Søren Espersen: Vigtigt at Hjemmeværnet er med på missioner

Soldater fra hjemmeværnet på bevogtningsopgave i Budwan. 2009. Foto Forsvarsgalleriet

Det har stor betydning, at Hjemmeværnet hjælper Forsvaret på missioner, mener kommitteret Søren Espersen.

Som Hjemmeværnets kommitterede vil Søren Espersen (DF) sikre de bedst mulige rammer og udstyr. På missioner i udlandet hjælper Hjemmeværnet soldater med bevogtning og herhjemme aflastes politiet i grænsekontrol.

Det siger Søren Espersen.

Regeringen har valgt ham som afløser for socialdemokraten Bjarne Laustsen. Søren Espersen er valgt med sin erfaring som formand for Udenrigspolitisk Nævn og medlem af Folketingets forsvarsudvalg.

– Det betyder rigtig meget for folks anseelse af hjemmeværnet, at de også er med i meget, meget skarpe situationer i Afghanistan og tidligere Irak, siger Søren Espersen.

LÆS OGSÅ :  Fotoserie: Operation Hawk Assistor

– Det drejer sig om bevogtningsopgaver, som hjemmeværnet er excellente til. Hjemmeværnet har en rigtig god, militær uddannelse. Man er rigtig god, når det gælder selvforsvar, bevogtning og også at skyde. hvis det er nødvendigt.

Missionerne i udlandet har haft “kæmpe stor” betydning for hjemmeværnets udsendte soldater. Det har også afsmittende effekt på unge mennesker, som overvejer en tid i hjemmeværnet, mener Søren Espersen.

Han skal som kommitteret lede arbejdet med at rekruttere frivillige til Hjemmeværnet. Han har også ansvar for Hjemmeværnets informationer.

LÆS OGSÅ :  Fotoserie: Operation Hawk Assistor

Desuden skal den kommitterede arbejde for et godt forhold mellem befolkningen og Hjemmeværnet.

Søren Espersen fortsætter som formand for udenrigspolitisk Nævn.

– Det er planen foreløbig. Nævnet har ikke mange møder. Vi har enkelte rejser. Jeg vil fortsætte som formand. Men jeg vil lige se om nogle måneder, hvordan det kommer til at gå, siger Søren Espersen.

Kommitteret er et af de mest lukrative ben, som findes. Dog lønnen falder markant, hvis man er medlem af Folketinget.

/ritzau/

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Så kom alle fordommene om HJV lige spil.

  HJV er frivillige og der er mennesker af alle typer også virkelige intelligente mennesker. Der er også soldater med tidligere karriere i hæren og talrige udsendelser bag dem. De har interesse for de opgaver de bliver sat på også selv om det er opgaver hærens soldater ikke syntes er de sjoveste. Det er en af deres mange styrker.

  Så længe HJV ikke bliver en spare øvelse. Det skal være et supplement til at hæren kan fokusere på andre mere komplicerede eller farlige opgaver.

  Jeg med på ISAF hold 6, da HJV overtog vagten. De gjorde det pisse godt og det var en lettelse for os.
  De styrede vagten professionelt og tog opgaven seriøst som den skal. Så kunne vi andre kunne fokusere på andre opgaver som kamppatruljer i Armadillo, Cimic opgaver og lignende.

  Jeg har respekt for det arbejde de lavede og hvis de kan bruges andre stedet til at lette opgavebyrden så er det er fin ide.

 2. Hjemmeværnet, smag på ordet og forklar mig så hvor de er når vi skal lave kedelige bevogtningsøvelser i DK, og hvad de laver i Kosovo og lignende steder? Enten skal hjemmeværnet varetage hjemlige opgaver eller de skal blive til forsvarets frivillige reserve. Hjemmeværnet hører hjemme i DK. De udsendte er øvrigt mig bekendt ansat på tidsbestemte kontrakter når de er ude, og så er det reelt ikke hjemmeværnet mere!

  • Vi ER med på de “kedelige” bevogtningsøvelser i DK :) Men jeg er enig i at vi skal bevæge os i retning af at være frivillige reserver for forsvaret. Sådan tror jeg faktisk også de fleste i det “grønne” HJV ser sig selv… Og du har også ret i at vi var ansat som konstabler i Hæren, under INTOPS. Men det var nok mere en administrativ løsning.

 3. “Vigtigt at hjemmeværnet er med på missioner”…

  ABSOLUT NEJ. Det er de alene, fordi politikerne har skåret SÅ langt ind til benet i de professionelles rækker, at der simpelthen IKKE er nok til at udføre alle opgaver derude.
  Det er en mega trist løsning idet det jo tidligere har været sådan, at enheder, der har været ude i opgaver efterfølgende har kunne “slappe” af et par dage og her overtage/deltage i bestridelse af vagten i lejren; NU er der SÅ få reelle kampsoldater, at der stort set IKKE er mulighed for dem at hvil ud, og på den baggrund slides de langt hurtigere ned.
  Ikke at HJV folk ikke gør det godt, men denne sammensætning slider alt for hårdt på de professionelle OG på materiellet…

  • Det med at slappe af er jeg ikke enig i.
   Vagt turnusen var sku ikke særlig afslappende. Søvn rytmen blev hele tiden ændret og til sidst var man helt rundforvirret.

   QRF var til gengæld afslappende, hvis der ikke var enheder i problemer.

   Omkring leave perioden var der heller ikke mandskab nok og hvis HJV ikke havde været der til at tage vagten havde det ikke været sjovt.

   De kan de vil og de har noget byde på.

 4. Mødte en gang en officer, der bl.a. havde taget sig af logistik, og hun roste de HJV folk der havde deltaget, og tilføjede: “Og så var der jo flere af dem, med særdeles gode sprogkundskaber, som var en positiv ting !” – Noget der fik mig til at tænke på Den Kolde Krig, hvor jeg selv havde glæden og æren af, at være FO mange gange, når vi under større øvelser, havde NATO vennerne til at deltage.

 5. Hjemmeværnet kan løse mange forskellige opgaver, og gør det i dag.
  Spørgsmålet er for mig at se om hjemmeværnet bruges som spareværktøj for det øvrige forsvar, det er min opfattelse, at det sker i nogen grad, og det er et problem.
  Hjemmeværnet skulle være et supplement.
  Uanset om det er udlån af materiel, eller personel.

 6. Man kunne jo også prøve at bruge de mange bevogtningssoldater, som rent faktisk beskæftiger sig med faget til daglig. Hjemmeværnet ville være perfekt til at afløse dem herhjemme.
  Det er en dyrere, og væsentlig ringere soldat der bliver sendt ud med HJV armbånd på.

  • Med hvilken baggrund kan du komme den begrundelse for, at HJV ikke kan løse opgaver i udlandet……
   De klarede bevogtningsopgaver i FOB Price og Sebastian i Afghanistan samt i Kosovo til alles tilfredshed med ros.
   HJV har folk i IRAK pt som instruktører…
   Kom med en saglig begrundelse for, at HJV ikke kan gennemføre en MISU

  • Jesper Jeppesen come one ;-) HJV har forandret sig. Jeg indrømmet de er stadig inkompetent . Nu kommet de jo ikke lige ud fra universitetet. De fleste burde slet ikke have et våben i hånden , Hele deres måde at tænke på, er for langt ud.Det er måske meget godt at den danske befolkning ikke ved det .Dansker elsker at leve i en drømme verden.

  • Jesper Simonsen Altså fordi de stiller op for HJV til missioner i udlandet, betyder det jo ikke at de ikke er clearet og certificeret på lige vilkår med det øvrige forsvar. Dog med forbehold for de krav der stilles til den opgave de skal løse :) Der er for mange herinde der fokusere på de uheldige oplevelser HJV har vist på youtube osv. men det er jo ikke dem der bliver udsendt. Så her skal der lyde et “rolig nu” til dem der tror det ;)

  • Jesper Jeppesen …. nej jeg er ikke forudindtaget.
   Men du skyder dig selv lidt i foden ved at påstå, at det er en forringelse, at udsende folk fra HJV på missioner i udlandet.
   Det er jo et bevis på, at du ikke lige har styr på dine fakta omkring HJV og deres uddannelser/kunnen.

  • Jesper Simonsen I know! Folk glemmer at 90% af HJV soldater har en fortid i forsvaret, 60 har været fast tjenestegørende og 40% er tidligere udsendte. De har valgt at melde sig ind i en forening som er frivillig, netop for at støtte samfundet. Problemet er, at dem der taler negativt om HJV ikke selv har været i en direkte situation som berør dem. Men håber at de selv ene dag havner i sådan en situation så de forhåbentlig kan se meningen med HJV :)

  • Jesper Simonsen undskyld, men hvis nogen skyder sig selv i foden må det være dig, når du bare ligger ord i min mund.
   Nu snakker du fakta, jeg har selv uddannet både faste og hjemmeværnsfolk i alverdens militære discipliner samt særlig hjælp til politiet. Om nogen ved jeg godt, hvordan niveauet er.

   Jeg har IKKE sagt at HJV ikke kan løfte opgaven, men jeg stiller satme spørgsmålstegn ved, om vi udnytter vores ressourcer.
   HJV gør det rigtig godt, men jeg vil godt påstå at en fastansat bevogtningssoldat er bedre til opgaven end en fritidsansat.

   Jeg gider egentlig ikke debattere, da det bare er internet diskussion og fuldstændig meningsløs, nonsubstant mundlort, men nu fik du mig i det mindste til at fordoble mit årlige indlægsantal.

   God aften :)