Piranha 5 indkøbet : “Skandale af usete dimensioner”

Piranha 5 - Foto: C. Sundsdal - krigeren.dk

Både Venstre og Dansk Folkeparti føler sig ført bag lyset af Forsvarsministeriet, fordi den prisen ser ud til at blive en helt anden end den, partierne bag forsvarsforliget blev præsenteret for, da man den 30. april besluttede at købe de schweiziske Piranha 5 PMV’er. Forsvarsministeriet står nu med en sag som Venstre betegner som en “skandale af usete dimensioner”

Den 30. april blev det afsløret hvilket PMV som Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) havde anbefalet, som afløser for den gamle pansrede mandskabsvogn (PMV) M113. Valget faldt på den schweiziske ‘Piranha 5’, fra General Dynamics European Land Systems (GDELS). Siden tilbuddet blev afgivet den 5. december 2014, er schweizerfrancen steget med 16,6 pct. – og problemet er at kursen ikke er frosset fast i det tilbud der er givet til Danmark.

Ifølge Venstre vil konsekvensen blive et af følgende:

1. En merpris på 500-800 mio. kr.
2. Forsvaret får betydeligt færre nye PMV’er end planlagt.
3. At udbuddet må gå helt om.

LÆS OGSÅ : Her er den så: Danmarks nye PMV

Forsvarsordfører Troels Lund Poulsen fra Venstre betegner sagen som en »skandale af usete dimensioner«.

»Man må som et minimum forvente, at i de tilbud, som bliver afgivet, sikrer forsvaret, at tilbuddet og prisen står ved magt, uanset om valutakursen stiger eller ej. Alt andet er jo total amatørisme. Ellers kan prisen jo svinge med milliarder af kroner i store offentlige udbudsrunder.

Jeg føler mig totalt misinformeret, og jeg mener, at dette er en meget, meget alvorlig sag for forsvarsministeren, som der øjeblikkeligt skal gives en forklaring på. Han har ført forligskredsen bag lyset. Af samme grund har jeg stillet en række spørgsmål til ministeren,« siger Troels Lund Poulsen til Jyllands-Posten.

LÆS OGSÅ : Piranha 5 fakta (+ video)

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  • Der er ikke købt noget til, det er en pmv der er købt= pansret mandskabsvogn. Når du vil have tårn med maskinkanon på osv. bliver det til en ikk=infanterikampkøretøj.
   og sådan en har vi og den er ret god og dyr, så den bliver ikke lige skiftet ud.

 1. Prøv lige at klappe hesten!
  Der er adskillige herinde der trænger til et lynkursus i international handel og beslutningsprocesser før de himler mere op…
  >
  Svaret fra ministeriet lyder således:
  “Tilbuddet er givet i schweizerfranc. Kurssikring forudsætter, at der er indgået en kontrakt. Da det endnu ikke besluttet, hvor mange nye pansrede mandskabsvogne, der skal anskaffes, er der selvsagt ikke indgået en kontrakt endnu. Der vil i øvrigt formentlig være tale om et flerårigt betalingsafløb. Det kan derfor ikke opgøres, hvordan kursen på schweizerfranc vil påvirke den samlede anskaffelsespris. Budprisen på køretøjerne er kommercielt fortrolig, hvorfor denne ikke kan oplyses.”
  >

 2. Luk lortet… telefon svarer er inkluderet i prisen på selv taletidskort. … så kan forsvars budgettet holdes på en hund om året. …. umuligt at skabe sikkerhed når vores politikere er forbrydere og vores indkøbere inkompetente på baggrund af 20 års erfaring med krigsdeltagelser..

  Al magt til hjemmeværnet der har fået “FIK”.. :-D

 3. Piranha 5 er valgt fordi det var absolut den bedste i en meget omfattende test. Jeg tvivler meget stærkt på at der er nogle af jer der har prøvet de 5 køretøjer der var til test. Det er jo også meget normalt at udtale sig om noget man ikke har kendskab til. Desuden skal der laves modkøbs aftale til det fulde beløb.

  • Ikke for at virke bedre vidende. Jeg har arbejdet med panser i over 30 år og mener jeg har lidt erfaring på det område. Der er nogle dygtige soldater der har testet de 5 kandidater på kryds og tværs gennem flere måneder. Efter et point system er alle kandidater blivet bedømt.så undre det mig at personer der aldrig har set og ikke mindst kørt i dem vælger at udtale sig om noget de ikke har kendskab til. Og nej du kan ikke sammenligne en piranha 3 med en piranha 5.

   • Det var nogle af drengene fra mit KMP der testede de 5 typer, og de var alle enige om at armadilloen var klar en vinder, men det skal dog nævnes at piranha 5 kom på en pæn anden plads.

   • T Larsen……..
    det er noget sludder, testkørerne er blevet udvalgt på at disse enten på en udsendelse har kørt bælter eller hjul pmv. Testkørene har ikke kørt både hjul og bælte men kun en af delene. Hjultester har altså ikke kørt bælte også og omvendt. Ydermere tvivler jeg på at kørerne har talt om de pågældende køretøjer da disse kan diskvalificeres på dette p.g.a klagesager og hvis de kan lide bestemte køretøjer har de nok fattet at det ikke er noget man taler om. Så ved du ikke hvad du snakker om ellers tror du på sladder.

 4. Imponerende at vi gør det igen og igen.
  Nu går det vel ikke bedre at de også køber den forholdsmæssige dyre og kun enmotorede F35 og ikke en af de to-moterede driftssikre gennemprøvede F18 Super Hornet eller Eurofigther Typhoon. Kan ikke mindes hvornår forsvaret sidst har foretaget et indkøb som gik som forventet. Helikopterne var også en brøler af format. ….

 5. Hvor er det fame snart pinligt at være Dansker…Og det her viser bare hvorfor vi ender med F-35 for i DK lærer man ikke af andre men køber hvad der ser godt ud…selv Australien har lært det på den dyre måde…..Det er er brøler af format ikke låse tilbudet på kursen…skammeligt……..Lad os forhelvede handle med vores Svenske broder…har et fino fly og et fino køretøj…….Bor tæt på og det er billigt……