Nu er det snart et halvt år siden, at de første kadetter startede på de nye officersuddannelser. Hvordan har disse unge akademikere klaret skiftet fra storbyens lune auditorier til en militær virkelighed? Der tegner sig et entydigt billede, når man taler med deres undervisere.
Den 3. august mødte 35 unge kadetter op på Varde kaserne. Her blev de råbt op, fik udleveret en uniform og blev hver især placeret i en sovesal med 11 andre. Foran dem lå 10 måneders militær skoling med disciplin og fysiske udfordringer. En helt ny verden for de unge, der alle havde mindst en bachelorgrad og som – for nogles vedkommende – aldrig før havde oplevet Forsvaret indefra. Derfor var der da også en hel organisation, der var spændt på, hvordan det ville gå disse ”akademikere i uniform”.
Nu er der gået et halvt år, og spørger man skolechef oberstløjtnant Mads Rahbek om en status, lyder svaret. ”Det er en meget stærk gruppe. De har en høj indlæringskurve og er nemme at arbejde med”. Vi havde forventet, at det ville gå godt, og det er faktisk gået endnu bedre”. siger Mads Rahbek. ”Allerede ved afprøvningen kunne man se, at det er en stærk gruppe. Også sammenlignet med internationale kolleger er niveauet højt. Vi har lige været på træningslejr i Tyskland, og her imponerede de virkelig”.
Ikke klogere – men anderledes
Ved afprøvningen mindede den nye gruppe på flere punkter om de tidligere gymnasiale ansøgere: Afprøvningsfaktoren er også her ca. 1:3. De har bestået de fysiske test, og selvom de er akademikere, er deres gennemsnitlige IQ ikke højere end andre ansøgere. Alligevel mener Brian Jørgsholm, souschef for Afprøvningssektionen, at ”det helt klart er et andet ansøgerfelt”. Han fremhæver især alderen og modenheden. ”De har en større ballast, er mere målrettede, og ved hvad de vil. Denne her gruppe er mere tiltrukket af ledelse og mindre af spænding og adrenalin kick. Jeg er positiv og tror, de vil klare sig godt i organisationen. Men det er jo først, når de er færdige officerer og skal ud i felten som premierløjtnanter og lede andre soldater, at vi ved, om det er rigtigt”.
“Jeg har hørt at nogle i Forsvaret har været skeptiske over for denne nye uddannelse, og man har frygtet at få nogle meget administrative officerer. Men det er slet ikke det jeg har oplevet det første halve år. Ved praktisk arbejde og i felten bliver der gået til den. Jeg oplever modne folk i delingen der er utrolig motiveret, og kommer med mange forskellige kompetencer og viden”, fortæller Christopher der er en af de nye kadetter på “Årgang 0”. Han har en bachelor i uddannelsesvidenskab, på Aarhus universitet i København, som han gennemførte efter han havde aftjent 8 måneders værnepligt ved Livgarden.
Modenheden genkender Mads Rahbek: ”De går til opgaverne på en anden måde. De hviler i sig selv.” Han opsummerer deres fremtrædende styrker: ”De er gode til at lære – både i undervisningen og individuelt. De er gode til at arbejde sammen. De er gode til stå frem – hvilket er vigtigt for en befalingsmand. Indtil videre har de været i trygge rammer, men jeg tror, de vil blive modtaget godt, når de en dag skal stå foran en rigtig gruppe af soldater som premierløjtnanter”.
Sjovt og hårdt at være instruktør
Ulrich Rasmus Beyer, kursusleder og planlægger af uddannelsen samt delingsfører for de nye kadetter i de fire første måneder, siger: ”Jeg føler mig privilegeret – og det tror jeg, alle deres undervisere gør. Det har både været sjovt og hårdt at være instruktør for denne gruppe. De udfordrer os, og det holder os skarpe. Det er en anden gruppe af mennesker, end dem vi plejer at omgås – hvilket blandt andet kan mærkes på snakken i pauserne. Uden at fornærme nogen kan jeg vel godt sige, at den er mindre ”primitiv”, end den nogen gange kan være”. Også han fremhæver deres modenhed, som han mener, de har brugt til at skabe et fantastisk sammenhold og til at være målrettede. ”De er nysgerrige. De kommer med en enorm motivation og det motiverer os”.

Ikke skræmt af søvnmangel
Indtil videre har de nye kadetter gennemgået den praktiske militære skoling på Hærens sergentskole. Deres undervisere er ikke i tvivl om, at de vil klare sig godt, når de starter på den egentlige militære lederuddannelse på officersskolen. ”De er meget videbegærlige og allerede her på sergentskolen mærker vi, hvordan de ofte stiller spørgsmål og søger svar på et højere niveau”. Og hvis der var nogle, som troede, at akademikere ikke kunne grave huller og rense geværer tog de fejl. ”Selvfølgelig har det været en omvæltning for dem at skulle sove sammen med 11 andre, møde tidligt om morgenen og have en skemalagt dag. Men det er også tiltrækkende for mange af dem, siger Ulrich Rasmus Beyer. ”Vi har hele tiden forberedt dem på, at de vil opleve at være sultne og blive presset af kulde og mangel på søvn– og det har de klaret”.
Gode for organisationen
Brian Begemann Jørgsholm fra Afprøvningssektionen tror, at de nye officerer på længere sigt vil bidrage med noget godt for hele organisationen. ”Vores strukturer og hele systemet er i en forandringsproces, og det tror jeg, at denne gruppe vil bidrage positivt til. Vores kultur er meget vigtig og ikke lige til at forandre – og det skal den grundlæggende heller ikke. Denne gruppe er videbegærlige og stiller nogle andre krav og medbringer en faglig ballast, som kan udfordre os til at gøre nogle ting på en ny måde og udvikle organisationen.
Kommentare