Søren Espersen: Vigtigt at Hjemmeværnet er med på missioner

Soldater fra hjemmeværnet på bevogtningsopgave i Budwan. 2009. Foto Forsvarsgalleriet

Det har stor betydning, at Hjemmeværnet hjælper Forsvaret på missioner, mener kommitteret Søren Espersen.

Som Hjemmeværnets kommitterede vil Søren Espersen (DF) sikre de bedst mulige rammer og udstyr. På missioner i udlandet hjælper Hjemmeværnet soldater med bevogtning og herhjemme aflastes politiet i grænsekontrol.

Det siger Søren Espersen.

Regeringen har valgt ham som afløser for socialdemokraten Bjarne Laustsen. Søren Espersen er valgt med sin erfaring som formand for Udenrigspolitisk Nævn og medlem af Folketingets forsvarsudvalg.

– Det betyder rigtig meget for folks anseelse af hjemmeværnet, at de også er med i meget, meget skarpe situationer i Afghanistan og tidligere Irak, siger Søren Espersen.

LÆS OGSÅ :  Dannebrog er strøget ved militært hovedkvarter i Kabul

– Det drejer sig om bevogtningsopgaver, som hjemmeværnet er excellente til. Hjemmeværnet har en rigtig god, militær uddannelse. Man er rigtig god, når det gælder selvforsvar, bevogtning og også at skyde. hvis det er nødvendigt.

Missionerne i udlandet har haft “kæmpe stor” betydning for hjemmeværnets udsendte soldater. Det har også afsmittende effekt på unge mennesker, som overvejer en tid i hjemmeværnet, mener Søren Espersen.

Han skal som kommitteret lede arbejdet med at rekruttere frivillige til Hjemmeværnet. Han har også ansvar for Hjemmeværnets informationer.

LÆS OGSÅ :  OVERBLIK: 10.980 danske soldater har været i Afghanistan

Desuden skal den kommitterede arbejde for et godt forhold mellem befolkningen og Hjemmeværnet.

Søren Espersen fortsætter som formand for udenrigspolitisk Nævn.

– Det er planen foreløbig. Nævnet har ikke mange møder. Vi har enkelte rejser. Jeg vil fortsætte som formand. Men jeg vil lige se om nogle måneder, hvordan det kommer til at gå, siger Søren Espersen.

Kommitteret er et af de mest lukrative ben, som findes. Dog lønnen falder markant, hvis man er medlem af Folketinget.

/ritzau/

63 kommentarer

Skriv et svar
 1. Man kunne jo også prøve at bruge de mange bevogtningssoldater, som rent faktisk beskæftiger sig med faget til daglig. Hjemmeværnet ville være perfekt til at afløse dem herhjemme.
  Det er en dyrere, og væsentlig ringere soldat der bliver sendt ud med HJV armbånd på.

  • Med hvilken baggrund kan du komme den begrundelse for, at HJV ikke kan løse opgaver i udlandet……
   De klarede bevogtningsopgaver i FOB Price og Sebastian i Afghanistan samt i Kosovo til alles tilfredshed med ros.
   HJV har folk i IRAK pt som instruktører…
   Kom med en saglig begrundelse for, at HJV ikke kan gennemføre en MISU

  • Jesper Jeppesen hvad mener du med “Det er en dyrere, og væsentlig ringere soldat der bliver sendt ud med HJV armbånd på.”?
   Den kunne jeg godt tænke mig uddybet.

  • Jesper Jeppesen come one ;-) HJV har forandret sig. Jeg indrømmet de er stadig inkompetent . Nu kommet de jo ikke lige ud fra universitetet. De fleste burde slet ikke have et våben i hånden , Hele deres måde at tænke på, er for langt ud.Det er måske meget godt at den danske befolkning ikke ved det .Dansker elsker at leve i en drømme verden.

  • Jesper Simonsen En MISU er en mission orienteret uddannelse ;) Den kan de nok klare! Men ud over den lille rettelse, så er jeg enig. De har løst deres opgaver til chefernes, i missionsområdernes, store tilfredshed. :)

  • Danni Kikkenborg det er jeg fuldt ud klar over, men det er jo i bund og grund også dette, at artiklen går ud på……, netop at også at benytte HJV på missioner i udlandet sidestillet med det øvrige forsvar.

  • Jesper Simonsen Altså fordi de stiller op for HJV til missioner i udlandet, betyder det jo ikke at de ikke er clearet og certificeret på lige vilkår med det øvrige forsvar. Dog med forbehold for de krav der stilles til den opgave de skal løse :) Der er for mange herinde der fokusere på de uheldige oplevelser HJV har vist på youtube osv. men det er jo ikke dem der bliver udsendt. Så her skal der lyde et “rolig nu” til dem der tror det ;)

  • Jesper Jeppesen …. nej jeg er ikke forudindtaget.
   Men du skyder dig selv lidt i foden ved at påstå, at det er en forringelse, at udsende folk fra HJV på missioner i udlandet.
   Det er jo et bevis på, at du ikke lige har styr på dine fakta omkring HJV og deres uddannelser/kunnen.

  • Danni Kikkenborg så er vi da enige på det punkt.
   Er bare træt af folk’s generalisering af HJV som en kaffeklub for kom-bar’ -du soldater i gule refleksveste/jakker.
   Er selv i HJV, men har dog en baggrund i forsvaret og med udsendelser.
   Derfor opponerede jeg

  • Jesper Simonsen I know! Folk glemmer at 90% af HJV soldater har en fortid i forsvaret, 60 har været fast tjenestegørende og 40% er tidligere udsendte. De har valgt at melde sig ind i en forening som er frivillig, netop for at støtte samfundet. Problemet er, at dem der taler negativt om HJV ikke selv har været i en direkte situation som berør dem. Men håber at de selv ene dag havner i sådan en situation så de forhåbentlig kan se meningen med HJV :)

  • Jesper Simonsen undskyld, men hvis nogen skyder sig selv i foden må det være dig, når du bare ligger ord i min mund.
   Nu snakker du fakta, jeg har selv uddannet både faste og hjemmeværnsfolk i alverdens militære discipliner samt særlig hjælp til politiet. Om nogen ved jeg godt, hvordan niveauet er.

   Jeg har IKKE sagt at HJV ikke kan løfte opgaven, men jeg stiller satme spørgsmålstegn ved, om vi udnytter vores ressourcer.
   HJV gør det rigtig godt, men jeg vil godt påstå at en fastansat bevogtningssoldat er bedre til opgaven end en fritidsansat.

   Jeg gider egentlig ikke debattere, da det bare er internet diskussion og fuldstændig meningsløs, nonsubstant mundlort, men nu fik du mig i det mindste til at fordoble mit årlige indlægsantal.

   God aften :)

 2. Hjemmeværnet kan løse mange forskellige opgaver, og gør det i dag.
  Spørgsmålet er for mig at se om hjemmeværnet bruges som spareværktøj for det øvrige forsvar, det er min opfattelse, at det sker i nogen grad, og det er et problem.
  Hjemmeværnet skulle være et supplement.
  Uanset om det er udlån af materiel, eller personel.

  • Kan hurtigt svare på det spørgsmål; JA, HJV er et spareværktøj som du skriver; havde det været i fagbevægelsen ville man have brugt ordet skruebrækkere; men, her er det jo IKKE HJV fejl at de er med, tværtimod; og som anført ovenfor, så gør de et godt job indenfor det, som de gør.

   • PG – det er jo en spare-manøvre at anvende “indlejede” folk. Det gælder både i private virksomheder og i forsvaret. Indlejdede folk er enten ansat tidsbestemt eller kan opsiges med timers varsel. Dermed sparer man løbende og faste omkostninger på fast personel. Det skrevet er jeg jo i sagens natur 110% for at HJV-personel skal (og kan) supplere forsvaret, som en reservestyrke (har selv været udsendt med HJV). Jeg tror bare at det skal drejes mere over i retning af den Amerikanske Nationalgarde for at hæve niveauet.

 3. Det er fedt at hjemmene værnet har kompentnet og dygtige folk der kan hjælpe også uden for Dk. Men jeg synes det største problem her at dem på borg ikke kan se at mål og midler til politiet og forsvaret ikke passer sammen

 4. Mødte en gang en officer, der bl.a. havde taget sig af logistik, og hun roste de HJV folk der havde deltaget, og tilføjede: “Og så var der jo flere af dem, med særdeles gode sprogkundskaber, som var en positiv ting !” – Noget der fik mig til at tænke på Den Kolde Krig, hvor jeg selv havde glæden og æren af, at være FO mange gange, når vi under større øvelser, havde NATO vennerne til at deltage.

