Danske veteraner i triumf ved Invictus Games

Invictus Games, med mottoet “I AM”, er et mini-OL for fysisk og psykisk skadede veteraner fra hele verden. Legene finder sted for tiden i London 10-14. september 2014. Se den bevægende åbningsceremoni online her.

Fra dansk side deltager 27 atleter fordelt på otte af de ni konkurrerende discipliner: atletik, bueskydning, svømning, cykling, ergometerroning, kørestols basketball, kørestols rugby og siddende volleyball. Skaderne blandt de 27 danske atleter omfatter bl.a. PTSD, rygskader og amputationer.

Legene har indtil videre budt på både mange store oplevelser og præstationer fra de danske veteraner. Eksempelvis har mændene i disciplinen spydkast besat alle podie-pladserne (guld, sølv og bronze) samt 4. pladsen. Se indslag fra Forsvarets TV.

Invictus Games er et fælles initiativ mellem det britiske forsvarsministerium og velgørenhedsfonden “The Royal Foundation of the Duke and Duchess of Cambridge and Prince Harry”. Prins Harry, som i øvrigt selv har været aktivt tjenstgørende i Afghanistan med den britiske hær.

Invictus Games er med til at understrege, hvor vigtigt idræt kan være som et rehabiliteringsredskab for vores sårede veteraner. Jeg har talt med flere af de danske atleter, og de har alle understreget, at sporten har været med til at hjælpe dem videre i livet. De har et utroligt gåpåmod, og de er en inspiration for andre, da de forstår at se muligheder i stedet for begrænsninger.
Det har været helt utroligt at møde atleterne og opleve den vilje og dedikation, de har. Veteranerne her i London har betalt en høj pris for deres indsats for Danmark. De lider enten af psykiske skader som posttraumatisk stress eller af fysiske skader. På trods af deres skader har de valgt at taget kampen op og kaste sig over nye sportsgrene. De sætter sig mål og når dem. Jeg har mødt veteraner, som ikke bare kan gå igen. De løber – og de løber stærkt. Jeg er dybt imponeret og stolt og har en kæmpe respekt for alle deltagerne. Jeg havde også lejlighed til at møde de pårørende, og jeg kan tydeligt mærke, hvor meget deres opbakning betyder for veteranerne.”, udtaler Nicolai Wammen i en pressemeddelelse.

Selve legene kan følges online på invictusgames.org (engelsk) og de danske deltagere kan opleves online på Forsvarets TV.

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *