Danmark træner baltiske brigader i Letland

Øvelse red knight

Danske Division er lige nu i Riga for at træne med sine fem brigader. Scenariet er virkelighedstro: Et land trues af invasion, og Nato planlægger at sende tropper til landet. Øvelsen er en del af Natos Assurance Measures.

LETLAND: Der er travlt på Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmija – eller Letlands Nationale Forsvarsakademi, der ligger i hovedstaden Riga. Det er ikke blot de mange lettiske kadetter fra både hæren og politiet. Der er også mange andre nationaliteter på kasernen.

Danske Division er samlet med alle sine fem brigader, som over ti dage skal uddannes og øves. Det er de to danske og tre fra hhv. Estland, Letland og Litauen. Herudover er der et større observatørtold fra Joint Force Command Brunssum.

Det er ikke et tilfælde, at divisionen er samlet i et af de baltiske lande. Situationen i Ukraine fik i foråret Nato til at vedtage, at en række aktiviteter flyttes til Baltikum. Øvelse RED KNIGHT indgår dermed under det, der hedder ’Nato Assurance Measures’.

LÆS OGSÅ : Hæren kan ikke længere opstille en troppeenhed på divisionsniveau

Ud over en række øvelser betyder ’Nato Assurance Measures’ en styrket Nato-flypatruljering samt deployering af Nato-skibe til Østersøen og det østlige Middelhav.

Klargøring til kamp
Scenariet er et land, der er truet af invasion. En tidligere stormagt ønsker at genvinde tabt territorium og er støttet af minoriteter i landet. Danmark indgår i alliancen af Nato-medlemmer, som planlægger en deployering.

Øvelse RED KNIGHT foregår som en planlægningsøvelse forud for den forestående operation. Det er ’Klargøring til kamp’ på højt niveau. Næste år følger en ny øvelse, hvor selve kampen ruller. Begge øvelser er en del af Danske Divisions KNIGHT-serie, hvor samme scenarie anvendes, men hvor fokus og operationsområde skifter.

Stabsarbejdet er i gang. Her hos 1. brigade. Foto: Presseofficer, kaptajn Niels Brandt.
Stabsarbejdet er i gang. Her hos 1. brigade. Foto: Presseofficer, kaptajn Niels Brandt.
[divider]Hvad er Natos Assurance Measures?[/divider]

Natos Nordatlantiske Råd vedtog den 16. april 2014 en pakke bestående af ekstra militære ressourcer for at styrke Natos kollektive forsvar i lyset af krisen i Ukraine. Beslutningen medfører en styrket Nato-flypatruljering og øvelsesaktivitet over hele det baltiske område samt deployering af Nato-skibe til Østersøen og det østlige Middelhav. Alle deployeringer er defensive i sin natur.

 

Du kan læse mere om øvelsen på Hærstabens hjemmeside www.forsvaret.dk/hst.

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  1. og den dag det sker et andet sted end i simulatoren står nato og kigger på fordi ingen har løgene til at træde frem og leve op til nato-kodekset og Danmark har alligevel kun HJV til den tid da besparelserne har taget livet af resten af forsvaret..

  2. Hvem sagde Operation Fortitude? Har hørt at 3. til 5. BDE er opsiddet på AT-AT Walkere se her: http://www.starwars.com/databank/at-at-walker (alt. side 1076 på dit PANK-kort), samt at alle BTN CH har en podracer og lyssvær se her: http://www.starwars.com/databank/anakin-skywalkers-podracer, (du har automatisk Q, hvis der står BEDFORD MJP2 på dit grå omskolingskort.) Grüß Gott Armeeabteilung Steiner ;-) … Beklager den let sarkastiske tilgang, men fantastisk timing, når det gælder at simulere sig ud af virkeligheden.

  3. Finder det måske lidt upassende at lille Danmark, med vores både begrænsede militære resourcer og især yderst begrænsede økonomiske dito skal poste så eventyrlig mange penge i Letland og Litauen som vi reelt gør og har gjort….

    Det virker som om vi har fået en eller anden form for storhedsvanvid og fører os frem som en stormagt….

    Tænk hvad vi har ofret på de lande, tænk hvad vi har bygget deroppe i prenes løb….. Måske er tiden inde til at tænke lidt indad i stedet for at lege stormagt og lægge os ud med den store nabo på denne ganske provokerende måde…..

    Er der ikke snart nogle politikere der kan kalde disse generaler til orden….????