“Iron Man” dragter snart klar til U.S. Army

[tps_header] Præsident Obama annoncerede nyheden på et pressemøde sidst i februar, hvor han sagde: “Dybest set… er jeg her for at meddele jer, at vi er ved at bygge Iron Man”.

Selvfølgelig lavede præsidenten kun sjov – men det betyder ikke, at der ikke var en splint af sandhed i det.

Han havde besøgt nogle af de virksomheder, som er i gang med at producere Tactical Light Assault Operator Suits (TALOS). Internt kaldes dragterne for ‘Iron Man suits’, på grund af deres udseende.


Obama: ‘We’re building Iron Man’
Hele kroppen vil være dækket af et nyt og let “skudsikkert” materiale (ukendt). Det vil være i stand til at overvåge en personens tilstand – herunder kroppens kerne temperatur, hud temperatur, krops position, puls, og niveauet af hydrering. Et display på dragten vil vise strøm forbrug, og potentielt meget mere, da der er mange muligheder med de mange sensore.
Hjelmen vil have et integreret display (HUD; som piloter benytter i kampfly), med blueforce tracking, kort, gps, afstandsmåler, kamera og meget mere.

Superkræfter: 1,6 km på 4 minutter – med 45kg i rygsækken

Desuden arbejder man på, at tilføre dragten “Warrior Web program”, som pt. udvikles af Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA).

Warrior Web program går ud på, at forbedre udholdenhed, reducere skader og træthed hos soldaten. Dette gøres ved hjælp af det såkaldte exoskeleton. Et ydre skelet, der gør at soldaten med 45kg på ryggen, kan løbe “a four-minute mile” (ca. 1,6km på 4minutter) fortæller oberstløjtnant Joseph Hitt, DARPAs Warrior Web program manager.

US Special Operations Command (USSOC) kommandør Navy Admiral William McRaven fortalte på en konference i Washington DC – feb. 2014: “Denne dragt – hvis det den laves korrekt, vil give en revolutionerende forbedring i overlevelsesevne og særlige evner til vores specialoperations styrker.”

På slagmarken i 2018

Faktisk er man så langt i processen, at tre tidlige versioner af TALOS forventes at blive leveret i juni. De skal så testes, tilrettes og modificeres over en fire årig periode, hvorefter det er planen, at dragterne skal tages i brug på slagmarken i 2018.

56 virksomheder, 16 amerikanske regeringsorganer, 13 universiteter og 10 nationale laboratorier har arbejdet sammen på dette projekt, siger McRaven.

Michael Fieldson, der er SOCOM s TALOS projektleder fortæller, at man til at starte med, udvikler denne nye ‘Iron Man dragt’ til speciel operationsstyrkerne. Men planen er, at de konventionelle styrker på sigt også skal kunne iklædes TALOS.

Fremtidens soldat er her… næsten. Dette er dog “kun” starten, og et projekt på babystadiet med mange muligheder.

Hvem ved måske bliver version 8.0 en rigtig Iron Man dragt, der gør soldaten i stand til at flyve.

Tør du give et bud på hvordan slagmarken for afsiddet personel ser ud om 50 år fra nu?

[/tps_header]
Fra 2009 første test af exoskeleton
Fra 2009 første test af exoskeleton

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  1. Det kan aldrig erstatte den rigtige hårdtarbejdende og stærkt trænede soldat på jorden. Når batteriet går fladt eller en ledning kortslutter skal de kunne bæe rygsækken uden hjælp.

  2. Umiddelbart kiggede jeg først efter en dato; det måtte jo være en 1. April joke, men nej, desværre ikke……
    TALOS har de tænkt sig at kalde den dragt som der præsenteres i denne latterlige tegnefilm……
    Mon ikke det havde været mere passende at kalde den FALOS da det mere ser ud til, at de der amerikanere har et kæmpe potensproblem; noget der tilsyneladende er kraftigt acceleret siden den tid, hvor de ikke har haft råd til at køre i de store biler mere og at den øvrige verdens syn på Amerika er blevet mere nuanceret …

    Det er svært at tage den her artikel alvorligt…… Den har måske en fremtid som computerspil…