Ny opfindelse lukker skudsår på 15 sekunder

xstat-for-efter
1cm små runde svampe injiceres direkte ind i såret.

Blødning er den hyppigste årsag til tab af menneskeliv på slagmarken. En af de mest udfordrende former for blødning kan være skudsår ved lysken, armhuler eller i torso. Steder hvor det ikke er muligt at benytte en tourniquet eller manuel kompression som er stabil nok.

Dette problem fik US Special Operations Medic John Steinbaugh til at tænke ud af boksen og opfinde XSTAT.

Indledningsvis startede projektet som et samarbejde med US Special Operations Command og Medic John Steinbaugh.

Inspireret af skum til bildæk
Steinbaugh og hans team bag XSTAT, blev inspireret af Fix-a-Flat skum. Altså den skum man sprøjter ind i et bildæk, når man er punkteret/ der er hul i.
“Vi havde en forestilling om at det ville være den perfekte løsning : noget man kunne sprøjte ind i såret, som kunne udvide sig, og derved standse blødningen.” forklarer Steinbaugh til army.mil. “Men vi fandt hurtigt ud af, at blodtryk er så højt og kraftigt, at blodet ville presse skummet ud… inden det når at sætte sig”

Svampe fra et byggemarked
Så forsøgte holdet sig med en ny ide: svampe! De købte nogle helt almindelige kompaktsvampe, som man kan købe i et byggemarked. Svampe der udvider sig, når der kommer væske på. De blev klippet op i små runde stykker af 1cm.
De første tests blev foretaget med et skadet dyr. De små stykker svampe blev presset ind i såret.
“Blødningen standsede øjeblikkeligt, og det var virkelig en øjenåbner” forklarer Steinbaugh. “Vi vidste, at nu havde vi faktisk fat i noget af det rigtige”. Men det var for besværligt og vanskeligt for en medic, at have en lille pose 1cm svampe, som man manuelt skulle presse ind i et åbent sår.

Holdet arbejdede sammen med et designfirma ved navn Ziba, om at udvikle en 30 millimeter diameter, polykarbonat sprøjte. Og den virkede, og en ægte prototype klar…. næsten.

xstat-maal
Markeret med et X, så de kan spottes på et røntgenbillede

For svampe købt i et byggemarked, er ikke ligefrem det mest hygiejniske at presse ind i et åbent sår. Det endelige materiale skulle være sterilt, biokompatibelt og hurtigt voksende/udvidende.
Man fik fremstillet en svamp af luftig træmasse, belagt med chitosan. (et blodstørkende og antimikrobiel stof, der kommer fra skaldyr)
For at sikre, at ingen svampe ville blive “glemt” inde i kroppen efter behandling, har man påført de små svampe med et X. Det gør at hver enkelt lille stykke svamp bliver synligt på et røntgenbillede.

Den amerikanske hær var så imponeret over de første prototyper, at man gav holdet fem millioner dollars til at skabe et færdigt produkt.

Produktet er nu færdigt og det er planen, at implementere denne nye teknologi så hurtigt som muligt i den amerikanske hær.

Selvfølgelig kommer denne udvikling også til, at gøre gavn i den civile verden. Ambulance og andet redningspersonel, har ytret at de også vil kunne have stor gavn af XSTAT.

Tourniquet og XSTAT sprøjte for enkeltmand, kunne måske være en del af udrustningen for fremtidens soldater.
Alt sammen hjælper lidt på moralen… med viden om at der rent faktisk kan gøre noget effektivt, hvis det værst tænkelige skulle ske på slagmarken.

TV indslag, som viser og forklarer

TV-indslag fra CNN

TV-indslag fra CBS Evening News

TV-indslag fra PBS NewsHour

 

Kilde: mrmc.amedd.army.mil

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  1. Der var også en gang en artikel omkring nogle andre svampe lavet til under operationer. De var fremstillet af materiale fra grise er de helt udgået? Syntes det lyder smart men må ærligt indrømme at jeg stiller mig undrende over om de virkelig vil kunne standse en arterie blødning i lysken, når jeg tænker på at jeg har passet patienter som har ligget med sandsække over lysken for at forebygge blødning efter planlagte indgreb med et meget tyndt kateter.

  2. Korrekt at det ikke er en helt ny opfindelse. Dette er en re-post, da der stadig en del af vores læsere der endnu ikke har læst den. Når man lavet et opslag på sin FB side rammer man kun en vis procentdel. Derfor tester vi med nogle re-posts i ny og næ.

  3. Vil det virke på skræmmende blødninger? Hvis det kan lukke, eller i det mindste drastisk reducere blødningen i eks. lysken har man jo nærmest reddet utallige liv i fremtiden.

  4. til Jette Marie Nederby Brandstrup: Nej, du spørger ikke dumt. Det er et normalt spørgsmål i en sådan situation. Men hvis vi går ind og ser på kamphandlinger eller tilsvarende, så er det førstehjælp på kamppladsen der træder i kraft, og her gælder det om at standse blødninger hurtigst muligt, og derefter er det en opgave for kirugerne på (felt) hospitalet at fjerne kugle. og når den til skade kommende er kommet på hospitalet, så er alle remedier til rådighed.

    • Kuglen fjernes når man når frem til hospitalet / felthospitalet. Det vigtigste i første omgang er, at standse blødning, samt frie luftveje, så der ikke opstår organsvigt.

  5. Fandme genialt – men hvorfor er det krigsskader der skal gøre at man opfinder noget der kan bruges i enhver ambulance, brandbil eller politibil ???