Venstre vil løsrive Forsvarets ledelse fra ministerie

Forsvarsministeriet. Foto: C. Sundsdal
Trine Bramsen har behandlet forsvarschef respektløst, mener Venstre, der vil løsrive Forsvaret fra ministerie.

Venstre mener, at statsminister Mette Frederiksen (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) har et så fast greb om Forsvaret, at det svækker dansk militær.

Derfor ønsker Venstre at løsrive forsvarschefen og Forsvarskommandoen fra Forsvarsministeriet og ministeren for i stedet at gøre det til en selvstændig militærledelse.

Det skriver Berlingske onsdag.

Venstre mener, at forsvarsministerens stramme styring af militæret risikerer at påvirke en afgørende militærfaglig rådgivning til politikerne.

– Jeg har tillid til forsvarschefen, men tilliden til ministeren kan ligge på et meget, meget lille sted, siger Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen til Berlingske.

Det har hos nogle blandt andet vakt opsigt, at Trine Bramsen insisterer på at omtale den nyligt udnævnte forsvarschef, Flemming Lentfer, som styrelseschef og ikke forsvarschef.

I øjeblikket er Forsvarskommandoen en enhed under ministeriet. Det skyldes, at Nick Hækkerup (S), der i 2011 var forsvarsminister, indledte et arbejde med at nedlægge kommandoens selvstændige enhed. Det blev vedtaget i 2013.

Ud over omtalen af forsvarschefen har flere partier undret sig over forløbet i forbindelse med et dobbeltinterview sidste år med forsvarsministeren og den dengang nytiltrådte forsvarschef.

Ifølge avisen lægger Ellemann-Jensen ikke skjul på, at forsvarsministerens håndtering af den nye forsvarschef er afgørende.

– Forsvarsministeren har udvist en manglende respekt for forsvarschefen og en manglende forståelse for Forsvaret.

– Når du er øverstkommanderende for mænd og kvinder, der risikerer deres liv ved at tage i krig for alle os andre, kræver det, at der er den nødvendige pondus, som forsvarsministeren har fjernet med sin ageren over for forsvarschefen, siger han til Berlingske.

Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti bakker op om forslaget. De Konservative og Liberal Alliance ser også positivt på det.

Regeringens støtteparti Enhedslisten er til gengæld kritisk over for Venstres forslag.

– I et demokrati skal Forsvaret selvfølgelig også være under demokratisk kontrol.

– Vi skrottede den gamle Forsvarskommando, fordi der var problemer med fortielser, mørklægning og magtfuldkommenhed, skriver forsvarsordfører Eva Flyvholm (EL) i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Trine Bramsen siger til Berlingske, at den nuværende struktur “blev vedtaget med bred opbakning fra Folketinget inklusive Venstre”, lige som hun nævner mangel på økonomisk styring som en anden årsag.

 

/ritzau/

2 kommentarer

Skriv et svar
 1. Jeg tror, der er tale om noget helt andet:

  Danmark og danske interesser skal forsvares og det er ikke Forsvaret og Forsvarets ledelse, der er Danmark.

  Danmark har i de sidste 30 år været igennem en omvæltning i den sikkerhedspolitiske situation, hvor et egentligt militært angreb på Danmark er meget lidt sandsynligt. Det gør, at man skal bevæge sig væk fra Dybbøls skanser. Msn skal ud i verden og forsvare dér. Det kræver et mobilt og professionelt forsvar.

  Problemet er, at Forsvarskommandoen er blevet et formål i sig selv til glæde for Forsvarskommandoen.

 2. Som “Kriger” tror jeg nærmere, at man skal være opmærksom på, at hærkommandoen på Karup har en fungerende chef – og den nuværende chef er blevet strafforsat til Natos kommando i Irak.

  Der er ikke nogen tvivl om, at der forestår store opgaver for hæren. Vi kan nævne:
  Indførelsen af Piranha V. Ikke så meget, at få givet folkene en køreuddannelse; men nok langt mere det taktiske koncept – og absolut ikke mindst at give 2. Brigade den operative mobilitet. Det vil også betyde, at trænets nye lastbiler skal kunne følge med. Specielt de pansrede skal kunne støtte op om kampenhederne.
  Det andet er indførelsen af CAESAR artillerisystemet – hvor meget af det, der skal på lastbilchassis er for mig et åbent spørgsmål. Personellet er mig noget ubeskyttet taktisk.
  Det tredje er – som nævnt – at det nytter ikke ret meget, at 2.brigade kan køre 1000 km væk, hvis man ikke kan holde dem forsynet med brændsel og ammunition. 1. brigades behov er dækket af Mercedes lastbilerne.

  Hvor Forsvarskommandoen har fejlet er i planlægningen. Det viser sig jo, at værnepligtige er aldeles uegnede. Jeg kan blot nævne mink-skandalen. Det er så en del af totalforsvaret, hvor Forsvarskommandoen har svigtet – og specielt ikke har hørt efter i timen. Nu kommer Corona-epidemien så, som en øvelse – og så viser det sig, at man ikke kan klare en smule forkølelse. Sygehusberedskabet har heller ikke noget at prale af.

  Spørgsmålet er så, hvad er Forsvarskommandoens funktion? Deres rådgivning kan man ikke bruge til noget, når det kommer til stykket – ikke når uddelingen af franskbrød ikke fungerer.

  At hærchefen er en styrelseschef er den rette betegnelse (hvis man skal jævnføre til det civile). Fungerende hærchef er fra 2. brigade, hvilket man bør notere sig. Ligeledes skal man notere sig at Forsvarschefen er luftforsvarsmand – at missilluftforsvaret skal lægges på skib er i den forbindelse en detalje. Det er jo ikke fordi man ikke har et luftforsvar af hæren – det ligger (i 1.brigades tilfælde) og plasker i Danzig Bugt – så slipper kamptropperne for at snuble over eget luftforsvar.

  Personligt er jeg så af den opfattelse, at Danmark har brug for OGSÅ Typhoon, så man kan forskyde luftforsvar mm. til allierede landningsbaner.

  Vi skal i den forbindelse også huske på, at fabrikanternes prisfastsættelse skal ned på et realistisk niveau. Det har vi set med F-35, at det tager nogen tid – virkeligheden har svært ved at trænge igennem til grødhoveder.
  Oprindeligt stod anskaffelsen af F-35 til 20 milliarder i Finanslovens kædeår. Nu tegner det til at blive 14 milliarder – da USA indså, at det var i deres vitale nationale interesse, at udruste allierede til en rimelig pris.
  Nu får vi se om ikke Typhoon – ved nærmere overvejelse – kan komme med et interessant tilbud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *