Danske soldater anklages for fangemishandling i ny dokumentarfilm

Operation Green Desert

Forsvarsminister Nicolai Wammen skal nu undersøge, om danske soldater aktivt deltog i ydmygende mishandlinger af irakiske fanger under Operation Green Desert under Irak-krigen i 2004. Det siger Nikolaj Villumsen, der er medlem af forsvarsudvalget for Enhedslisten.

Villumsen vil indkalde ministeren i samråd, efter han har set dokumentarfilmen “Et civiliseret land“. En ny dansk film, der netop har haft premiere på dokumentarfilm-festivalen CPH:DOX

Ifølge avisen Arbejderen fortæller to tidligere irakiske fanger fra den omstridte Operation Green Desert i filmen, at danske soldater deltog aktivt i ydmygende behandling af de irakiske fanger.

Dokumentarfilmen følger retsmedicineren Jørgen Lange Thomsens undersøgelse af irakerne, som blev taget til fange under den danskledede Operation Green Desert i Irak i november 2004.
Man ser fangerne fortælle, hvordan danske soldater med plastikhandsker på rektalundersøgte dem i et afhøringstelt på den dansk-britiske base Shaiba Log Base.

“Danskerne tog en handske over fingrene og stak dem op i mig. To fingre. Den ene gjorde det hårdt. Meget hårdt,” fortæller den ene af fangerne til retsmedicineren.

“Efter spørgsmålene skete der noget. Danskeren, der stod ved siden af mig, havde kirurghandsker på… Er det nødvendigt, at jeg fortæller om det,” spørger en anden, der viser tydeligt ubehag ved at fortsætte.
På filmen ser man ham nikke bekræftende til Jørgen Lange Thomsens spørgsmål om, hvorvidt soldaten brugte sine fingre til at penetrere ham. – skriver webredaktør Freja Wedenborg på Arbejderen.dk

Jørgen Lange Thomsen fortæller dog til Ekstra Bladet d. 20. okt 2012 , at det er ikke under selve anholdelsen, men under den efterfølgende tilfangetagelse, at de uskyldige 11 irakere angiveligt blev udsat for tortur.

LÆS OGSÅ:  Whistleblowers er altid godt, men giv nu soldaterne og Forsvaret lidt arbejdsro

Den 24. oktober i år blev 23 irakeres erstatningssag mod den danske stat endegyldigt standset. Det skete, da Højesteret godkendte, at Østre Landsret i december 2013 besluttede at afvise retssagen.

Dokumentarfilmen “Et civiliseret land” vises den 18. oktober på DR2. (se trailer herunder)

[divider]Dokumenter[/divider]

Jørgen Lange Thomsens medicinske rapporter  [PDF fil] ( 2012)

Forsvarskommandoens notat om Green Desert [PDF fil] (2012)

Bataljonschef John Dalby og spejdereskadronschef Anders Berg Olesens redegørelse [PDF fil] (2004)

 

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Som veteran har jeg ikke andet at sige end krig er IKKE en rationel konfliktløsning men en måde at dominere situationen på, med løsninger som ikke altid er efter bøgerne. Da de sidste krige har været mod en fjende som ikke kun opfører sig som kujoner i måden at føre krig på, så tror de sku også at de kan tilegne sig noget empati ved de internationale domstole!? Sig mig engang!! Hvorfor fanden giver vi dem overhovedet taletid!!! Send dem ind i en grotte og smid nøglen væk!!
  Er så træt af mediernes hykleristiske pis, de ved ikke hvad der forgår.

 2. Sjovt som folk kan synes, at det er ok at mishandle folk, bare fordi at vi var i krig.
  Vi lever heldigvis i et retssamfund og et demokrati hvor man er uskyldigt indtil det modsatte er bevist, og hvor man har lov til at udtrykke sig, såfremt man følger sig forkert behandlet! Er det ikke derfor at vi deltager i de konflikter, vi nu engang gør?
  Derudover så skulle man tro, at de fleste voksne mennesker kunne tale direkte til en person, man åbenbart følger sig kritiseret af, og ikke begynde at svine dennes familie til!

  • Er det i orden når det er kludehovderne der udøver diverse former for bestialsk behandling af deres fanger, så som halshugning og andre sjove sager?
   Den dag du selv har stået mellem valget dem eller dig, så kan du tillade dig at komme med det pædagogiske bræk, og ikke en skid før. Jeg nægter at tro på at Danske soldater har udøvet nogen for for tortur. Det er lige så snart de bliver overdraget til de lokale myndigheder, at det går galt. Så snart de ikke høre efter når der bliver talt til dem, så får de en dummeflad og straks bliver det til tortur. Og det både i deres egene hoveder og hos de å så frelste blæverhjerner herhjemme. War sucks, and then you die. Fackt of life. Og kan du ikke klare det, hop,i havnen med et nyt par betonsko.

  • Nå, men så vel jeg jo yde mit ret, efter dine ord. Til at udtrykke mit “pædagogiske bræk” da undertegnet har stået med valget dem eller undertegnet selv. Jeg valgte dem, uden at tøve. Men dette var jo heller ikke sagen. Sagen var heller ikke om, hvem der gav et par “flade” til en anden.
   Det sagen eller min kommentar var om, det var om retten til at udtrykke sig selv, og det at give udtryk for at man synes, at man er blevet forkert behandlet.

 3. Det er ærgerligt, men desværre en kendsgerning at visse mennesker bare ikke har fattet at krig er beskidt og at der foregår ting i krig som ikke er sjove, HVERKEN for soldater eller krigsfanger. Danske soldater “mishandler” ikke folk, men man må sgu forvente som krigsfange at man ikke bliver inviteret på kaffe når man er en del af en krig.