Her er Forsvarets nye pistol – afløseren til Neuhausen

Forsvarets nye pistol bliver Sig Sauer P320 X-Carry, og de første bliver leveret i begyndelsen af 2019.

SIG P320 X-Carry. Foto: CT Solutions ApS

I alt fire pistoler var med i testen, og pistolerne blev testet under alle tænkelige forhold af brugere fra Specialoperationsstyrkerne, Militærpolitiet, Flyvevåbnet og Hæren. P320 var den klart bedste kandidat i den fire uger lange testperiode.

Brugerne var helt enige. Sig Sauer P320 klarede sig ultimativt bedst i de mange test, som var en del af anskaffelsesprocessen af nye pistoler. Et udbud, hvor Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) netop i dag har meddelt Sig Sauer, via den danske agent CT Solution Aps, at de skal levere pistoler til Forsvaret, skriver FMI på deres hjemmeside.

SIG P320 X-Carry. Foto: CT Solutions ApS

Der indkøbes pistoler i to versioner. En almindelig pistol samt en version til skjult bæring, og de skal erstatte alle pistoler i Forsvaret såsom Forsvarets M/49, der ofte går under navnet Neuhausen.

Den nye pistol har en væsentlig større magasinkapacitet og kan leveres med 21 skudsmagasin, hvorimod den gamle M/49 kun har plads til otte skud. P320 har mulighed for, at der kan monteres lyddæmper, taktisk sigtelaser, hvidtlys lygte og rødpunktssigte. Alt sammen er efterspurgte forbedringer, der i højere grad understøtter den danske soldats behov for en moderne pistol.

P320 forventes udleveret til alle enheder ved udgangen af 2019.

SIG SAUER P320 X-Carry. Foto FMI.

 

Disse fem producenter var prækvalificeret: CANIK, Glock, Smith & Wesson, SIG SAUER, Beretta.

Den nye pistol er af typen Striker Fired. Det er en semi automatisk haneløs type, hvor slagstiften spændes indvendig i pistolen ved hjælp af selve aftrækket. Slagstiften påvirkes direkte af aftrækkeren. Der er derfor ingen hane til at gribe fat i udstyr, tøj eller lignende.

Striker Fired. Slagstiften påvirkes direkte af aftrækkeren

Sikringen sidder i pegefingeren og mellem ørene på skytten

Det har været et krav til leverandøren af den nye pistol, om at den i modsætning til Pistol M/49 ikke er udstyret med en fysisk udvendig sikring. Det fortæller chef for Kapacitetscenter Våben i FMI, major Tom Elvius-Brisson i et interview der blev bragt i 2017.

”Når man har trukket sit våben, er det fordi, man er i en situation, hvor man enten skal true eller skyde. Og skal man skyde, er den bedste og hurtigst afsikring at flytte pegefingeren til aftrækkeren,” udtalte majoren i interviewet.

Med andre ord sidder sikringen i pegefingeren og mellem ørene på skytten.

Der er rails på pistolen, således der kan monteres lys, laser, dag og nat sigter.

Det er planen at der medfølger et pistolhylster som er formstøbt i et hårdt materiale, som de nye hylstre der pt. anvendes til bl.a. Pistol M/49. Derved sikres aftrækkeren mod utilsigtet påvirkning.

Af sikkerhedshensyn vil det af det kommende reglement fremgå, at der kun må anvendes det udleverede hylster.

Den nye pistol har en indbygget fysisk slagstiftsikring, der sikrer, at pistolen ikke går af, hvis den for eksempel tabes på gulvet eller udsættes for g-kraft i fly.

One gun to rule them all

SIG P320 erstatter ikke bare Pistol M/49, men kan på sigt erstatte samtlige pistoler i brug i Forsvaret.

Eksempelvis kan specialoperationsstyrker, piloter, hundeførere og Militærpolitiet også på sigt komme til at bruge den nye værnsfælles pistol.

Kontraktens værdi lyder på 25 mio DKK og løber over 84 måneder.

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Hvilke typer af SIG P320, er det der vil blive indkøbt til forsvaret, der er jo et utal af udgaver af denne pistol?
  nogle steder står der X-carry, men den er ikke med 21 skuds magasin(ved godt den kan, men ser umådelig dum ud så), andre steder er der vist RX full-size eller X-five full-size? og der er noget kun forskel på aftrækker mekanisme i de modeller…

 2. For en gangs skyld er jeg enig med FMI i deres materielvalg…….SIG’en er simpelthen en lækker pistol og på mange områder bedre end Block 17, der selv i Gen5 versionen tydeligt viser at Gaston stadig ikke ved hvad ergonomi er !…..

 3. Jeg synes det er stærkt bekymrende at sikringen sidder i pegefingeren og mellem ørene på skytten
  Hvad nu hvis pegefingeren ikke er ledig???Eller at skytten måske ikke er den skarpeste kniv i skuffen!!!
  Mon nogen fattede den.!!Nå men tillykke med skydejernet alligevel!!!

  • Hvis pegefingeren ikke er ledig? Hvis man har trukket pistolen er den jo i som udgangspunkt i hånden hvorpå pegefingeren jo er placeret??
   Angående sikringen, man kunne jo fristes til at sige at hvis skytten ikke er særligt klog er der ikke en form for sikring på denne jord der forhindre utilsigtet affyring af våbnet.
   Det er en anden snak på et gevær der tit er slynget om på ryggen hvis man har brug for armene til noget andet eller man kravler rundt i mudder mm., her er en sikring nødvendig så geværet ikke affyres hvis aftrækkeren kommer i kontakt med noget.
   Mvh Niklas.