Danmark og Sverige rykker tættere på et udvidet forsvarssamarbejde

– Den svenske regeringen har besluttet at se nærmere på, hvordan det bilaterale samarbejde med Danmark kan udvikles. Det handler bla. om, hvordan søværn og luftvåben kan forbedre udvekslingen af oplysninger, men også om, hvordan vi kan få bedre adgang til hinandens territorialfarvand og luftrum, siger den svenske forsvarsminister Peter Hultqvist (S), til Sveriges Radio.

Hvordan detaljerne ser ud i planen for det nye udvidet samarbejdet mellem Danmark og Sverige er ikke offentligt endnu. Det endelige forslag vil fra svensk side blive fremlagt i slutningen af marts.

LÆS OGSÅ : Det svenske bæltedyr CV90 Armadillo

Den svenske og finske forsvarsminister har for nylig fremlagt en plan for forsvarssamarbejdet mellem de to lande. Her handler det også om det maritime og luft situationen omkring Østersøen. Ud over det, så skal der oprettes en krypteret forbindelse mellem Finland og Sverige for udveksling af klassificerede oplysninger og der skal midlertidigt placeres svenske tropper i Finland og finske tropper i Sverige.

På spørgsmålet “om et tættere samarbejde med Danmark indebærer, at Sverige tager et skridt nærmere NATO?”, svarer den svenske forsvarsminister
– Nej, det har slet ikke noget med det at gøre. Det er et samarbejde mellem nabolande. At vi samarbejder med de nordiske lande og andre lande omkring Østersøen er en helt naturligt. Alt andet ville være mærkeligt.

Peter Hultqvist understreger, at et tættere samarbejde mellem Danmark og Sverige handler om samarbedet i fredstid.

LÆS OGSÅ : Specialoperationsstyrker redder liv

De nordiske lande har generelt en lang tradition for et tæt samarbejde – således også på det forsvarsmæssige område. Det nordiske forsvarssamarbejde omfatter Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige, under det samarbejde kaldet NORDEFCO (Nordic Defence Cooperation). Det militære samarbejde vedrører: Operationer, uddannelse og øvelser, kapaciteter og materiel.

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *