Dansk topdiplomat savnede soldater i genopbygning af Irak

Irak - Arkiv foto : Forsvaret

Koalitionen i Irak kunne ikke sikre ro og orden. Det kostede irakerne vand og strøm, siger dansk diplomat.

København. Den danske topdiplomat Ole Wøhlers Olsen var civil administrator for et af fire områder i Irak efter den USA-ledede koalition havde invaderet Irak i 2003. Søndag kommer han med en hård kritik af planlægningen og vilkårene for at løse den opgave.

Ifølge den tidligere danske topdiplomat, der også har været dansk ambassadør i Algeriet og Syrien, var besættelsen og administrationen af landet dårlig planlagt.

– Konsekvenser var først og fremmest, at vi i starten ikke kunne sikre levnedsmidler, vandforsyning og energi, fortæller han.

– Det er meget vigtig, hvis man besætter et andet land, at man er sikker på, at man kan bistå befolkningen med de mest nødvendige basisfornødenheder.

Derudover var koalitionens sikkerhedsstyrker langsom til at tage kontrollen med sikkerhed i landet, mener Ole Wøhlers Olsen. Det blev ifølge ham kostbart, at der i dagene efter, at Saddam Husseins regime var væltet, ikke var kontrol over situationen.

– Situationen var kendetegnet ved en lang række plyndringer og ødelæggelser, umiddelbart efter at Saddams folk var forsvundet.

– Det er nok forståeligt, at folk angriber regeringsbygninger. Men det betød også, at de ødelagde ting, vi havde brug for. For eksempel hospitaler, universiteter og laboratorier, som blev smadret i dagene efter.

Det betød, at den civile administration af den region, som den danske diplomat skulle stå for, løb ind i en række problemer. De kunne ifølge Ole Wøhlers Olsen have været undgået.

– For eksempel at vandledninger ikke blev saboteret. At man ikke havde lagt el-forsyningstårnet ned, således at strømafbrydelser var blevet undgået, siger Ole Wøhlers Olsen.

– Strømafbrydelser påvirker en lang række sektorer. Det betyder, at der ikke er strøm på hospitaler eller raffinaderier. Det kunne man have undgået, hvis man fra starten havde haft den fornødne ekspertise og antal sikkerhedsfolk.

Spørgsmål: Hvad ville du have gjort anderledes, hvis du havde kendt vilkårene på forhånd?

– Jeg er ikke sikker på, at jeg havde taget opgaven. Hvis du skal løse en påtrængende opgave, må du også have de fornødne midler.

/ritzau/

Ca. 5500 danske soldater gjorde tjeneste i den danske bataljon i det i sydlige Irak mellem 2003 og 2007.

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Manden er helt tabt…. der manglede ikke kun soldater men projekter, vores lejr var fyldt med”eksperter” med millioner af dollars, hvis man skulle tro dem. De turde ikke forlade de sikre lejre.
  Sandheden er at der blev kun få projekter startet op. Irakerne ville drukne i velfærd hvis man brugte det olie man “bortførte” fra irakkerne til genopbygning af landet….. de lokale bad om veje, rent vand og kloakker.. men vi måtte fortælle dem at blyanter og skoler var vigtigere.. Sandheden er at alle der kunne og ville deltage i genopbygningen glimrede ved deres fravær. Organistionerne var ikke tilstede grundet sikkerheden ikke kunne etableres med så få soldater der var til rådighed. Når et AOR er på størrelse med Fyn så batter 500 soldater ikke en disse når 250 af dem er troops on the ground og resten var stabe og logistik.
  Han vasker hænder men glemmer at han og resten af dem fortalte herhjemme at det gik fantastisk. Det er nemt at være bagklog flere år efter….
  Ja, der manglede en plan for genopbygningen af Irak efter Sadam på alle planer. Det vidste man da man gik ind….. Chefen for den US division der lå i Tikrit deltog i planlægningen af operationen i Pentagon og deres bud på et stabilt Irak var 300 000 soldater i tre år med massiv genopbygning i 3 år, de tre år satte man fordi man ved at hvis man er mere end tre år på jorden i et arabisk land vil problematikken omkring insurgents stige dramatisk. Men resultatet blev en intervention med 150 000 soldater som man forventede skulle være der i 5 år og kun relativ lille fokus på genopbygning at det irakiske magtapparat men næsten ingen hjælp til befolkningen.
  Alle kender så historien om hvordan det gik….. men kom ikke og beskyld soldaterne for manglende engagement og villighed.
  Heart and mind blev slået stort op men den irakiske befolkning fik intet og måtte stole på et korrupt politi og retsvæsen. Et ineffektivt millitær der kunne købes af de lokale guvernører. Der døde flere af politiets dødspatruljer end af sult i vores område…
  Sandheden er at ALT var ukoordineret på alle niveauer…
  Vores drenge sled røven ud af bukserne dag og nat for at løse opgaverne, flere af dem har betalt den ultimative pris dernede og nogle desværre efterfølgende herhjemme.
  Dette indlæg er min egen private oplevelse !