Politiet vil hyre folk fra Frømandskorpset og Jægerkorpset til aktionsstyrken

Arkivfoto: Person fra Frømandskorpset. Træner boarding af skib. Forsvarsgalleriet.

Ifølge Berlingske ønsker Rigspolitiet blandt andet at ansætte fra Jægerkorpset til Politiets Aktionsstyrke.

Rigspolitiet arbejder på, at det skal være muligt ansætte personer fra Forsvaret i Politiets Aktionsstyrke. Det er Folketingets retsordførere blevet orienteret om på et fortroligt møde inden sommerferien.

Det skriver Berlingske.

– Justitsministeriet kan bekræfte, at Rigspolitiet arbejder på at lave en ny rekrutteringsmodel, som betyder, at andre faggrupper kan indgå i Politiets Aktionsstyrke, skriver ministeriet til avisen.

– Det sker for at udvide rekrutteringsgrundlaget. Rigspolitiet forventer, at de fra årsskiftet vil begynde at rekruttere egnede personer, der har erfaring gennem uddannelse og tjeneste i for eksempel relevante dele af Forsvaret.

Ifølge avisen vil politiet rekruttere folk fra Forsvarets specialoperationsstyrker, Frømandskorpset og Jægerkorpset.

Den nye rekrutteringsmodel møder blandt andet kritik fra tidligere operativ chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen. Han fortæller til Berlingske, at han er “dybt forundret over det nye tiltag”.

Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, siger til avisen, at man ikke kan være kræsen i forhold til Politiets Aktionsstyrke.

– Alt, vi kan få af hjælp lige nu, har vi brug for, og det tager noget tid at rekruttere til aktionsstyrken. Det er klart, at de skal have noget træning og lære det juridiske, og det forventer jeg, at vi bliver inddraget i, siger han til Berlingske.

Fredag fortalte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at Forsvaret skal aflaste politiet ved grænsen fra september.

Dermed kan der sættes flere betjente af til den verserende bandekonflikt, hvor der har været adskillige skudepisoder.

Statsministeren har ikke sat tal på, hvor mange betjente det vil frigive at lade militæret overtage dele af kontrollen ved grænsen.

/ritzau/

30 kommentarer

Skriv et svar
  • Frømandskorpset indgår i forvejen i Aktionsstyrken, sammen med Jægerkorpset. Men når de opererer for AKS, er det under politiets regler.
   De indgik både i jagten på Omar og senere i operationen, hvor den hashhandler, som skød en betjent på Christiania, blev dræbt.

  • Christian Pedersen Jeg tror du misforstår mig her. Selvfølgelig er FRK og JGK stadig selvstændige enheder. Men i operativ sammenhæng er også en del af AKS efter behov. De indgår aktivt i nogle skarpe operationer og ikke kun som støtte med deres specialer. Det er ganske veldokumenteret.
   Der blev blandt stillet spørgsmål politisk, hvilken rolle frøerne spillede da man ville anholde Mesa Hodzic og hvor det endte med, at han blev skudt af AKS? Politiet bekræftede, at de indgik i operationen under politiet kommando. De optrådte i AKS-uniformer.
   Derfor vil næste skridt naturligt være at optage jægere og frøer i AKS være oplagt, da de i forvejen kender hinanden godt og er vant til at operere sammen.

 1. Ikke kun aktionsstyrken fra PET, der deltog – også elitesoldater fra forsvarets frømandskorps var med til aktionen mod de norske smuglere. Det bekræfter Kirsten Dyrman, der er chef for politiklagemyndigheden, som efterforsker skuddramaet, over for Ritzau, skriver dr.dk. Hun oplyser, at frømandskorpset var med til at hjælpe, da hverken politiet eller aktionsstyrken råder over både, som skulle bruges til aktionen.

 2. Det giver god mening. JGK, FKP og AKS træner allerede en del sammen, og taktisk der kan de basalt det samme. Dog vil rekrutteringen sandsynligvis gå ud over de politifolk, som bruger 6 år på at komme i betragtning til Aktionsstyrkens optagelsesprøve som i forvejen har et lille nåleøje.

 3. Nu er AKS jo ikke sat i verden for at lege dialogbetjente eller fange cykeltyve ( det sidste er der vidst ikke længere nogle der tager sig af). Så det giver fin mening.

 4. Skal ikke ha’ milliondyre specialtrænede Elitesoldater til at agere aktionsstyrke for Politiet mere. Der skal dannes egne aktionsstyrker. Men er Elitesoldaten ikke længere i tjeneste, ser jeg det da kun som en fordel at ansætte ham. Men vi skal holde tingene adskilt – ganske enkelt.

 5. Det giver jo kun mening, hvis soldaterne allerede er civile. Ellers skal der jo uddannes nye her, og det gøres jo heller ikke på et halvt år.
  Man kan godt opbygge politienheder baseret på medarbejdere med militær baggrund, og derved reducere uddannelses længde inden de er operative, men det skal ikke ske ved at dræne de enheder, som i forvejen er presset.

 6. Whats not to like? En jæger eller Frø, som måske ikke lige fysisk kan stå distancen mere i specialstyrkerne vil under alle omstændigheder være en seriøs blodtransfusion til AKS.

 7. AKS’erne er ikke i ringere form end forsvarets folk. Forskellen består mest i, at triggerfingeren skal dirigeres af juridisk funderede input og ikke skyd-først-og-spørg-bagefter-hjernen. Derfor har politiet tidligere kun brugt politiuddannet personale, men når man kan uddanne kadetter på 6 måneder, jan man vel også omskole specialenheder til politiarbejde. De er næppe dummere end andre, når de har gjort tjeneste under ekstreme vilkår.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *