   Så igen igen, viste Danmark de nordiske farver først.

  • Nej det er de faktisk ikke… mandatet i Libanon gav lov til langt mere end i Afghanistan…

 13. hmm. det bliver et nej tak herfra! så længe vi ikke kan forsvare vores eget kongeriges grænser, så mener jeg ikke at, vi bør deployere vores soldater udenlands.

 14. Svaret må være at det har vi hverken udstyr eller kapacitet til med den forfatning vores forsvar er blevet bragt i. Skulle det alligevel blive aktuelt så skal vi sikre vores folk med materiel som reelt er anvendeligt til denne opgave, samt give dem helt tydeligt mandat til at forsvare sig selv og civile!

 15. Hvis vi skal afsted og det bestemmer Folketinget jo, skal der følge det nødvendige mandat med, til at kunne forsvare os, mod alle, som måtte true os. Uden et sådan mandat SKAL vi ikke afsted :-)

 16. 250 mand så det vil sige der bliver kun et hold.
  Vi har jo ikke nok til og afløse dem.
  Håber ikke de danske politikere er så dumme og bidrage til denne mission.
  De har sørget for at Forsvaret er skudt i sænk.

 17. Jeg er ked af at sige det. Men jeg mener vi skal holde vores soldater væk fra afrikanske lande. De opfører sig som dyr. De har overhovedet ingen respekt for andre. De slagter nærmest deres fjender. Jeg kan sagtens se alle de psykiske syge stakler vi får hjem dernede fra efter endt mission. Vores mentalitet kan slet ikke kaperer deres voldsrus. Så jeg syntes ikke vores sønner eller døtre skal indvolveres i deres blodige krige de har indbyrdes.

  • Så du mener, at i andre lande bliver vores soldater behandlet pænt, og skudt på en pæn måde?? Krig er vel krig.

  • Danni Kikkenborg Nej Dan Kikkenborg det mener jeg bestemt ikke.men afrika er en umulig opgave , de har så mange forskellige stammer der har et indædt had til hinanden,det kan vi overhoved ikke magte.

 18. Hvor er det flot. Der er ikke penge til normalt materiel og her stilles der krav til pansrede lastbiler hvilket jeg ikke mener forsvaret har nok af på nuværende.

  Hvor skal pengene til køretøjerne komme fra?

  Desuden mener jeg at der er rigelige afrikanske UN tropper.

  Lad dem klare det dernede, hvorfor sætte danske Soldaters liv på spil når der kan findes folk fra nær området der kender både kulturen og konsekvenserne dernede.

 19. FN, Afrika og høje tabstal? Det skal vi end ikke overveje medmindre mandatet er superskarpt og fredsskabende.

  Det interessante er, at GM aldrig ville fremsætte en sådan anmodning, hvis den ikke er vinklet af med Forsvarets ledelse. På den måde udstilles hverken FC eller GM. Så det er udelukkende en politisk beslutning, man afventer. Så der er tilsyneladende kapacitet til det, hvilket virker hen i skoven.

  Jeg talte med en Kaptajn forleden. 33 år og udsendt 8 gange allerede. Stop vanviddet. Tid til at gå i BSO og genopbygge kampkraft.

 20. Hahahaha !!! :-D Ja lad os da endelig sende vores i forvejen dårligt udrustede soldater, med forældet materiel, lige direkte i en dødsfælde.
  – FN burde spørge Russerne. De evner i det mindste at få arbejdet gjort effektivt og i en fart :-D

 21. FN…hahaha,hvilket mandat : ‘stop eller vi…ringer til nogen der ringer til nogen der ringer til nogen der…! 8(

 22. Efter at have været udsendt dernede i et halvt år, så er det altså på ingen måde lige så farligt som Afghanistan og Irak. De høje tabstal skyldes primært dårligt uddannede og udrustede FN-soldater, samt regionale problemer. FN indsatsen er en helt anden end de krige, som vi deltaget i i løbet af 00’erne.

 23. Sørg for at mandatet bliver til soldaternes fordel, har været i Kroatien og Bosnien på FN- mandat det var da rent til grin

 24. Rolig Torben Lund de skal bruge gamle kører tøjer som min mand en ved et gøre Klar til syn som skal sendes til Mali her hjemme har vi vist det i 7 måneder nu bare rolig Margrethe Keld bliver tidligst sendt Afsted om 2 år

  • Og de køretøjer som din mand er ved og gøre klar er selvfølgelig pansrede lastbiler ikke? Dem har forsvaret desværre ikke nok af så rygter eller ej ved vi alle at der IKKE er det materiel som der er blevet spurgt til.
   Men selvfølgelig kan man jo bare gøre som man plejer og sende danske soldater ud i almindelige lastbiler, det er kun et spørgsmål om at give ordre dertil.

  • Ja måske du er så blåøjet, stop nu dit bedreviden og vis os at der er pansrede LASTBILER som der spørges på.

 25. Super fint !! Send da bare flere soldater afsted på et mandat som på Balkan. forrygende ide …. not!!! Jeg forventer man afsætter tilsvarende millioner til at hjælpe dem der kommer hjem med psykiske ar. Som det er nu er der stadig ikke fuld styr på erstatninger og erkendelser til dem der var afsted dengang ….. men vi kan jo også bare give det tid nok til at de selv løser problemet ved at ta strikken . Det har ret mange gjort allerede. .. hvis politikerne stemmer ja til at gå med her, har de jo intet lært af historien også synes jeg simpelthen ikke at de fantastiske dygtige soldater vi har skal ødelægges af sådan en nosseløs ledelse. Bum.

 26. Husk at de skal have mandat til at forsvare sig selv og andre lokale i nød!!! Alt andet er respektløs! Det mandat vi havde i 90’erne i Jugoslavien var sgu for tyndt!!!

 27. De skal ikke af sted. Vi har ikke engang nok folk til at forsvare vores grænser. Den må de selv klar i Afrika!

 28. Vi skal ikke ha sendt flere folk ud, det er på tide at forsvaret får sig en puster, så de kan få råd til nye fly, kanoner osv.

 29. anmodet? nu kender jeg tilfældigvis processen… og når det kommer frem i pressen har det allerede været frem og tilbage og danmark har så givet hånd på hvad man ønsker at støtte med.(ikke at det var hvad der blev anmodet om i starten fra FN) og derefter frigøres det til pressen som om FN “anmoder om” det pågældende troppe bidrag er. det allerede besluttet….

 30. Enig med Stenger. Det lugter af Træn regimentet + bornholm+ div stab og assets.. men lad os nu se.

 31. Hvad skal vi dog derned efter? Har det afrikanske kontinent, ikke nok soldater og våben og trække på i forvejen? De har slagtet hinanden dernede i tusinder af år, og vil med garanti fortsætte fornøjelserne et par tusinde år endnu.

 32. Hvis det kan afhjælpe tilstrømning til Europa, og de får den støtte vi ikke fik i Ex Jugoslavien. Så god tur drenge, og min fulde respekt

 33. Stop den latterlige FN ørkenvandring NU! Det Danske forsvar har nogle af verdens bedste Krigere, flyver og Søfolk. Men det materiale de har at gøre godt med, er købt ind som var det håndkøbsmedicin Lidt til snue, lidt til ondt i halsen og lidt til hovedpine. Det Danske forsvar skal have materiale til forsvar af Danmark SLUT!

 34. Hvad med at lade dem slå hinnanden ihjel dernede. Sådan som vi behandler vores soldater når de kommer hjem, burde staten ikke have lov til at sende soldater ud.

 35. Vanvid håber at det er kompetente politikere der ved at dette ikke er en mulighed at vi sender soldater derned

 36. Kære soldater

  Husk at hvis i for psykisk eftervirkninger fra jeres tur til Mali.
  Så vil i blive rangerer som anden rangs skadet.
  Da i kun vil kunne få Max 35 procent i mengrad.
  Hvor i som fysisk skadet kan få over 100 procent i mengrad.

  Har selv været udsendt til afganistan to gange. Og jeg har desværre fået ptsd og depression efter mine missioner.

  Alle eksperter på området siger at fysiske og psykiske skader bør ligestilles i procentsatsen i mengrad.

  Men vores kære politikere vil ikke gøre noget.

  Den da værende beskæftigelse minister Mette Frederiksen nægtede at udtale sig. Da det blev forlagt hende at eksperterne sage at det var huld i hovedet at man ikke kunne få det samme mengrad.

  Jeg er i dag blevet førtidspensionist og har fået en mengrad på 15 procent.

  Jeg må leve med konstante selvmordstanker og depression.
  Aggressivitet
  Maridt.
  Ødelagt hukommelse.
  Jeg kan ikke huske mine børns opvækst. Kan generelt ikke huske noget som helst.
  Og hvis jeg bliver presset kan jeg miste en uge med det jeg kan huske.

  Jeg er ikke bitter. Syntes bare det er meget underligt.
  At der ikke er nogen politiker der vil stå til ansvar.

  Bare en lille påmindelse om. Hvad det kan koste at være udsendt for Danmark.
  Hvis du bliver psykisk skadet.

  Og der er ikke et eneste medie tør at tage det op.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0