Forsvaret handler hos sortlistede våbenproducenter

Forsvaret anbefaler at købe nye artillerisystemer af det israelske firma Elbit Systems. Men det selv samme firma er blevet boykottet af blandt andet Danske Bank og pensionsselskabet PKA, fordi våbenproducenten ikke lever op til menneskerettighederne.

Administrerende direktør i pensionsselskabet PKA Peter Damgaard Jensen undrer sig over, at forsvaret vil købe våben af den israelske våbenproducent.
”Vi får tit at vide fra politikerne, at vi skal gribe vores investeringer mere ansvarligt an, og at vi skal tænke os om. Derfor kan man da godt sige, at det er underligt, at det danske forsvar kommer i denne situation,” siger han til Radio24syv.

LÆS OGSÅ : Forsvaret peger på israelsk artilleri og det har bremset indkøbet

Hos PKA følger man FNs principper, hvilket blandt andet betyder, at pensionsselskabet ikke investerer i virksomheder, der overtræder FNs konventioner om menneske- og arbejdstagerrettigheder, miljøforhold og korruption.

LÆS OGSÅ :  Forsinket og fordyret: Nye udfordringer for danske ildstøttesystemer

Det israelske artillerisystem Soltam ATMOS, benyttes dog ikke selv af Israel Defense Forces (IDF).  Elbit Systems har pt. solgt systemet til Azerbaijan, Cameroon, Thailand, Rumænien og Uganda.

Ikke de eneste der er sortlistet

Hvis Forsvaret skulle kigge på pensionsbranchens sortlister hver gang de skulle købe nyt materiel, ville Danmark ikke have de PMV’er, kampfly, morter systemer, laptops mv som der benyttes i øjeblikket. Faktisk ville det slet ikke være muligt at købe nye kampfly, da de tre kandidater optræder på diverse sortlister. Elbit Systems er nemlig ikke den eneste våbenproducent, der er sortlistet af flere danske banker og pensionsselskaber.

LÆS OGSÅ :  Forsinket og fordyret: Nye udfordringer for danske ildstøttesystemer

PKA’s sortliste:

Airbus Group (Eurofigther) [Udbud: Nyt kampfly] BAE Systems (CV90) [Udbud: Ny PMV] Boeing Co. (F-18) [Udbud: Nyt kampfly] Lockheed Martin (F-16, F-35) [Udbud: Nyt kampfly] Safran Group (Samarbejder med Nexter Systems – CAESAR) [Udbud: Nyt artillerisystem] Elbit Systems (ATMOS) [Udbud: Nyt artillerisystem] Thales SA
Raytheon Co.

PFA’s sortliste

Airbus Group (Eurofigther) [Udbud: Nyt kampfly] BAE Systems (CV90) [Udbud: Ny PMV] Boeing Co. (F-18) [Udbud: Nyt kampfly] General Dynamics (Piranha) [Udbud: Ny PMV] Lockheed Martin (F-16, F-35) [Udbud: Nyt kampfly] Safran Group (Samarbejder med Nexter Systems – CAESAR) [Udbud: Nyt artillerisystem] Elbit Systems (ATMOS) [Udbud: Nyt artillerisystem]

Danske Banks sortliste
General Dynamics Corporation (Piranha) [Udbud: Ny PMV] Elbit Systems Ltd. (ATMOS) [Udbud: Nyt artillerisystem] Lockheed Martin Corporation (F-16, F-35) [Udbud: Nyt kampfly] Safran SA (Samarbejder med Nexter Systems – CAESAR) [Udbud: Nyt artillerisystem]

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  1. Nu handler det jo ikke bare om at Elbit er sortlistet. Det handler også om at Elbit er et israelsk firma. Russerne overholder ikke de internationale love med deres ulovlige besættelse af Krim, og vi har derfor indført sanktioner. Israelerne overholder heller ikke de internationale love med deres besættelse af Østjerualem og resten af de besatte områder. Derfor burde vi have de samme sanktioner som mod Rusland. Og hvis vi ikke kan finde ud af det, kan vi i det mindste holde os fra købe israelske våben, så længe at de ikke overholder de internationale spilleregler.

  2. Fint nok at endnu et tåbeligt indkøb bliver forhindret… Det valgte system er endnu et “lavpris”-tilbud.. hvor krav om anvendelse i nye scenarier vll vise at systemet er utilstrækkeligt… og eks. ikke har nok mandskabsbeskyttelse… Køb det rigtige system, også selvom der skal indkøbes færre indledningsvis.

  3. De der kloge mennesker der sidder i banker og Folketinget skal man være kildekritisk over for.. De er ikke rigtig kloge. Se bare hvordan den amerikanske banksektor fik verden til at kollapse i ’08 – det er sgu ikke hverken det danske eller amerikanske forsvars skyld.