Hærchef: Våbenprocedurer indgår i undersøgelse af drabssag

Det var en af Hærens pistoler, der blev brugt til et drab fredag morgen i Gladsaxe, siger hærchefen til DR.

SIG P210 - 'Neuhausen'. Foto:Forsvaret

Chefen for Hærkommandoen, generalmajor Kenneth Pedersen, bekræfter fredag aften over for DR Nyheder, at det var en af Hærens pistoler, der blev brugt i forbindelse med et drab fredag morgen i Gladsaxe.

– Vi ved, at det er et af vores våben af mærket Neuhausen.

– Hvordan det er havnet i hænderne på soldaten, ved jeg simpelthen ikke. De her våben ligger i et våbenkammer, når de ikke bliver brugt til det, de skal bruges til, siger Kenneth Pedersen til DR Nyheder.

I sagen er en 47-årig mand fundet død af skud, og en 42-årig tidligere udsendt soldat i hæren er sigtet for manddrab.

Gerningsvåbnet er af mærket Neuhausen, som bruges i hæren.

Tidligere fredag kunne Kenneth Pedersen kun bekræfte, at han fra politiet havde fået oplyst, at der var tale om en Neuhausen. Dermed var der en kraftig formodning om, at der var tale om et af Forsvarets våben.

Hærchefen afviser over for DR Nyheder at udtale sig nærmere om, hvordan våbnet er kommet gerningsmanden i hænde. Han siger, at det er “betroede personer”, der har nøgler og koder til våbenkamrene.

Endnu inden der kom endelig bekræftelse på, at det drejer sig om et af Hærens våben, sagde Kenneth Pedersen til Ritzau, at en eventuel bekræftelse ville give anledning til at se nærmere på procedurerne.

– Det er jo ikke meningen, hvis det er vores våben, at man skal have det med på gaden, siger han.

– Derfor er en del af undersøgelsen også, at politiet og auditørerne ser på vores procedurer, og i givet fald om der er noget, der skal ændres og strammes op, eller hvordan det har kunnet ske, uddyber generalmajoren.

Under grundlovsforhøret fredag nægtede den 47-årige sig skyldig i drabssigtelsen, men han erkendte sig skyldig i vold med døden til følge.

Den sigtede er blevet varetægtsfængslet frem til 17. april og bliver indstillet til en mentalundersøgelse.

Pedersen ønsker ikke at kommentere på mandens tilstand i den specifikke sag.

Generelt kan generalmajoren dog fortælle, at man i hæren har en række tiltag, som skal følge tidligere udsendtes mentale helbred.

– Statistikken siger jo, at langt de fleste kommer ud uden ptsd (posttraumatisk stresslidelse, red.). Men soldater er jo også, som mennesker er flest. De bliver også ramt af livskriser, depressioner og den slags ting, siger Kenneth Pedersen.

– Men det hele skal selvfølgelig undersøges.

Generalmajoren fremhæver blandt andet Veterancentret under Forsvaret, som “har til formål at støtte soldater, veteraner og deres pårørende før, under og efter udsendelse”.

Samtidig vil han også gerne understrege sagens alvor.

– Det er jo en dybt tragisk sag, som berører os alle sammen, siger generalmajor Kenneth Pedersen.

/ritzau/

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *