Bramsen: Hviderusland er mislykkedes med at destabilisere EU

EU står stærkere efter hviderussisk forsøg på at skabe splittelse, mener forsvarsminister Trine Bramsen.

Det er ikke lykkedes Hviderusland at destabilisere EU ved at lægge pres på de ydre grænser. Tværtimod står EU stærkere nu.

Sådan lyder vurderingen fra forsvarsminister Trine Bramsen (S) tirsdag efter et møde med de øvrige forsvarsministre i EU.

– Som tingene står nu, er Belarus (Hviderusland, red.) fuldstændig mislykkedes med at destabilisere EU. Der er sket det præcis modsatte.

– Og det er, at vi står stærkere sammen, end jeg har oplevet før, siger hun.

Over de seneste mange uger har Polen og de baltiske lande oplevet et øget pres fra migranter ved deres grænser mod Hviderusland.

Fra EU-side lyder anklagen, at Hviderusland har fragtet migranterne mod EU’s ydre grænser for at skabe uro i EU og destabilisere unionen.

Migrantspørgsmålet har ofte givet anledning til store diskussioner i EU-regi.

Men selv om situationen med Hviderusland har givet udfordringer, er det altså ikke sket i sådan et omfang, som Hviderusland nok havde håbet på, mener Bramsen.

EU har bestået en “meget, meget stor prøve”, siger hun.

– Det har ikke splittet EU-alliancen. Der er ingen tvivl om, at det er det, som det i høj grad handler om fra Belarus og Ruslands side. At skabe politisk opgør og oprør. Og det er jo ikke sket.

– Tværtimod står vi helt samlet og viser, at vi er endnu stærkere. Det er det allervigtigste våben, vi kan bruge over for de lande, der gerne vil ind og destabilisere vores demokrati og EU.

– Det er at bruge demokratiet igen og vise, at vi rent faktisk står sammen, siger forsvarsministeren.

EU’s udenrigsministre mødtes mandag, hvor de godkendte flere nye sanktioner mod Hviderusland.

Forsvarsminister Trine Bramsen mener, at både møderne blandt henholdsvis udenrigsministrene og forsvarsministrene viser, at EU står stærkt sammen.

Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko, meddelte mandag, at landet vil arbejde på at sende migranter hjem, hvis de alligevel ikke vil til EU via Hviderusland.

Det ændrede imidlertid ikke på, at der blev indført nye EU-sanktioner.

/ritzau/

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Trinepigens vurdering er efter min mening rigtig.
  Lukasjenko er i en større sammenhæng en lille skidespræller og Putin en noget større skidespræller.
  Hvad der interesserer mig mere er, hvad konsekvensen for Danmark rent faktisk bliver?

  Min vurdering er, at det betyder, at der skal opstilles en 3. brigade af den lette type, der kan bringes frem hurtigt – og her mener jeg: Meget hurtigt.
  Det skulle ikke være uoverkommeligt. Der er blevet en del Hercules “til overs” i England – fordi ingen tvivl:
  A400M er det rigtige fly for Storbritannien og de Hercules er udelukkende en nødløsning.

 2. En 3.brigade vil koste penge; meeen det skulle være til at overkomme:

  En let brigade på “Øgler” (Eagle V). Lette styrker har slet ikke den logistiske byrde, som f.eks. kampvogne har. En let brigade har ikke ringere kampkraft – under forudsætning af, at den kan komme frem tidligt nok og få gravet sig ned INDEN fjenden får samlet slæverne.

  En flok Hercules vil nok koste noget i vedligehold; men ikke uoverstigeligt, da vedligeholdelsen er afhængig af flyvetimerne – og flyvetimerne er ikke vanvittig mange – militære fly flyver slet ikke noget i forhold til civile fly.

 3. Hercules er kendt teknologi og skulle ikke give uoverstigelige problemer. De vil kræve nogen plads; men vi har p.t. to flyvestationer, som vi ikke bruger: Tirstrup og Vandel. De skal shines op og have nogle hangarer, så flyene ikke forfalder i fri luft – og en rotation i benyttelsen; men afgjort noget, der kan klares.

  En Hercules kan transportere to “Øgler”. Så en flok Hercules kan i løbet af en dags tid landsætte en betydelig styrke – og vel at mærke en styrke, der ikke kræver den helt store forsyningskæde – noget vil der være; men…. kære venner?

 4. Afskrækkelsen ligger jo i, at man træffer nogle aftaler med Polen og Litauen – så når en Lukasjenko igen vil spille moderne, så siger man bare: “Hvad var det egentlig Du sagde? At Du bliver ved magten i den Bananrepublik (naturligvis uden bananer), Du vralter rundt i – det skal altså ikke udvikle sig til at være et problem – for OS!”

  At Trinepigen så stiller sig op på de høje hæle? Tja, det er nu engang hendes job at hæve glasset i skåltalerne – det skal man ikke klage over.

 5. Det ser ud til at Trine Bramsen har ret. Jeg håber at det bliver politisk korrekt, at se lidt bagud på de massive strømme af velfærdsmigranter som vi har modtaget. For de har samlet set destabiliseret vores samfund allerede.

  Håber at Socialdemokraterne ikke bruger Uganda aftalerne som politisk bluff. Håber at der kommer reelle handlinger ud af dem. Som land kan vi ikke kaperer det antal migranter som vi allerede har. Det er mig en gåde at man giver dem statsborgerskab. De fleste af dem ved intet om det danske værdisæt.

  Respekt til Polen og for en enkelt gang skyld, respekt til EU.