Kampvognskommandør skudt fire gange, nu får han medalje

Jacob Panton-Kristiansen i sin kampvogn

Den 31. januar i år er uheldet ude for kampvognskommandøren. Her begiver han sig under patrulje, ud af kampvognen for at kigge på bælterne. Da han kommer ud, affyres en RPG mod ham, der slår ned ved siden af ham, og han bliver ramt af fragtmenter. Derefter rammes han i skulderen af en snigskytte. Han kalder op til besætningen af de ikke skal komme ud og hjælpe ham, da det er en snigskytte. Han kæmper sig selv op på kampvognen, hvor han igen bliver ramt. Denne gang i låret og to gange i læggen.
– Skuddet i skulderen og låret gør ikke så ondt, men de to huller i læggen sender mig lige ind i et smertehelvede, fortæller han.

Da Jacob kommer ned i sin kampvogn, giver han de nødvendige ordrer til sin besætning. Men først da blodet begynder at flyde ud i kampvognen,  går det op for besætningen, at han er skudt flere steder. De prøver at tage sig af ham, men Jacob Panton-Kristiansen ordre til besætningen er enkel: Vend jer om nu, find fjenden og skyd!

LÆS OGSÅ : Dansk soldat ramt af taleban-snigskytter to gange – skriver sig ind i dansk militærhistorie
Da fjenden er nedkæmpet, og besætningen får Jacob Panton-Kristiansen på hospitalet, må han kæmpe for livet. Han har kun en halv liter blod tilbage, men bliver heldigvis genoplivet.  I går blen hanhædret med forsvarsministerens medalje for »i forbindelse med to træfninger inden for samme måned i Afghanistan 2012 at have udvist særligt mod og vilje til at nedkæmpe fjenden til trods for begge gange at være blevet såret af fjendtlige skud«. Med til historien hører nemlig også, at Jakob Panton-Kristiansen blev såret af skud den 5. januar i år og straks fløjet til behandling på felthospitalet i Camp Bastion.

Se her et indslag fra DR Aftenshowet i går, hvor han var i studiet samen med sin kører og skytte, for at fortælle historien.

SG Jacob Panton-Kristiansen kommer fra JDR.

[box_info]Forsvarsministerens medalje blev indstiftet i 2010 og tildeles personer, der har ydet en anerkendelsesværdig indsats. Medaljen kan også tildeles mennesker, der gennem handling har ydet en frygtløs indsats eller er blevet alvorligere skadet, invalideret eller er omkommet.[/box_info] [divider]Tilmeld vores nyhedsbrev[/divider] [wysija_form id="4"] [divider]---[/divider]

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  1. STOR respekt, men at spise ham af med den medalje? Han fortjener sgu mere i mine øjne… Fx Forsvarets Medalje for Fremragende Tjeneste, plus forsvarets medalje for sårede i tjeneste. Hvis så forsvarsministeren derudover ønsker at blande sig, uden om forsvaret, og belønne ham med sin egen mealje, så er det sgu ok.
    FORBILLEDLIG INDSATS!!!

    • Ingen tvivl om at han har fortjent al den ære han overhovedet kan tildeles. Man burde lave en lille udstilling om ham på Tøjhuset. Jeg får det bare dårligt over at den såkaldte forsvarsminister (Læs nedskæringsministeren) skal blandes ind i det. Han er ikke og har aldrig været soldaternes minister. Søren Gade tilbage som forsvarsminister.

  2. STOR respekt, men at spise ham af med den medalje? Han fortjener sgu mere i mine øjne… Fx Forsvarets Medalje for Fremragende Tjeneste, plus forsvarets medalje for sårede i tjeneste. Hvis så forsvarsministeren derudover ønsker at blande sig, uden om forsvaret, og belønne ham med sin egen mealje, så er det sgu ok.
    FORBILLEDLIG INDSATS!!!