Flertal styrker bidrag til Irak i kampen mod militante IS

Arkivfoto (M. Fredslund): Chefen for Hærstaben generalmajor Hans-Christian Mathiesen besøger danske styrker i Irak. 2016

USA har anmodet om mere hjælp fra Danmark i kampen mod IS i Irak. Folketinget imødekommer anmodningen.

Danmark styrker sin militære indsats i kampen mod den militante bevægelse Islamisk Stat i Irak. Et flertal i Folketinget har tirsdag stemt for at øge bidraget, der i dag består af op til 150 personer.

Dermed vil Danmark sende yderligere omkring 30 soldater til al-Asad-basen i Irak, hvor danske soldater rådgiver, uddanner og træner irakiske sikkerhedsstyrker.

Det er USA, der har anmodet om et større bidrag, og det har et flertal valgt at efterkomme.

Desuden er der givet ok til at sende 12 lægefaglige personer til al-Asad-basen samt et Hercules-transportfly med op til 60 personer. Det danske radarbidrag forlænges med yderligere et år.

Det nuværende danske bidrag består foruden træningen af irakiske sikkerhedsstyrker og radarbidraget af op til 60 specialstyrker og et stabsbidrag på op til 20 personer til koalitionens hovedkvarterer i regionen.

USA står i spidsen for en international koalition med deltagelse fra over 50 lande, som bekæmper IS i både Irak og Syrien.

Danmark har siden efteråret 2014 bidraget til den kamp. Det er sket med en række forskellige militære bidrag.

Her kan du blive klogere på missionen, som den ser ud nu:

* Op til 150 danske soldater er i dag udstationeret på al-Asad-basen 180 kilometer vest for den irakiske hovedstad, Bagdad. De danske soldater rådgiver, uddanner og træner de irakiske sikkerhedsstyrker.

* Op til 60 specialstyrker er udstationeret. Jægersoldater blev indsat i august 2016 for at træne, rådgive og gå med irakiske styrker på patrulje.

* Danske soldater har været med til at uddanne næsten 9000 irakiske soldater.

* Danmark har fra 2017 udvidet træningsindsatsen med et ingeniør- og konstruktionshold på 30 mand.

* Dertil kommer et dansk radarbidrag i Irak, der bemandet af cirka 30 mand overvåger luftrummet over det vestlige Irak og østlige Syrien.

* Opgaven er at sørge for, at ingen fly kommer for tæt på hinanden eller diverse skydninger med artilleri.

* Jægersoldaterne fik 5. december forrige år udvidet deres mandat, så de nu også må gå med de irakiske soldater ud, når de skal på patrulje.

* Desuden har de mandat til at operere både i Irak og det langt farligere Syrien, hvor der er flere parter involveret såsom Rusland og Iran.

* Jægersoldater har en støttende og en rådgivende rolle. De skal dog ikke deltage i egentlig kamp, har forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) fastslået.

* Det kan dog blive nødvendigt at forsvare sig, hvis de irakiske styrker, som de danske jægere følger på patrulje, bliver beskudt.

* Det danske bidrag har også tidligere bestået af transportfly, men også F-16-kampfly. Kampfly-bidraget var senest indsat fra juni til december i 2016.

Kilde: Forsvarsministeriet.

/ritzau/

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *