USA vil have at Danmark investerer i tankfly

USA’s ambassadør roser Danmark for at finde nye penge til Forsvaret, men efterlyser specifikke Nato-bidrag.

Amerikansk tankfly lufttanker danske F-16 kampfly. Foto: Forsvaret 2017

Danmark har lovet Nato at stille fly, der kan tanke kampfly i luften, og overvågning af de enorme områder omkring Grønland til rådighed.

Og Danmark mangler stadig at levere.

Sådan lyder meldingen fra den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, da hun fredag taler med danske journalister ved en reception på et amerikansk krigsskib – destroyeren USS Porter – i Københavns nordhavn.

Baggrunden er, at partierne i forsvarsforligskredsen netop har valgt at tilføre Forsvaret ekstra 1,5 milliarder kroner for at imødekomme USA’s krav om, at alle Nato-lande yder mere til forsvarsalliancen.

Ambassadøren roser politikerne for at finde pengene. Men hun mangler at se, at de bliver investeret i dét, som hun mener, at Danmark har stillet de øvrige Nato-lande i udsigt på Nato-topmødet i Wales i 2014.

LÆS OGSÅ :  Forsvaret køber Nato-værnemidler ind til sundhedsvæsenet

– Noget af det, som jeg ikke ser i forsvarsbudgettet, er ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance, red) – altså overvågning af hele kongeriget, hvilket også inkluderer Grønland, siger Carla Sands.

Overvågning i de kolde egne kan være alt fra droner og satellitter til avancerede radarsystemer om bord på skibe.

Samtidig peger Carla Sands på, at Danmark efter USA’s opfattelse har forpligtet sig til at stille med tankfly, der kan forsyne de kortrækkende kampfly med brændstof i luften.

LÆS OGSÅ :  Nato-chef: Coronakrise må ikke blive en sikkerhedskrise

– Allierede skal stille med det. Hvis Danmark ikke gør det og ikke stiller med den kapacitet, som det har sagt, at det ville, så vil det være en byrde for vores Nato-alliance, siger den amerikanske ambassadør.

Flyvevåbnet råder i dag ikke over sådanne tankfly og har i stedet lejet sig ind hos blandt andet det hollandske flyvevåben, når det har været nødvendigt at tanke F-16-jagerne i luften.

Sidst – men på ingen måde mindst – efterlyser Carla Sands, at Forsvaret bruger flere penge på at fastholde nuværende og rekruttere morgendagens soldater

LÆS OGSÅ :  Dansk forsker skal hjælpe NATO efter efter intern uro

– Der er også stor brug for – og det ser jeg ikke i budgettet – at øge antallet af tropper og uddanne de unge mænd og kvinder, der skal være den næste generation af de store danske krigere, siger hun.

Med den seneste forøgelse af forsvarsbudgettet forventer forligskredsen, at 1,5 procent af det danske bruttonationalprodukt (bnp) i 2023 vil blive brugt på Forsvaret.

USA bruger i dag til sammenligning 3,5 procent af bnp på sit militær.

/ritzau/

Skrevet af KrigerenDK

3 kommentarer

Skriv et svar
  1. Hvis nu de køber to-tre af hver SAAB Global Eye og SAAB Swordfish, og udskifter de andre business jets til samme platform eg Bombardier global 6000, så får man en masse kapabilitet og beholder stadigvæk kun en platform.
    Invester desuden i et par MRTT under NATOs MFF, så får vi løst det med tankfly.

  2. Enig med Halken om en ny overvågningsplatform. Vi skal allerede nu planlægge udskiftning/salg af de nuværende busines jet en gang i 2023/2024. Udvælge bedste overvågning/MPA fly på en platform ala Bombardier Global 6000, som også skal fungere som VIP transporter.

    2 tankfly er også meget fornuftig med tanke på rigsfællesskabets kæmpemæssige areal og strækninger. Desuden får politikerne endnu en mulighed til værktøjskassen, når der internationalt er bud efter dansk deltagelse. Til og med en blød en af slagsen.

  3. Siden vi har løftet forsvars budgettet med ydeligere 4,5 milliarder kommer vi op på 1,5% af bnp, men hvis vi skal op på 2% skal vi sætte over 10 milliarder kr. Ekstra til forsvaret for at kunne komme op på de 2% af bnp. Og så kommer forsvars budgettet til at blive over 41 milliarder kr. Men jeg syntes helt klart at hvis Danmark har lovet at invenstere i tankfly så synes at, vi skal gøre, fordi det ville også hjælpe på at de danske militærfly kan få en meget længere rækkevidde uden at skulle mellemlande på vej til deres destination. Fra mit synspunkt synes jeg at Danmark skal købe omkring 2-4 tankfly for at de kan være flere steder rundt om på jorden, hvor vi også har vires andre fly.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0