Kronik: Whistleblowers er altid godt, men giv nu soldaterne og Forsvaret lidt arbejdsro

Operation Green Desert

Kronik af Lars Møller – tidl. jægersoldat. (Jæger 200)

Der er lige nu meget polemik om Operation Green Desert hvor danske soldater angiveligt skulle have overværet, at Irakere overfaldt andre irakere uden at de danske soldater greb ind.
Sagen er efter min mening kørt helt af sporet og fokus er flyttet fra den reelle historie til om Forsvaret vidste noget om at der blev filmet eller ej.
Sagen er nu blevet politisk og vi spiller hinandens tid her.

Det jeg siger her har bagrund i mine 25 år som Jægersoldat. Men den er helt personlig og står for min regning. Det er ikke JGK´s eller Forsvarets officielle holdning. Den er min egen som tidligere operativ soldat der kender til det faktuelle i sagerne i den skarpe ende af opgaveløsninger.

Whistleblowers er altid godt. Hvis man er bange for det, er det jo fordi man gør noget forkert eller er bange for at gøre det. Jeg mener nu i øvrigt at hele det danske samfund er bygget op, så det stort set altid er muligt. Pressen spiller også en væsentlig rolle her.

Men når det kommer til Forsvaret, så er der noget man er nødt til at gøre sig klart. Krig er ikke pænt og krig er ikke for alle og enhver, hverken at opleve eller være med i. Det kræver både træning, dedikation og mental styrke at deltage i en krig…. dybest set ved man ikke om man kommer hjem igen.
Krig skal ikke bringes hjem til stuen og krig kan ikke diskuteres på samme måde som så meget andet.

Det er fuldstændigt hul i hovedet at tro (selvom vi lever i et meget åbent Danmark) at man kan og skal have fuld indsigt i det der foregår i en krig. Der sker faktisk ting som almindelige mennesker tager skade af at høre eller opleve eller for den sags skyld bare vide noget om. Krig er i nogle tilfælde død og ødelæggelse og krigen i Afghanistan og Irak har handlet om at slå terrorister ihjel. Og det er i virkeligheden også en grim og inhuman sag selv når danske soldater slår terrorister ihjel (selvom man næsten ikke kan tro det).

Og det er jo akkurat derfor det er soldater der er sat til at gøre dette arbejde og ikke skolelærere eller nødhjælpsarbejdere. Soldater der er trænede (så godt som det nu er muligt indenfor de begrænsninger der jo altid er), og soldater der indvilliger i at gøre et svært, mentalt krævende, ofte nedbrydende og beskidt arbejde.

Det er ikke efterretningsofficeren der offentliggjorde denne video der har fejlet. Det er alle de danskere der hyggeligt herhjemme i den bløde sofa med den varme kaffe i hånden eller den kolde hvidvin i det hyggelige stuearrangement dømmer og anklager ud fra det vi ser på denne video.

De fleste soldater er stolte af at få lov til at udføre denne svære og krævende opgave for Danmark. Soldaterne kører ikke derudaf på slap line og gør hvad der passer dem når man er udsendt. Alle militære opgaver hviler på et parlamentarisk grundlag. Soldater er overbeviste om at arbejdet gøres for “jer” og “os”. For alle andre danskere.
Men det er svært pladderhumanistisk at tro, at man kan og skal vide alt om denne opgave uanset hvor det er.

Det kan selvfølgelig ikke tillades at soldater laver store fejl. Det sker heldigvis heller ikke ofte. Men i krig går tingene hurtigt og der sker fejl en gang imellem. Forsvaret retter sig selv hele tiden for at undgå dette. Der findes nok ikke en eneste institution i Danmark der rapporterer og logfører og debriefer for at lære af fejl, så meget som Forsvaret gør. Men fuld åbenhed i forhold til Forsvartes opgaver er en helt urimelig ting at forlange. Det vil fjerne arbejdsroen.

Spis nu brød til for pokker
Har det danske retssystem ikke i virkeligheden spillet fuldkommen fallit, når det er muligt for 11 irakere at lægge sag an imod Danmark og danske soldater fordi de ikke greb ind da andre irakere overfaldt dem?
I et Irak hvor Danmark deltog i en væbnet konflikt efter Danmarks ønske…. Hvem er det lige vi har lyst til at forfølge?

Er folk overhovedet klar over hvad der sker i en krig? Vi har set en video med spark og slag…er det voldsomt? Det er det ikke for mig som tidligere soldat. Det er da noget der ligger i den absolut blødeste ende af skalaen det vi ser på den video. Hvordan tror man det ser ud, når en soldat skyder en modstander? Eller når en dansk soldat bliver skudt af sin modstander, eller når stumperne af en dansk soldat samles op, så der i det mindste er noget at begrave derhjemme, efter han er kørt på en vejsidebombe?

Uden at kende sagen til bunds, synes jeg det er fuldkommen afsporet at forfølge denne sag og overhovedet tillade at den åbnes. Danmark var i krig. I krig sker som sagt grimme ting. Ting almindelige danskere slet ikke har lyst til at se.
Det sker kun fordi man desværre er nødt til det af politiske årsager, og så er vi igang med at spilde retssystemet, politikeres, soldaters og alle andres tid.

Det er ikke efterretningsofficeren der offentliggjorde denne video der har fejlet. Det er alle de danskere der hyggeligt herhjemme i den bløde sofa med den varme kaffe i hånden eller den kolde hvidvin i det hyggelige stuearrangement dømmer og anklager ud fra det vi ser på denne video.

Jeg synes det er vigtigt at forstå, at soldater gør et stykke arbejde som ikke ret mange andre hverken vil eller kan og se i øjnene; at hvis ikke de gjorde det, så var der ikke nogle andre der kunne gennemføre den politik de er sat til. ……giv soldaterne og Forsvaret lidt arbejdsro.

 

[divider]Operation Green Desert [/divider] * Operation Green Desert er kodeordet for en operation, som løb af stablen i morgentimerne den 25. november 2004 i provinsbyen Al-Zubair, fem kilometer fra den danske lejr Camp Danevang i Irak.

* Omkring 1000 soldater fra Danmark, Storbritannien og Irak deltog i operationen, som blev iværksat efter en anmodning fra de irakiske sikkerhedsstyrker.

* Operationen var en hus- og område-ransagning af fire målområder udpeget af irakiske sikkerhedsstyrker.

* De irakiske sikkerhedsstyrker havde planlagt operationen med støtte fra den danske bataljon. De danske styrkers opgave gik ud på at overvåge operationen, støtte de irakiske sikkerhedsstyrker i opgaven og være synligt til stede i operationsområdet.

* Områderne var under mistanke for at huse våben og sprængstoffer til brug mod de irakiske sikkerhedsstyrker og de multinationale styrker i området. Samtidig “skulle nogle af de elementer, der kæmper mod demokratiseringen af Irak, opholde sig i husene”.

* Resultatet af operationen var 36 tilbageholdte irakere i irakisk varetægt, og der blev beslaglagt 15 håndvåben med ammunition, diverse våbendele blandt andet to kikkertsigter til snigskyttegeværer, sortkrudt og cirka 325 kilo hash.

 

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  • Det er lett å glemme at de militære er trenet til å gjøre det de er betalt for uten å bekymre hjerne med grublerier.
   Det finnes mange sivile som vet mye mer om det militære enn de som er en liten servil brikke i et spill.
   Det militærfaglige er jo noe de kan godt, og det er kanskje det du sikter til når du snakker om innsikt?

 1. Hej Lars.

  Som du skriver, så hviler alle militære opgaver på et parlamentarisk grundlag. Det er altså Folketinget der bestemmer hvilke konflikter Danmark skal deltage i, og udstikker de retningslinier som Forsvaret skal efterkomme. Det er det samme Folketing, som tiltræder de internationale konventioner, som der påstås overtrådt i situationen.

  Der er et klart misforhold mellem Folketingets (og vælgernes) forventning om de danske styrker som “De Gode” med fuldstændig rene hænder, og så det møgbeskidte håndværk de bliver sendt ud for at udføre.

  Jeg er selv en af de danskere, der er privilegeret nok til at sidde herhjemme i sofaen med min varme kaffe, og aldrig har oplevet krig tæt på. Jeg kunne ikke drømme om, på baggrund af et kort videoklip at fælde dom over de soldater, der i situationen vælger ikke at gribe ind. Måske var det en fejl? Måske var det konventionsbrud? Måske var det den rigtige prioritering i situationen?

  Problemet opstår for alvor, når Forsvarets ledelse efterfølgende forsøger at dække over sagen. I stedet for at gøre opmærksom på, at der nogle gange er et misforhold mellem de gode intentioner om rene hænder, og så de vilkår der gælder i en krig (specielt med de allierede vi har valgt), så stiller Forsvarets ledelse sig op som Komiske Ali, og fuldstændig benægter åbenlyse fakta.

  Krig er et rigtig grimt foretagende, både hvad angår hvad danske styrker gør ved fjenden, og hvad fjenden gør ved de danske styrker, og hvad der går ud over de uskyldige der bliver fanget imellem dem. I et demokrati skal både Folketinget og vælgerne tage ansvar for de politiske beslutninger der træffes, og derfor er det kritisk at de kan se konsekvenserne af deres beslutninger – også når de ikke er rare at kigge på. Ellers er de dømt til at gentage deres fejl i det uendelige.

  Hvordan skal Forsvaret nogen sinde få ordentlige arbejdsvilkår og den arbejdsro du efterspørger, hvis de bliver ved med at påstå at der slet ikke er nogen problemer?

 2. Hvad er det ingen fatter? At i det øjeblik vi kommer ind for at rydde op i et eller andet f… Up country så skal alle være stuerene? Yes Yes selvfølgelig kan vi forvente det. For i dk har vi styr på det hele………..godnat dk hvor end du er!

 3. Så er der heller ingen som skal have indsigt hvad der sker i plejesektoren eller hvad politiet går og laver osv osv. Glem det nu. Tydeligt at se at det er skrevet af en fra egne rækker. Mener at der vare en officer om stod frem og sagde at videoen ikke var fra forsvaret side af hvilken det vist var. Skal man ikke stå til ansvar bare fordi man bære uniform. Så længe at det danske forsvar drives for skatte kroner har de i mine øjne ikke særordninger, og må stå til ansvar for egne handlinger, og jeg tror da også at der er folk som ikke bære uniform som har forstand på hvad der er ret og uret selv i krig. Syntes efterhånden at mange af de danske styrker som ser sig selv som noget særligt. Har skrevet det før. I dette øjeblik man trækker i uniformen burde de fleste være klar over hvad de går ind til, og kan de ikke lide det, er det frit for enhver at forlade systemet. Så vidt jeg ved har vi ikke tvunget nogen i krig endnu. Så opfat jeres arbejde som et job som alle andre,med de ulemper der nu er. Har selv været i systemet i mange år, men kunne ikke få det til at fungere med de udsendelser der var i sigte og med at skulle have en familie, så valgte at forlade systemet i 2006. Har mødt mange gamle kollegaer som har været i diverse brændpunkter, men ser dem ikke som noget udover det sædvanlige. Har dog alligevel stor respekt for det arbejde som de laver. Og stor respekt for dem som har betalt den højeste pris.

 4. “Det er ikke efterretningsofficeren der offentliggjorde denne video der har fejlet. Det er alle de danskere der hyggeligt herhjemme i den bløde sofa med den varme kaffe i hånden eller den kolde hvidvin i det hyggelige stuearrangement dømmer og anklager ud fra det vi ser på denne video…” Sådan en gang sludder…….!!!!! nej, de, der fejler fuldstændig i denne her “sag” er de politikere, der sendte os i krig; de sendte os ud uden overhovedet at have gjort sig nogle forestillinger om, HVAD de sender os ud til og HVILKE konsekvenser det har, både for OS som soldater, men også for den modstander, som vi kommer til at stå overfor… Krig er ikke leg; det er dødsens alvor; det er blod, det er lidelser, det er tårer, og sidst og ikke mindst, så er krig det absolutte sidste trin på eskalationsstigen, nem DØD over “fjenden” eller nogle af vores egne….. Politikerne vil så gerne markere sig og vise vilje og handlekraft; men når de ser resultaterne af dette, ja, så klynker de og ønsker “episoderne undersøgt” af gud ved hvor mange undersøgelses kommissioner…. Krig er beskidt og et til tider meget blodigt håndværk…. Det er for mig, og sikkert også flere andre ret ejendommeligt, at man vil ofre SÅ meget tid, SÅ mange penge og helst også have nogle hoveder smidt på bordet fordi et par lokale er blevet anholdt af det lokale politi/militær og i den forbindelse har fået et par velrettede spark i røven af disse lokale enheder…… Så fucking what… INGEN har set hvad der er gået forud for denne anholdelse og hvad, der evt. kan have fået de lokale soldater til at reagere som de gjorde….. OG politikerne vil have hevet danske soldater i retten og stillet til ansvar for, at de ikke reagerede og på disse “ydmygende og voldelige overgreb”….. ja, de involverede “skadeslidte” har øjnet politikernes blødende hjerter og ser nu muligheden for at hente lidt guldkorn…. Vi ser en enkelt få et spark på videoen; men foreløbig har en halv snes set deres snit til at kræve erstatning fra den danske stat…???? What..????? Som om den danske stat skulle kunne stilles til ansvar for noget begået af personel fra en anden, suveræn stat…????? Politikere har oven i købet hævdet at danskere burde have grebet ind………?????? Er de kære politikere overhovedet i stand til at forestille sig rækkevidden af et sådant krav… Og er de rede til at tage ansvar for konsekvenserne..????? her står der altså omkring 35 svært bevæbnede lokale politifolk og lokale soldater; der står også en lille håndfuld danske soldater…. mener man seriøst, med de ustabile forhold der hersker i området og med den ringe sikkerhed og disciplin som disse lokale soldater omgiver sig med, at det vil være særligt klogt og givtigt at gå hen til dem og sige, at den slags vil vi altså ikke finde os i og at det skal høre op omgående… Smart…???? jeg vil nu nok kalde det en meget uklog disposition at påtale en sådan episode med et sådant styrkeforhold…. Specielt med tanke på de mange episoder med dødelig udgang hvor lokale soldater og politifolk skyder medlemmer af koalitionen…… Politikere: krig er råt; prøv selv at tage derned og se om I kan gøre det bedre…. Vi skal nok sørge for at der er body-bags nok til Jer alle sammen….

 5. Totalt uenig ! Skatteborgerne betaler til festen og de har ret til at have en mening om det de betaler til , selvom vi veteraner og aktive soldater godt kan blive enige om at der er oceaner af forskel på lille Dannevang og et land plaget af krig.

 6. Der er jo heller ingen journalister der bruger meget tid på at afdække hvad der gik for ud for det video klip som politikere, kritikkere af forsvaret og andre jubelidioter er gået i selvsving over.

 7. Krig er en beskidt affære – og denne slags borgerkrig endnu værre. Hvem ved – de ‘sakkels ofre’ er måske torturbødler elller børnemordere – vi ved det ikke. De bliver i det mindste ikke skudt på åben gade som i Saddams tid.

 8. hmmm mig bekendt var man officielt i Irak for at vælte Sadam eller uffocielt få fingre i Olien.
  Man erklærede et suværænt land krig, ud pga. en løgn ( manden som gav den efterretning har siden bla. i en dokumentar bekræftet han afgav falske efterretninger til Amerikanerne ).
  Man kæmpede i starten af Krigen imod den Iraktisk hær, og efterfølgende imod partisaner/frihedskæmpere og diverse grupper af folk som alle gerne ville til magten.. Men det er åbenbart sådan i vores dage at man kalder alle for terrorister som kæmper for deres sag frem for at skelne “fjenderne” fra hinanden. Jægersoldaten og andre må huske på uanset hvordan man vender og drejer det var Vesten en besættelses magt. Vi Danskere ville jo heller ikke finde os I at tyskerne besatte Danmark, men vi kan da bare være glade for at fortidens befolkning var klogere end nutidens når det kommer til at skrive historie bøgerne så frihedskæmperne i DK ikke blev kaldt noget andet.