 5. “Vigtigt at hjemmeværnet er med på missioner”…

  ABSOLUT NEJ. Det er de alene, fordi politikerne har skåret SÅ langt ind til benet i de professionelles rækker, at der simpelthen IKKE er nok til at udføre alle opgaver derude.
  Det er en mega trist løsning idet det jo tidligere har været sådan, at enheder, der har været ude i opgaver efterfølgende har kunne “slappe” af et par dage og her overtage/deltage i bestridelse af vagten i lejren; NU er der SÅ få reelle kampsoldater, at der stort set IKKE er mulighed for dem at hvil ud, og på den baggrund slides de langt hurtigere ned.
  Ikke at HJV folk ikke gør det godt, men denne sammensætning slider alt for hårdt på de professionelle OG på materiellet…

  • Det med at slappe af er jeg ikke enig i.
   Vagt turnusen var sku ikke særlig afslappende. Søvn rytmen blev hele tiden ændret og til sidst var man helt rundforvirret.

   QRF var til gengæld afslappende, hvis der ikke var enheder i problemer.

   Omkring leave perioden var der heller ikke mandskab nok og hvis HJV ikke havde været der til at tage vagten havde det ikke været sjovt.

   De kan de vil og de har noget byde på.

 6. Hjemmeværnet, smag på ordet og forklar mig så hvor de er når vi skal lave kedelige bevogtningsøvelser i DK, og hvad de laver i Kosovo og lignende steder? Enten skal hjemmeværnet varetage hjemlige opgaver eller de skal blive til forsvarets frivillige reserve. Hjemmeværnet hører hjemme i DK. De udsendte er øvrigt mig bekendt ansat på tidsbestemte kontrakter når de er ude, og så er det reelt ikke hjemmeværnet mere!

  • Vi ER med på de “kedelige” bevogtningsøvelser i DK :) Men jeg er enig i at vi skal bevæge os i retning af at være frivillige reserver for forsvaret. Sådan tror jeg faktisk også de fleste i det “grønne” HJV ser sig selv… Og du har også ret i at vi var ansat som konstabler i Hæren, under INTOPS. Men det var nok mere en administrativ løsning.

 7. Først flopper Marie Krarup som Putin støtte og nu Søren Espersen som udstiller sin uvidenhed. Man kan ikke sende hjemmeværnsfolk i krig, deres uddannelsesniveau er hverken kvalitativt eller målrettet til krig.

  • Hjemmeværnet er gode til bevogtning af LOKAL KENDTE lokaliteter, samt lidt patruljetjeneste i lokalområdet, der ligger HJV force. Ikke direkte kamphandlinger, der er deres uddannelse ikke god nok.

 8. Så kom alle fordommene om HJV lige spil.

  HJV er frivillige og der er mennesker af alle typer også virkelige intelligente mennesker. Der er også soldater med tidligere karriere i hæren og talrige udsendelser bag dem. De har interesse for de opgaver de bliver sat på også selv om det er opgaver hærens soldater ikke syntes er de sjoveste. Det er en af deres mange styrker.

  Så længe HJV ikke bliver en spare øvelse. Det skal være et supplement til at hæren kan fokusere på andre mere komplicerede eller farlige opgaver.

  Jeg med på ISAF hold 6, da HJV overtog vagten. De gjorde det pisse godt og det var en lettelse for os.
  De styrede vagten professionelt og tog opgaven seriøst som den skal. Så kunne vi andre kunne fokusere på andre opgaver som kamppatruljer i Armadillo, Cimic opgaver og lignende.

  Jeg har respekt for det arbejde de lavede og hvis de kan bruges andre stedet til at lette opgavebyrden så er det er fin ide.

 9. Hjemmeværnet er en bred organisation med mange forskellige kompetencer, herunder militære. Hvis man vil have udfordret sine fordomme om hvad Hjemmeværnet er og ikke er, så kan man jo eksempelvis sætte sig ind i hvad Hjemmeværnets Særlig Støtte og Rekognosceringskompagni (SSR) er for en størrelse. Læs evt. mere på http://www.ssr.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *