USA vil have danske specialoperationsstyrker til Syrien

Det kan sætte Danmark i en klemme mellem Tyrkiet og USA at sende danske soldater til Syrien, skriver Politiken

Frømandskorpset. Foto: Forsvaret, taget under øvelse Night Hawk 2018.

USA vil have soldater fra Danmark og andre lande til at afløse amerikanske soldater i det nordøstlige Syrien. Det skriver Politiken.

Hverken Udenrigs- eller Forsvarsministeriet ønsker at kommentere sagen over for avisen, men ifølge Politikens oplysninger blev det drøftet på et møde i Udenrigspolitisk Nævn i sidste uge.

Politiken erfarer fra en række kilder tæt på processen, at USA blandt andet vil have danske specialstyrker fra Jægerkorpset og Frømandskorpset til området.

De danske specialstyrker har igennem nogen tid arbejdet med planlægningen.

I det kurdiskkontrollerede område skal danskerne ifølge Politiken være med til at rådgive og træne lokale kurdiske soldater fra YPG-militsen.

LÆS OGSÅ :  Fotoserie: Operation Hawk Assistor

Kurderne står både over for resterne af Islamisk Stat og det russiskstøttede syriske Assad-regime, der er ved at have generobret kontrollen med det meste af det øvrige Syrien.

Samtidig truer den danske Nato-alliancepartner Tyrkiet med at gribe militært ind mod YPG-militsen, som Tyrkiet anser for at være nære allierede med Tyrkiets kurdiske hovedfjende, PKK.

Derfor vil et dansk samarbejde med YPG ikke høste bifald hos Tyrkiets præsident Erdogan, skriver Politiken.

Omvendt vil det med al sandsynlighed ikke falde i god jord i Washington, hvis Danmark afviser det amerikanske ønske.

LÆS OGSÅ :  Fotoserie: Operation Hawk Assistor

Socialdemokratiets forsvarspolitiske ordfører, Bjarne Laustsen, kender ikke til den amerikanske anmodning. Men han siger til Politiken, at han er positiv.

– Men alle de henvendelser, der kommer fra vores nære allierede om international hjælp, plejer vi at tage imod.

– Men vi tager ikke ud alene, vi skal være sammen i en koalition. Så hvis vi har ekspertisen på et bestemt område – og vi ikke bliver dybere involveret i Syrien – så kan jeg godt forstille mig, at vi vil se positivt på det«, siger Bjarne Laustsen til avisen.

/ritzau

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Jeg forstår ikke hvorfor træning af rekrutter i Irak og Syrien absolut skal foretages af specialenheder. Det er da spild af ressourcer. Send et par INF delinger der kan tages sig af det.

 2. USA tester sine NATO-allierede – forleden dag Tyskland, i dag Danmark, i morgen: ???
  Det er helt berettiget, (1) fordi USA ønsker, at dens europæiske NATO-allierede demonstrerer i handling, at de er klar til at bistå og tage ansvar, og (2) fordi USA ønsker at demonstrere, at USA ikke mere alene ønsker at tage ansvaret for verdensfreden.
  Dette er den nye virkelighed, som de europæiske lande må indrette sig efter. Det er ikke et urimeligt krav fra USA’s side.
  De europæiske lande må således overveje med dig selv, om de vil, eller om de ikke vil.
  Hvis de vil, vil Europa med tid kunne indtage en væsentlig position på den internationale forsvars- og sikkerhedspolitiske scene – men det kræver investeringer i landenes forsvar.
  Hvis de ikke vil, så overlader man scenen til andre – og ikke nødvendigvis USA.
  Hvad er værst?!