Fem producenter dyster nu om at blive Forsvarets nye pistol

Pistol M/49 er ved at være fortid i Forsvaret. Den ventes udskiftet i løbet af 2019. Udbuddet er i fuld gang, og der er nu udvalgt fem producenter til at byde ind med en striker fired pistol.

Producenterne er (se billeder af mulige kandidater nederst) :

 • CANIK
 • Glock
 • Smith & Wesson
 • SIG SAUER
 • Beretta

Nu hvor man har prækvalificeret virksomhederne, er næste step en dansk brugertest. Og til det har  Forsvarets Materiel og Indkøbsstyrelse (FMI), bedt hver af de fem producenter om at levere 5 stk pistoler i standard størrelse samt en pistol i kompakt størrelse.

Det forventes at en brugertesten starter op den 10 november 2017.

Den pistol som vinder udbuddet skal afløse den gamle SIG SAUER P210 (Pistol M/49, men oftest kaldet ‘Neuhausen’). Den blev i 1949 indført i det danske forsvar som personligt våben for officerer, militærpoliti m.fl. og den opfylder ikke længere de krav, brugerne stiller til et våben, der kan blive afgørende, hvis man ikke længere kan bruge sit primære våben eller det ikke er inden for umiddelbar rækkevidde.

Blandt andet har SIG 210 kun plads til otte patroner i magasinet, og man kan ikke sætte ekstra sigte eller laser på den.

Krav til Forsvarets nye pistol

Det er besluttet, at den nye pistol skal være af typen Striker Fired. Det er en semi automatisk haneløs type, hvor slagstiften spændes indvendig i pistolen ved hjælp af selve aftrækket. Slagstiften påvirkes direkte af aftrækkeren. Der er derfor ingen hane til at gribe fat i udstyr, tøj eller lignende.
Alle aftræk har samme aftræksvægt.

Striker Fired. Slagstiften påvirkes direkte af aftrækkeren

 

 

Der vil også være et krav til leverandøren af den nye pistol, om at den i modsætning til Pistol M/49 ikke er udstyret med en fysisk udvendig sikring. Det fortæller chef for Kapacitetscenter Våben i FMI, major Tom Elvius-Brisson i et interview der blev bragt tidligere på året.

”Når man har trukket sit våben, er det fordi, man er i en situation, hvor man enten skal true eller skyde. Og skal man skyde, er den bedste og hurtigst afsikring at flytte pegefingeren til aftrækkeren,” udtalte majoren i interviewet.

Med andre ord sidder sikringen i pegefingeren og mellem ørene på skytten.

Der være rails på pistolen, således der kan monteres lys, laser, dag og nat sigter.

Det er planen at der medfølger et pistolhylster som er formstøbt i et hårdt materiale, som de nye hylstre der pt. anvendes til bl.a. Pistol M/49. Derved sikres aftrækkeren mod utilsigtet påvirkning.

Af sikkerhedshensyn vil det af det kommende reglement fremgå, at der kun må anvendes det udleverede hylster.

Desuden er det også et krav til den kommende pistol, at den har en indbygget fysisk slagstiftsikring, der sikrer, at pistolen ikke går af, hvis den for eksempel tabes på gulvet eller udsættes for g-kraft i fly.

One gun to rule them all

Den nye pistol erstatter ikke bare Pistol M/49, men kan på sigt erstatte samtlige pistoler i brug i Forsvaret. Dette er dog afhængig af det fremtidige valg.

Eksempelvis kan specialoperationsstyrker, piloter, hundeførere og Militærpolitiet også på sigt komme til at bruge den nye værnsfælles pistol.

Kontraktens værdi lyder på 25 mio DKK og løber over 84 måneder.

 

De mulige kandidater

Da det er virksomhederne og ikke specifikke pistol modeller der er prækvalificeret, er det i sagens natur ikke muligt at fortælle de specifikke modeller.
Men vi har herunder samlet de fem producenters mulige striker fired pistol kandidater.

Smith & Wesson M&P 2.0
Smith & Wesson M&P 2.0
Canik TP9
Canik TP9
Beretta APX
Beretta APX
Glock 17
Glock 17
Sig Sauer P320
Sig Sauer P320

 

(Opdateret 18.aug kl 07:25  – CZ er ikke prækvalificeret de valgte at trække sig inden var deadline. I stedet er det tyrkiske Canik som er prækvalificeret)

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Smith & Wesson synes at være sorteret fra. En skam med tanke på at det er sådan et historisk mærke, der blev brugt af Billy the Kid, Buffalo Bill og alle de andre fra cowboyfilmene + Dirty Harry.

  Sig er verdens mest præcise pistoler, ja, man kan vel tale om Rolex i pistolverdenen. Sig lavede også de gamle Neuhausen m/49.

  Beretta var James Bonds favorit, indtil de påduttede ham en Walther PPK. Beretta var også Hemingways favorit og er verdens ældste firma med næsten 500 års produktion af våben. Ja, man kan vel tale om våbnenes Ferarri! I hvert fald er det ikke Fiat-kvalitet!

  Glock er derimod alles darling og selv amerikanerne er vilde med den, selv om de ellers altid vælger amerikanske våben.

  Den pistol det ender med, bliver nok derimod den tyrkiske, der er så ringe at den kun bruges i Tyrkiet, samt af fattige og fejlslagne 3.-rangsstater, herunder Tyrkiet selv, Bangladesh, Burkina Faso, Cameroon, Thailand m.fl. Og det bliver sikkert den de vælger fordi den er billigst!

  Og de gamle m/49 ender nok med at blive destrueret eller givet til Baltikum som våbenhjælp, fordi balterne pt. må nøjes med russiske Makarov i 9×18 (som ikke er NATOs 9 mm) samt aflagte amerikanske .45 Colt model 1911a1.

 2. Clock aftræk er forfærdelig og de er besværlig at fieldstrippe..

  Tror at de fleste der stemmer for Clock, har spillet mere CS en prøvet våbene i virkeligheden..

  Clocken egner sig bedst til en 110kg amerikanst politibetjent, der aldrig grisser våbnet til og ønsker at spare et par gram.

 3. Glock 17 el Sig saur 320 är de enda handeldvapen som kan konkurrera. Två likvärdiga vapen men Glock vinner dock knappt pga totalvikten är lägre

  Med konstaterande att utrustningen blir tyngre, arbetsskadorna ökar måste man försöka på alla håll att maximera totalvikten på all utrustning som en människa skall bäta

 4. Det bliver et nemt valg. Først tager man de modeller der er gennemtestede og har et godt ry og stort udvalg af reservedele og så sorterer man dem fra, og så vælger man den model hvor producenten fylder ens vinkælder og inviterer på dyre jaagtrejser, for sådan gør man her i dk. Også den eneste forklaring på at man altid indkøber en gang parallelimportert halvfabrikata og ufærdige droner og lortefly og helikoptere der ikke virker og ic4 tog

 5. Nåå….siger man Glock siger man måske også vandpistol….?? :)

  Er Canik´en ikke en klon af en Walther? Men måske billigere end den tyske original.

  SigSauer står nok stærkt, i og med at de lige har fået kontrakten med det amerikanske forsvar. På den anden side: Kan jo være, at deres model er dyr.

 6. Baretta gør forskellen. Der er slidstærk, og er præcis til formålet. FBI tog masser af tests og Barettaen skød næsten 16000 skud uden klik. Det er en arbejdshest. Den tog jeg.. cz laver vanlig vis gode stabile pistoler men.. det andet plast skrammel er hightech gejl. Lad dem beholde deres skrammel.
  Det splitsekund det tager at sku tænke sig om for dels rutinemæssigt at finde og afsikre pistolen bør ligge i den daglig omtanke og træning med pistolen.
  At lægge sin lid til sikring i ” det bløde aftræk” er også lige til ulykker for den utrænede. Det jo en kendt sag at besparelser både i politi og vores forsvar light, gør at træning og ammo er kraftigt nedprioriteret. Har skudt LMG i og pistol i 20 år + og ved at old School ikke fejler noget.. LMG er nu udfaset til US modellen.. tja

  • Enig! Glock’en er helt ustyrlig og sparker som en hest. Jeg kender heller ikke Sig P320, men jeg har svært ved at tro, at den ikke er bedre. Min egen SIG skyder i hvert fald som en drøm.

 7. Skal nok undgå P320eren. Den får ikke just gode anmeldelser.

  DPD removed P320 from approved list -http://www.thefirearmblog.com/blog/2017/08/02/breaking-p320-recall-issued-dallas-police-prohibited-duty-till-repaired/

  Sig issues statement that P320 is safe on 8/4/17 – http://www.thefirearmblog.com/blog/2017/08/04/official-statement-sig-sauer-reaffirms-safety-p-320-pistol/

  Omaha Outdoors drop test – http://www.thefirearmblog.com/blog/2017/08/07/omaha-outdoors-p-320-drop-test-video-failed-dropped-butt-gun/

  Other drop test resurfaces – http://www.thefirearmblog.com/blog/2017/08/07/sig-p320-drop-test-failure/

  Sig sued by Police Officer shot by falling P320 – http://www.thefirearmblog.com/blog/2017/08/07/breaking-mhs-winner-sig-sauer-sued-police-officer-shot-dropped-holstered-p320/

  Sig offers voluntary upgrade – http://www.thefirearmblog.com/blog/2017/08/08/breaking-sig-sauer-offers-upgrade-p320-pistols-wake-drop-safety-failures/

  P320 fails when struck with hammer – http://www.thefirearmblog.com/blog/2017/08/08/p320-failed-without-even-dropping-no-plans-test/

  • Mange parametre? Det der kommer til at ske er, at pistolerne bliver testet over en periode. Hvis, lad os nu sige, at flertallet falder på Glock, så har det alligevel ikke nogen indflydelse, da forsvaret alligevel vælger den billige løsning og vil så påstå at det var flertalets valg. Forsvaret i en nødeskal

 8. Glock vil give mening. Den er i brug ved special styrkerne. Og bruges i Norge og englænderne har valgt den som HP35 Browningens afløser. To lande som vi ofte har været på INTOPS med og nok kommer det i fremtiden. Så bliver det nok SW MP da den er amerikansk og billig.