Tusindvis af unge mænd bliver væk fra sessionen

Værnepligts hold aug. 2015 Livgarden. Foto: Krigeren.dk

Et stigende antal unge mænd glemmer at tjekke deres e-boks for indkaldelse til Forsvarets Dag.

Tusindvis af unge mænd dukker aldrig op, når de bliver indkaldt til session på Forsvarets Dag.
Det skriver Jyllands-Posten.

Sidste år var der 4048 personer, der aldrig dukkede op på dagen, hvor det skulle afgøres, om de var egnet til at udføre værnepligt.

Alene i det første halve år af 2017 er der registreret 3695 udeblivelser.

Hvis det fortsætter med samme takt resten af året, runder Forsvaret over 7000 udeblivelser i år.

Forsvaret vurderer, at mange af de unge ganske enkelt overser indkaldelsen i deres e-boks.

– Vi kan bekræfte, at der stadig er et alt for stort antal udeblivelser på Forsvarets Dag i forbindelse med overgangen til digital post, siger Maria Lillegaard Hansen, specialkonsulent i Forsvarets Personalestyrelse.

For to år siden gik man over til at sende indkaldelsen med digital post i stedet for et fysisk brev.

Meget tyder på, at de unge ikke tjekker deres e-boks rutinemæssigt.

Ifølge Digitaliseringsstyrelsen var der ved udgangen af februar i år cirka 522.000 borgere i alderen 18 til 24 år, som var tilmeldt digital post.

Ud af dem havde 5,7 procent modtaget digital post i deres indbakke inden for de seneste seks måneder, uden at de havde logget ind for at læse den.

Hvis man udebliver fra Forsvarets Dag, udløser det i første omgang rykkerbrev og bøde.

Første bøde er på 1000 kroner, og det stiger til 2000 kroner, hvis man igen bliver væk.

Tredje gang kan udeblivelse medføre fængselsstraf.

Alle danske mænd med fast ophold i Danmark bliver automatisk indkaldt til Forsvarets Dag det år, hvor de fylder 18.

/ritzau/

89 kommentarer

Skriv et svar
 1. Deres mødre har glemt at åbne deres e-boks.
  Men når junior kommer til session husker mor og far som regel at følge poden helt til dørs.
  Åh, “glæden” ved at sidde i hovedvagten når der er Forsvarets Dag :)

 2. Der var engang hvor dette ikke var bleven tolereret og den som ikke dukkede op, ville få besøg af et par MP’ere. Gid der var nogen i ledelsen der fortsat havde rygrad til at holde orden i rækkerne.

  • Så længe værnepligten er der skal folk jo overholde mødepligten.
   Du har ret i at næsten alle er frivillige, men man er stadig nødt til at møde op for at få at vide at man kan slippe. Og sådan er det.
   Man kan jo sige det er træning til voksenlivet. Der er mange ting man er nødt til som voksen, som man slet ikke har lyst til ;)

  • nu var jeg selv frivillig.. men det jeg mener er at vi burde afskaffe værnepligten for der er så mange der gerne vil ind.. jeg kender masser der aldrig kom ind fordi der var så mange der søgte, og sådan har det været i mindst 10 år og det er kun af hvad jeg ved.. og nej jeg ser ikke problemet ved at udeblive værre er det ikke. Bare det at der ikke kommer nogle MP’er og henter en mere siger bare lidt om hvor meget det danske forsvar tager ”problemet” seriøst.

 3. Måske man skulle overveje sin praksis hvis man synes at det er genstand for et problem istedet for blot at konstatere at problemet bliver større år for år.
  Det der e-boks er sgu da også alt for besværligt ift at godt gammeldags brev. Problemet heri er bare at chancen for at et postnord brev dukker op inden for 1 år er lige så stor som chancen for at det unge menneske orker at åbne sin e-boks og læse sin indkaldelse… What to do…

  • Hører du nogen 13-årige sige at de vil være key account manager? Assurandør? Arbejdsmiljørepræsentant? Det gør jeg ikke og alligevel er der nogle som ønsker det når de bliver ældre.

   Anyway, vi bruger data fra Forsvarets dag til forskning. Derfor vil vi helst have 100% fremmøde.

  • Jeg vidste også at jeg ville være dyrlæge. I dag er jeg så katastrofe- og risikomanager, værnepligt i beredskabsstyrelsen, oversergent i Hjemmeværnet og frivillig brandmand. På ingen måde dyrlæge :D

  • Tja.. Når ingen siger det.. og det samme gælder politibetjent, der tidligere var rollemodeller.. så er det fordi at der ikke ses op til disse to roller længere.. mange siger gerne fra 10års alderen, at de vil være fodboldspiller som Messi eller Ronaldo…

  • Mener du at soldater engang var rollemodeller? Det håber jeg aldrig soldater har været, al den tid jobbet ikke ligger op til det. Jeg har været soldat i 22 år, elsket hvert sekund – men aldrig set mig som rollemodel.

 4. Det er for dårlige de har godt af at komme ind og blive til mænd i sted for mors lille tøsedreng de skal bare se at komme af sted det skal være sådan kommer man ikke til det den dag så skal man ha en bøde på 10.000kr

  • Jeg kender ligeså mange fra højrefløjen som heller ikke dukker op, så hvad vil du med den kommentar?

 5. Jeg gad da heller ikke at møde op, hvis jeg var 18 i dag – forsvaret er total ødelagt af alle de besparelser og alle det gamle lort, som vores nuværende soldater skal bruge kan hentes gratis på tøjhusmuseet. For bare 10 år siden var det en ære at gå i Dronningens klæder, og man fik respekt for at yde en indsats.
  Og så er straffen for at ikke møde op, alt for lille.

 6. Mprne skulle have lov til at lave kontroller på diverse diskoteker og havde man ikke været til værnepligten så var det haps alle unge mænd uden untagelse skulle ind og lære disciplin og respekt for andre

  • De skal bare slæbes til opmøde og så trækkes igennem 6 mdr, gammeldaws værnepligt med kollektiv “opdragelse”

   Og så 6 mdr hvor de forhåbentligt har lært at det betaler sig at gøre som der blir sagt. Og at det er sjældent at ordre blir udlagt for at skade dem der får ordren.

 7. Det er på alle mulige måder, ikke ok.
  Der skal strammes op – giv dem en bøde som kan mærkes.
  Denne bøde skal så stige for hver måned de udebliver. De skal lærer at der er konsekvenser ved at udeblive fra session.

 8. Værnepligten er forældet.
  Skal den fortsætte bør den på en eller anden måde fornys.
  Kan ikke være rigtig at blot fordi du er mand, så skal man sættes tilbage i sin fremtid, blot fordi man er uheldig.

 9. Alle unge mennesker burde burde tvinges til at aftjene de få mdr. værnepligt.
  Ikke for at blive soldater, men simpelthen for at lære sig selv bedre at kende og prøve at gå sulten og kolde i seng.
  Folk vil vokse som individer og lære at samarbejde på en helt ny måde og bla. lære at man kan løfte mere i flot end man kan alene.
  De unge mennesker lære også at hvis man ikke møder til tiden så har det konsekvens ( generelt lære de at alt har konsekvens hvis ikke de gør som der bliver sagt ) hvilket er godt i deres kommende lange arbejdes liv.
  Mange unge mennesker i vore dage har jo ikke engang gået med aviser eller gravet have for deres forældre..
  Jeg siger bare det skader ikke at blive klogere som menneske så forstår man bedre bla. fattiges problemer og hvad som er vigtigt her i livet.

  Yderligere er en af de store problemer for unge mennesker er jo lige netop at møde til tiden på lærepladser, det skal de nok lære i forsvaret.!
  Akademikere tænker måske hvad kan jeg bruge det her til, jeg skal f.eks side og dømme folk i retten som dommer eller lave landets love som f.eks. politiker.
  Tja… hvordan kan man dog dømme folk eller indrette et lands love når man ikke ved hvor svært eller simpelt livet kan være.

  Siger bare at vi en “moderne” verden har brug for at blive klogere på os selv som individer.. Der er rigtigt mange ting her i livet som man ikke kan læse sig til, noget skal man opleve for at kunne forstå det.

  • Kunne ikke være mere enig
   MEN kan på ingen måde se, hvordan de skal lære alt dette på de få måneders spejder lejre som værnepligten er blevet til.
   Det koster en masse penge at gøre værnepligten brugbar igen, men i min optik er det investeringen vær, da man i det lange løb for en bedre befolkning på arbejdsmarkedet.

  • Enig, det kommer til at koste en masse penge men jeg anser det som værende en form for “omskoling” fra ung til voksen livet, hvor man i det mindste kan få prøvet lidt af hvert og lært nogle “redskaber” så man er lidt bedre rustet til livet.
   Men der er ikke nogen mirakel kur, men en måde at opleve noget nyt som mange unge mennesker ikke ville få prøvet.
   Det er hårdt/vådt og ikke så sjovt, men det synes jeg en del “dovne” unge mennesker måske vil have godt af og komme væk fra deres venner ( måske dårlige venner ) og møde folk man ellers ikke ville have brugt tiden sammen med. Mange får jo rigtigt gode venner i værnepligten som også er der bagefter ;-)
   Men ja der er for og imod med alting.

   • Det kommer helt an på hvor du tjener din værnepligt og hvor meget du vil presse. Det er lige præcis det du kan få at vide ved Forsvarets Dag. ;) Hvis man altså har hørt efter hvad de fortæller dig på dagen.

 10. Sikke dejligt at blive sat i boks over hele linjen. Nu er min søn ik blevet 18 endnu. Men jeg skal dælme ik rende og tjekke op på alting når han er fyldt 18 år. Så lærer Ingen at blive selvstændige. Men godt i herinde kender til alle forældre

 11. Har altid ville være soldat, og har ventet på det brev i 10 år nok, så da jeg fik det her for nogle uger siden var det bedre end noget andet. Jeg forstår ikke hvorfor de der curling børn ikke vil ind og tjene deres land… men kan godt se at blive væk også er meget nemmere… jeg håber i hvertfald jeg bliver erklæret egnet og kan komme ind og gøre det jeg altid ville!

 12. Jeg forstår da godt de og andre bliver væk.
  Det er jo åbentbart helt iorden og uden konsekvens.
  Og det ser glemt at åbne post på E-boks ARGH den tror jeg sku ik på.
  Det er fordi de IKKE gider.

 13. Så afskaf da det ubrugelige lort, de udebliver da fordi de ikke gider at spilde deres tid på noget så ligegyldigt som værnepligt. Selvfølgelig ser de da at de har fået post på eboks, de får det jo samtidig på email.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *