Kronik: Whistleblowers er altid godt, men giv nu soldaterne og Forsvaret lidt arbejdsro

Operation Green Desert

Kronik af Lars Møller – tidl. jægersoldat. (Jæger 200)

Der er lige nu meget polemik om Operation Green Desert hvor danske soldater angiveligt skulle have overværet, at Irakere overfaldt andre irakere uden at de danske soldater greb ind.
Sagen er efter min mening kørt helt af sporet og fokus er flyttet fra den reelle historie til om Forsvaret vidste noget om at der blev filmet eller ej.
Sagen er nu blevet politisk og vi spiller hinandens tid her.

Det jeg siger her har bagrund i mine 25 år som Jægersoldat. Men den er helt personlig og står for min regning. Det er ikke JGK´s eller Forsvarets officielle holdning. Den er min egen som tidligere operativ soldat der kender til det faktuelle i sagerne i den skarpe ende af opgaveløsninger.

Whistleblowers er altid godt. Hvis man er bange for det, er det jo fordi man gør noget forkert eller er bange for at gøre det. Jeg mener nu i øvrigt at hele det danske samfund er bygget op, så det stort set altid er muligt. Pressen spiller også en væsentlig rolle her.

Men når det kommer til Forsvaret, så er der noget man er nødt til at gøre sig klart. Krig er ikke pænt og krig er ikke for alle og enhver, hverken at opleve eller være med i. Det kræver både træning, dedikation og mental styrke at deltage i en krig…. dybest set ved man ikke om man kommer hjem igen.
Krig skal ikke bringes hjem til stuen og krig kan ikke diskuteres på samme måde som så meget andet.

Det er fuldstændigt hul i hovedet at tro (selvom vi lever i et meget åbent Danmark) at man kan og skal have fuld indsigt i det der foregår i en krig. Der sker faktisk ting som almindelige mennesker tager skade af at høre eller opleve eller for den sags skyld bare vide noget om. Krig er i nogle tilfælde død og ødelæggelse og krigen i Afghanistan og Irak har handlet om at slå terrorister ihjel. Og det er i virkeligheden også en grim og inhuman sag selv når danske soldater slår terrorister ihjel (selvom man næsten ikke kan tro det).

Og det er jo akkurat derfor det er soldater der er sat til at gøre dette arbejde og ikke skolelærere eller nødhjælpsarbejdere. Soldater der er trænede (så godt som det nu er muligt indenfor de begrænsninger der jo altid er), og soldater der indvilliger i at gøre et svært, mentalt krævende, ofte nedbrydende og beskidt arbejde.

Det er ikke efterretningsofficeren der offentliggjorde denne video der har fejlet. Det er alle de danskere der hyggeligt herhjemme i den bløde sofa med den varme kaffe i hånden eller den kolde hvidvin i det hyggelige stuearrangement dømmer og anklager ud fra det vi ser på denne video.

De fleste soldater er stolte af at få lov til at udføre denne svære og krævende opgave for Danmark. Soldaterne kører ikke derudaf på slap line og gør hvad der passer dem når man er udsendt. Alle militære opgaver hviler på et parlamentarisk grundlag. Soldater er overbeviste om at arbejdet gøres for “jer” og “os”. For alle andre danskere.
Men det er svært pladderhumanistisk at tro, at man kan og skal vide alt om denne opgave uanset hvor det er.

LÆS OGSÅ :  Efter missilangreb i Irak: Der blev frygtelig stille

Det kan selvfølgelig ikke tillades at soldater laver store fejl. Det sker heldigvis heller ikke ofte. Men i krig går tingene hurtigt og der sker fejl en gang imellem. Forsvaret retter sig selv hele tiden for at undgå dette. Der findes nok ikke en eneste institution i Danmark der rapporterer og logfører og debriefer for at lære af fejl, så meget som Forsvaret gør. Men fuld åbenhed i forhold til Forsvartes opgaver er en helt urimelig ting at forlange. Det vil fjerne arbejdsroen.

Spis nu brød til for pokker
Har det danske retssystem ikke i virkeligheden spillet fuldkommen fallit, når det er muligt for 11 irakere at lægge sag an imod Danmark og danske soldater fordi de ikke greb ind da andre irakere overfaldt dem?
I et Irak hvor Danmark deltog i en væbnet konflikt efter Danmarks ønske…. Hvem er det lige vi har lyst til at forfølge?

Er folk overhovedet klar over hvad der sker i en krig? Vi har set en video med spark og slag…er det voldsomt? Det er det ikke for mig som tidligere soldat. Det er da noget der ligger i den absolut blødeste ende af skalaen det vi ser på den video. Hvordan tror man det ser ud, når en soldat skyder en modstander? Eller når en dansk soldat bliver skudt af sin modstander, eller når stumperne af en dansk soldat samles op, så der i det mindste er noget at begrave derhjemme, efter han er kørt på en vejsidebombe?

LÆS OGSÅ :  Efter missilangreb i Irak: Der blev frygtelig stille

Uden at kende sagen til bunds, synes jeg det er fuldkommen afsporet at forfølge denne sag og overhovedet tillade at den åbnes. Danmark var i krig. I krig sker som sagt grimme ting. Ting almindelige danskere slet ikke har lyst til at se.
Det sker kun fordi man desværre er nødt til det af politiske årsager, og så er vi igang med at spilde retssystemet, politikeres, soldaters og alle andres tid.

Det er ikke efterretningsofficeren der offentliggjorde denne video der har fejlet. Det er alle de danskere der hyggeligt herhjemme i den bløde sofa med den varme kaffe i hånden eller den kolde hvidvin i det hyggelige stuearrangement dømmer og anklager ud fra det vi ser på denne video.

Jeg synes det er vigtigt at forstå, at soldater gør et stykke arbejde som ikke ret mange andre hverken vil eller kan og se i øjnene; at hvis ikke de gjorde det, så var der ikke nogle andre der kunne gennemføre den politik de er sat til. ……giv soldaterne og Forsvaret lidt arbejdsro.

 

[divider]Operation Green Desert [/divider] * Operation Green Desert er kodeordet for en operation, som løb af stablen i morgentimerne den 25. november 2004 i provinsbyen Al-Zubair, fem kilometer fra den danske lejr Camp Danevang i Irak.

* Omkring 1000 soldater fra Danmark, Storbritannien og Irak deltog i operationen, som blev iværksat efter en anmodning fra de irakiske sikkerhedsstyrker.

* Operationen var en hus- og område-ransagning af fire målområder udpeget af irakiske sikkerhedsstyrker.

* De irakiske sikkerhedsstyrker havde planlagt operationen med støtte fra den danske bataljon. De danske styrkers opgave gik ud på at overvåge operationen, støtte de irakiske sikkerhedsstyrker i opgaven og være synligt til stede i operationsområdet.

* Områderne var under mistanke for at huse våben og sprængstoffer til brug mod de irakiske sikkerhedsstyrker og de multinationale styrker i området. Samtidig “skulle nogle af de elementer, der kæmper mod demokratiseringen af Irak, opholde sig i husene”.

* Resultatet af operationen var 36 tilbageholdte irakere i irakisk varetægt, og der blev beslaglagt 15 håndvåben med ammunition, diverse våbendele blandt andet to kikkertsigter til snigskyttegeværer, sortkrudt og cirka 325 kilo hash.

 

Skrevet af Lars Møller

Lars er tidl. jægersoldat. Han bærer jæger.nr. 200. Han har skrevet en bog om hans 25 år, i det danske Jægerkorps : "JÆGER 200 - med hjertet som indsats”

20 kommentarer

Skriv et svar

One Ping

  1. Pingback:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0