Forsvaret sender to kampfly til Bornholm efter krænkelse

Dagen efter at russiske fly i to omgange krænkede dansk luftrum, sender Forsvaret to kampfly til Bornholm.

Dansk F-16. ARKIVFOTO: Flyvertaktisk Kommando

Forsvaret skriver på Twitter, at man lørdag har sendt to F-16-kampfly til Bornholm, “hvorfra de skal håndhæve dansk suverænitet”.

– Det er almindelig procedure indimellem at anvende andre flyvepladser end F-16-basen i Skrydstrup, står der i tweetet.

Beskeden kommer, dagen efter at russiske fly i to omgange krænkede dansk luftrum ved Bornholm.

Det fremgår ikke af Forsvarets tweet, om der er en sammenhæng.

De russiske flys krænkelse af dansk luftrum fik fredag udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til at indkalde Ruslands ambassadør i Danmark til en samtale i Udenrigsministeriet.

– Her vil det blive gjort umisforståeligt klart, at Danmark ser med stor alvor på sagen, og vi forventer at få en både god, hurtig og fyldestgørende forklaring på de her hændelser.

LÆS OGSÅ :  Forsvarsminister: Norden deler bekymringer for Rusland

– Det her vil vi selvfølgelig også drøfte med vores allierede – først og fremmest Nato. Det er fuldstændig uacceptabelt at krænke et andet lands suveræne luftrum, sagde Jeppe Kofod fredag.

Der var tale om to russiske jagerfly af typen Sukhoi Su-30, der i tidsrummene 11.08 til 11.10 og 11.40 til 11.42 fredag bevægede sig ind i luftrummet nær Christiansø.

De to russiske fly blev advaret om, at de var på vej ind i dansk luftrum, men makkede altså ikke ret. Flyene blev umiddelbart efter første indflyvning indhentet af danske F-16-fly, der også fulgte russerne under hele anden krænkelse.

LÆS OGSÅ :  Russiske fly krænker dansk luftrum nær Bornholm

Krænkelsen skete under afholdelsen af Natos årlige flådeøvelse Baltops i Østersøen. Derfor er omkring 40 skibe, 60 fly og 4000 soldater fra 18 lande samlet i området.

Rusland er tidligere fløjet ind over dansk luftrum. I august sidste år fløj et russisk kampfly efter et amerikansk B52-bombefly over Østersøen og ind over Bornholm.

Det amerikanske fly var i gang med en prøveflyvning i forbindelse med en øvelse i Nato-regi.

 

 

/ritzau/

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

GIPHY App Key not set. Please check settings