Løkke til Rusland om Krim: Fejl vil ikke blive tolereret

Målet med Nato-missionen i Baltikum er at reducere politiske og militære spændinger, siger statsministeren.

Arkivfoto: C. Sundsdal - Krigeren.dk . Statsministeren besøger de danske VJTF styrker under øvelse i Oksbøl 2017.

Det er et stort og vigtigt signal til Rusland, at danske soldater og resten af Nato-alliancen er til stede i Baltikum.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) søndag i en tale i Tapa i Estland foran en stor parade af soldater fra Estland, Storbritannien og Danmark.

– Rusland er nødt til at forstå, at det, der skete i Ukraine og på Krim, var en fejl. En fejl som ikke vil blive tolereret, siger statsministeren.

Onsdag fløj 120 danske soldater til Estland, og i alt skal 200 danske tropper det næste år bo i den estiske by godt 100 kilometer fra grænsen til Rusland.

Her skal de være med til at sende et signal til præsident Vladimir Putin om, at Nato-landene står sammen.

Det er i den forbindelse, at Lars Løkke Rasmussen holder sin tale. Til stede er også forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), Estlands premierminister, Juri Ratas, og Estlands forsvarsminister, Juri Luik.

– Vores mål er ikke at skabe – men reducere – de politiske og militære spændinger. Vi skal sikre fred, frihed og demokrati.

– Vores foretrukne værktøjer er altid dialog og diplomati. Og det vil de fortsætte med at være, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.

Ifølge Statsministeriet er der i alt 1000 mand på kasernen i Tapa.

I talen nævner statsministeren det årelange venskab mellem Danmark og Estland.

– For 100 år siden blev Estland en uafhængig stat efter en ukuelig kamp for frihed.

– 200 danske frivillige deltog dengang på den estiske side, og jeg er glad for at besøge Estland i begyndelsen af jubilæumsfejringerne, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Måske lille Løkke skulle tage at studerer Krims historie, så vil han finde ud af at Krim var russisk op til 1954 hvor Khrusjtjov, som selv var ukrainer, overgav Krim til Ukraine som ellers havde været russisk siden 1700’tallet men det er vel for meget at forlange. For så kan man jo ikke blæse til genindførelsen af den kolde krig

  • Spot on og hvis USA og NATO er så glade for at Nikita Khrusjtjov gav Krim til Ukraine uden at spørge folket om de vil være Ukrainer, så forstår jeg ikke at USA og NATO så ikke støttede Nikita Khrusjtjov’s beslutning om at opføre Berlinmuren og opsætte Atom raketter på Cuba. Russerne kommer ikke og tager os men selvfølgelig skal vi holde øje med hvad det foregår, men lad være med at skaffe fjender som ikke er der.

 2. Jeg har gevaldig svært ved at tage denne “optrapning” med Nato styrker i de Baltiske lande alvorligt. Om vi har 200 soldater DER eller de evt stod klar hjemme i DK gør sgu ingen forskel. Deres symbolske tilstedeværelse har ingen militær betydning; det er viljen og evnen mere end den fysiske tilstedeværelse det betyder noget..

  Rusland har absolut ingen anledning til aggressiv adfærd over for hverken de Baltiske lande eller Sverige.. og slet ikke imod Danmark.

  Jeg synes at man skulle skrue ned for retorikken; ja, Rusland støtter måske en oprørsbevægelse, men hvor mange oprørsbevægelser har eller rent faktisk aktuelt støtter ikke USA i områder, som har deres interesse…

  Stik sablen i skeden og dæmp retorikken; det eneste man gavner er våbenlobbyen….

  • Her er der endelig en, der også tænker selv. For den har stået på oprustning siden WP blev nedlagt fra NATOS side. Jeg er blevet opfordret til at holde kæft med min “russer -liderlighed”, som den bl. a. er nævnt – men jeg holder krafthelvede ikke op !! Nogle foretrækker at rende rundt med hovedet under armen og bøje sig, men jeg er bestemt ikke en af Dem. Jeg tror stadigvæk på alt, hvad jeg har skrevet. Mon ikke Ukraine var ved at blive optaget i NATO, da russerne annekterede !! Så var gas, olie og udsejling til flåden i hus…. Jeg havde selv beordret det, hvis jeg var Putin – 100 % & sikkert !!!!