Forsvaret peger på israelsk artilleri og det har bremset indkøbet

Soltam Atmos fra Elbit Systems (Israel)

Alt tyder på at det israelske artillerisystem ATMOS er kommet bedst ud, i evalueringen af nye artillerisystemer og at Elbit Systems dermed er blevet indstillet af Forsvarets Materiel- og Indkøbstjeneste (FMI) til at skulle levere nyt artilleri til Hæren. Og det møder nu politisk modtand som har bremset processen

Frankrig, Sydkorea og Israel deltager med kandidater i udbuddet om, at levere nye artillerisystemer til det danske forsvar. Udbuddet lyder på at Hæren skal købe 15 nye artillerisystemer. Med en option på mellem 9 og 21 stks, som estimeres at koste omkring 1 milliard kroner.

Den 4. december 2014 afleverede FMI deres indstilling i forhold til hvem af de tre kandidater, der skal erstatte Hærens gamle og nedslidte M109

Siden denne indstilling, har det har været en offentlig hemmelighed at man har peget på Elbit Systems. For umiddelbart efter modtog FMI en opgave fra politisk side: at udarbejde en fuldstændig liste over alt, hvad Forsvaret gennem årene har købt af Israel. Og da FMI’s opgave ved dette udbud er, at pege entydigt på én kandidat, så tyder alt på, at det israelske artillerisystem ATMOS er kommet bedst ud i evalueringen af de tre kandidater.

LÆS OGSÅ : Resultaterne i vores læserundersøgelse omkring PMV og artilleri

Forsvarsordfører Marie Krarup fra Dansk Folkeparti, fortæller dog i dag til Radio24Syv, at det er ny viden for hende, at Forsvaret skulle have indstillet de israelske kanoner men at det på ingen måde afskrækker hende ikke, at skulle købe våben af Israel. Det møder dog stærk politisk modtand fra Enhedslisten og de to forligspartier RV og SF.

»Det er dybt bekymrende, hvis Danmark køber våben af Israels militærindustri. Israel er en meget brutal besættelsesmagt, som er anklaget for grove krigsforbrydelser, og jeg mener ganske enkelt ikke, at det er et land, Danmark skal købe våben af,« siger venstrefløjspartiets forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen (Ø), til Radio24syv.

Der er altså endnu ikke truffet en politisk beslutning, og man skal nok ikke forvente der bliver truffet en før der har været folketingsvalg. Det en ubehagelig sag i en valgkamp, hvor de politiske partier ikke ønsker at spørgsmålet om våbenhandel med Israel skal blive et tema i valgkampen.

Det er dog ikke noget nyt for Danmark at skulle handle våben og udstyr med israelske virksomheder. I 2010 indkøbte man 20 stk. 120mm morter systemer. De blev benyttet i Afghanistan. Desuden danske F-16 piloters hjelme og bombedele til F-16 da Flyvevåbnet var engageret i Libyen.

Hvad skal vi overhovedet med nye kanoner?
I værste fald kan politisk uvilje betyde, at balladen om den israelske testvinder kan føre til, at politikerne benytter det som en undskyldning for helt at stoppe og lukke indkøbet ned.

Men hæren har brug for artilleri, og vores nuværende M109 er nedslidte. Mange i hæren benytter tit sætningen “En hær uden artilleri er ikke en hær“ … og med rette. Af den simple årsag, at ild er forudsætningen for bevægelse! Man kan ikke kæmpe uden ild og bevægelse.  Det vil enhver infanterist kunne skrive under på.

Sender danske politikere vores soldater ud til verdens brændpunkter, skal de kunne støtte sig selv. Det bør være et minimumskrav.

Danmark kan ikke forvente, at man igen bliver serviceret med feks. britisk ildstøtte, som man gjorde i Helmand. Og slet ikke hvis man skulle komme i den uheldige situation, at stå over for en teknisk ligeværdig modstander (som forsvarschefen netop har annonceret af Forsvaret skal træne op imod). I det tilfælde vil vores NATO partnere have nok at gøre med at, skulle hjælpe egne enheder og prioterere dem først.

LÆS OGSÅ : Forsvaret gennemfører ikke testperiode inden køb af nyt artilleri-system

Den politiske modstand i forhold til et israelsk våbenkøb, har altså bremset (ikke stoppet) artilleri indkøbet. Den 27. marts skal forligspartierne mødes igen.

[divider]DE 3 ARTILLERI KANDIDATER[/divider] De 3 artillerisystemer, der er med i finalekapløbet er

CAESAR fra Nexter Systems (Frankrig)
K9 Thunder fra Samsung Techwin (Sydkorea)
Soltam Atmos fra Elbit Systems (Israel)

Det daværende Danske Artilleriregiment fremsendte brugerspecifikationen på artillerisystemet, i slutningen af september 2012. Det skete efter man havde lavet en indledende markedsundersøgelse. Efterfølgende blev indkøbsprocessen officielt skudt i gang, og i 2013 blev udbudsmaterialet udsendt.
Man endte op med 4 kandidater, CAESAR (Nexter Systems, Frankrig), K9 Thunder (Samsung Techwin, Sydkorea), SOLTAM ATMOS (Elbit Systems, Israel) og M109A6 PIM (BAE Systems, USA). Sidstnævnte blev dog efter diskvalificeret, da de ikke levede op til mindstekravet ifht skudafstand på minimum 40 km.
Tilbage i finalen står altså Frankrig, Sydkorea og Israel som angiveligt er indstillet som den Danmark bør vælge.

Israel benytter ikke selv ATMOS systemet. Elbit Systems har pt. solgt systemet til Azerbaijan, Cameroon, Thailand, Rumænien og Uganda.

Vi mødte Elbit Systems, da vi sidste år var på Eurosatory i Paris.

ATMOS 155mm Elbit Systems from Krigeren.dk on Vimeo.

We talked with Elbit Systems @ Eurosatory, Paris 2014 about the ATMOS 155mm.

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    • Hvis vi ikke vil købe en kanon af Israel, så er det fordi at de ikke kan finde ud af at holde sig indenfor deres egne grænser. Det har ikke noget med had at gøre. Og kærlighed for Islam….hvor kom den fra?

  1. Det er da skide ligegyldigt hvem der producerer dem. Hvis vi absolut SKAL have nye kanoner, så kan vi lige så godt købe noget ordentligt. At det har vist sig at de kan virke i mellemøstligt klima er vel bare en bonus. Mig bekendt så kunne vores nuværende systemer ikke klare mosten i sandkassen, og skal vi se realistisk på det så er der nok større sandsynlighed for at DK skal sydpå igen

    • Vi er da ikke imod Israel. Vi vil bare ikke købe våben hos dem så længe de ikke kan opføre sig ordentligt. Ligeså snart at de trækker sig tilbage til deres egne grænser, og begynder at overholde FNs resolutioner, så kan vi jo begynde at handle med dem igen. Det er jo helt ligesom med Rusland. Rusland har besat Krim, og prøver at gøre det til en del af Rusland. Israel har besat de palæstinensiske områder, og prøver at gøre dem til en del af Israel ved at de der kugleskøre bosættere slå sig ned i deres ulovlige bosættelser. Same, same. Vi køber jo heller ikke våben af Rusland, når de ikke vil opføre sig ordentligt.

  2. Emil Arenholt Mosekjær, der er ikke noget der hedder Palæstina, der findes ikke nogen besættelsesmagt, Judæa og samaria ( benævnt vestbredden af uoplyste mennesker) er IKKE besat, de er derimod omstridte.
    Under Gaza konflikten brugte Tzahal M109.
    Desuden har vi købt masser af israelsk grej før, uden at nogen brokkede sig.

    • Dine udsagn er ikke faktuelle, men ganske subjektive – for det første er der noget, som hedder Palæstina – det er navnet på det historiske område, der for nærværende rummer staten Israel og de palæstinesiske selvstyreområder, i FN og dansk statretlig forstand, ofte kaldet Vestbredden og Gaza – de to sidstnævnte områder er rigtig nok ikke en stat, men desuagtet faktuelt korrekte benævnelser på de pågældende områder – at Israel kalder Vestbredden ved deres førromerske benævnelser, judæa og samaria, ændrer ikke herpå.

      For det andet er Vestbredden – i international, herunder dansk statretlig forstand – besat i og med Israel erobrede området, der før da var besat af Jordan, under seksdagskrigen i ’67 – om området eller dele heraf vil blive annekteret af Israel – hvorved Israel ikke længere vil være besættelsesmagt der – afhænger af den udestående fredsslutning og grænsedragning – bemærk man naturligvis udmærket kan være besættelsesmagt i et omstridt område.

      Og så er det helt korrekt, at Danmark tidligere har købt våben-, våbendele- og ammunition fra Israel – hvorfor det forekommer noget tilfældigt, at venstrefløjen i dette tilfælde gør vrøvl.

      • Jeg tror ikke at der er nogen der har lagt mærke til at forsvaret har købt nogle mindre ting i Israel. Eller så havde vi fået den nuværende debat noget før.

    • Israel er (allieret med NATO) med alt hvad går foregår i mellemøsten, USA er allieret med Israel, og eftersom det er USA der trækker lidt i trådene hvem vi er venner med og hvem vi ikke er venner med, så vil jeg godt gå så langt at sige at Israel er vores allieret, da hvis der skulle ske en 3WW, så er det uhyggeligt vigtig at have så stort parti for mellemøsten med som muligt. så måske ikke på papiret men teknisk set jo

    • Israel har ingen alliance med NATO – og er fx. ikke PFP-medlem – Israel har et nært forhold til og alliance med USA, der hvert år støtter Israel med et beløb omtrent svarende til det danske forsvarsbudget – traktatsmæssigt har Israel ingen forsvarsalliance med NATO eller Danmark – det er bare et faktum.

      Danmark følger USA så længe det er i vores interesse – Danmark har flere gange i FN stemt mod USA og Israel – hvad næppe ville være tilfældet, dersom Danmark adlød USA i alt.

    • Danmark er afgjort ikke allieret med Israel. Tror ikke engang at man kan kalde Israelerne for en allieret til USA. De suger jo bare penge ud af USA, og modarbejder USA på alle punkter. Hvordan skal USA overbevise folk i mellemøsten om at USA støtter frihed og demokrati, når Israel ikke laver andet end at nægte palæstinenserne frihed og demokrati?

  3. Køb svensk eller tysk, istedet for at sende vores surt optjente skattepenge ned til et folk som vi hverken deler kultur, historie eller verdenssyn med. ……. og logistisk set er det måske smartere at handle med vores naboer ……. De har nu nok begge nogle glimrende systemer. ..

  4. Der findes tysk selvkørende artilleri og så der alt det andet.
    Vi bor og lever i Nordeuropa så lad os for…… Da få udstyr der er konstrueret og bygget til vores del af verden og så der absolut ingen grund til at støtte nogen af de sandkasser der nede fra uanset set om de jøder eller arabere eller whatever tysk ingeniør arbejde er spitzen klasse og kvalitet der ikke er til at slide op muligt at Israel har lavet noget der skyder hurtigere og mikrometer mere præcist or whatever men det jo ligegyldigt hvis kvaliteten ikke holder til racet jeg mener vi skal jo ikke beskytte os mod en dårligt udrustet hamas vi skulle gerne kunne stå i mod russerne den dag de røde kommer og de godt nok hved at have fået styr på deres shit…igen

  5. Hvis man overhovedet ikke mener, at det er et problem at købe våben af Israel, anbefaler jeg, at man tager en tur til Palæstina, og ser med egne øjne, hvordan den israelske besættelsesmagt behandler civilbefolkningen. Også hvis du har en historisk interesse for hvordan fx Sydafrika, Nazityskland eller de amerikanske sydstater behandlede minoriteter.
    Artilleripjecerne er dog sikkert glimrende. De har jo testet dem i den tætbefolkede Gazastribe op til flere gange.

  6. Hvis den franske kanon opfylder kravene, så skal man da bare købe den. Det er da ikke så svært :-) Det er jo bare en fordel at det er kanon der også bruges af en vigtig allieret. Israelerne vil jo ikke engang selv bruge den kanon de tilbyder os.

    • Det er noget fis, at fyre af. Jeg er alt andet end rød, men så længe Israel fortsætter den ulovlige bosættelsespolitik. Skal vi ikke købe deres våben. I en verden hvor magt = ret er små lande med store naboer på den. Og jeg minder lige om Danmarks størrelse…

      • Til moralens vogtere
        Når den danske stat får 100kr. I skat af en lovlydig tømmer og 100kr. af et firma der fremstiller abortpiller kan de ikke se forskel på pengene, man kan ikke se hvordan de er tilvejebragt ved at se på selve seddlen. Man kan ikke på pengene se om de kommer fra kanoner, kampvogne, elektronik til fly, kræftmedicin eller andet hospitalsudstyr som de også eksporterer i store mængder. Så selv om det er medicin og andet lign. hospitalsudstyr man kun køber støtter man denne regering og politik de fører. Ville du fornægte dit dødssyge barn livreddene medicin p.g.a. det kom fra Israel? Nej vel? Hvad kalder man dog det?…..hyklerisk?