FAKTA: Droner og satellitter skal styrke Arktis-forsvar

Halvdelen af pengene i politisk aftale går til overvågning med langtrækkende droner i Arktis og Nordatlanten.

For at styrke det danske forsvar i Arktis og Nordatlanten har et flertal i Folketinget afsat 1,5 milliarder kroner i en såkaldt kapacitetspakke.

Bag aftalen står regeringen og forsvarsforligskredsen bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, De Radikale, De Konservative og Liberal Alliance.

Her er en oversigt over de vigtigste punkter i pakken:

* For at indsatsen sker på en måde, der begrænser klimabelastningen, bliver der øget brug af droner og satellitter. Der er afsat 750 millioner kroner til luftbåren overvågning med langtrækkende droner.

LÆS OGSÅ :  USA og Danmark vil styrke det militære samarbejde

* Færøerne får en luftvarslingsradar, som der er afsat 390 millioner kroner til.

* En ny forsvarsuddannelse i Grønland opbygges i samarbejde med Grønlands Landsstyre. Det skal styrke grønlandske borgeres mulighed for at deltage i forsvaret af Grønland. Til det er der afsat 50 millioner kroner.

* Der er afsat 82 millioner til satellitovervågning, 20 millioner til kystradarer og 60 millioner til mindre droner.

LÆS OGSÅ :  USA og Danmark vil styrke det militære samarbejde

* Det er partiernes ønske, at de nye investeringer så vidt muligt understøtter den danske, færøske og grønlandske industri og forsvarsindustri – og skaber lokale arbejdspladser, anvender lokal arbejdskraft og skaber vækst i Grønland og på Færøerne.

* Aftalen skal også give civil nytte. Forsvarets evne til at støtte civilsamfundet i form af for eksempel redningsoperationer, beredskabsopgaver og miljøovervågning skal styrkes.

 

Kilde: Forsvarsministeriet.

 

 

 

/ritzau/

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *