Tre våde dage i felt farlig

En tredages felttur i Finderup øvelsesterræn var, hvad der mandag morgen ventede 3 HRUKMP. Hver deling havde fyldt en lastbil med ammunition, radioer, feltrationer, kogesæt, spader, rygsække, tunge våben og hvad der nu ellers hører til, når turen går i felten. Delingernes PMV stod allerede i Finderup og ventede på deres besætninger, der på ”rigtig soldatermaner” mageligt blev transporteret i to store busser. I Finderup gik vi i flittig myreformation frem og tilbage mellem lastbilerne, PMV og garagen og fik PMV pakket og enkeltmands udrustning sat op til tre dage i felten. Stemningen var fin; nu skulle vi rigtig ud og være soldater, bo i bivuakker og kløjs i de fantastiske feltrationer!

Da de indledende knæbøjninger var taget, gik turen til Tovby – en ”kulisse-by” i udkanten af [[Finderup]] øvelsesterræn – hvor engagerede instruktører var klar til at (gen)introducere os for bykamp. Det meste stof var velkendt og skulle blot trænes. Der var dog tilføjet enkelte nye finesser. såsom hvordan man forholder sig til trappeopgange – såkaldte farlige rum – og hvordan man kan angribe huse oppe fra og ned ved brug af stiger. Formiddagen gik med indøvelse med løst krudt i geværerne, mens det løse krudt om eftermiddagen blev udskiftet med FX-ammunition (forsvarets udgave af paintball). For de fleste var det at skyde med FX noget ganske nyt og spændende (sergenternes fortællinger om permanente blå mærker forårsaget af disse kugler, havde kun skruet spændingen yderligere op, og gjort enkelte mærkbart nervøse). De fleste kunne dog efterfølgende konkludere, at smerten var overskuelig, og at det alt andet lige er mere realistisk, når man kan se hvor man rammer.

Mandag aften fik vi opstillet BSO med bivuakker, udbedring af nærforsvar og hvad der ellers hører til, og med et prangende aftensmåltid i form af et stykke tørt rugbrød i maven (ingen fattede hvordan de nye primusser fungerede, så det varme mad måtte opgives), var vi ved nitiden klar til gruppevis at drage på o-løb. Om vi var dårlige stifindere (som om det er en mulighed!) eller om nogle længere oppe i systemet havde undervurderet rutens udstrækning, kan altid diskuteres, men nogle timer tog det dog at finde posterne i det sorte nattemørke. Glæden var da også at spore – især ved [[LMG]]-skytterne, der møjsommeligt bar rundt på de store våben – da DF meldte over radioen, at det var tid til at vende tilbage. En enkelt gruppe blev dog stædig og fandt de sidste poster, så alle – inklusiv sergenten – kunne sove godt, da gruppen klokken 00.30 lå i poserne.

Klokken seks tirsdag morgen blev vi, efter en kort nats søvn, hevet ud poserne, fik pakket stumperne sammen og satte kursen mod en anden del af Finderup øvelsesterræn, hvor vi skulle undervises i kamp i skov. Formiddagen gik med gruppevis at indøve formationer og kampeksercitser, mens eftermiddagen gik med handlebaner i gruppen og i delingen. Stoffet var velkendt, men som alt andet, kræver det en del øvelse, før tingene spiller. Det at reagere hurtigt og sikkert på en føling, selvstændigt at få udpeget højre-venstre begrænsninger, og ikke mindst kunne finde gode skydestillinger, kræver en del øvelse, således, at det i sidste ende ender med at kunne gøres på ”rutine”, når kuglerne flyver.

Tirsdag eftermiddag var vejrguderne i høj grad med os, idet vi fik tildelt en stor portion forfriskende vand. Således var vi alle tirsdag aften tilpas gennemblødte til, at om man kom en tur i baljen eller ej, under den planlagte gennemførelse af Finderups feltforhindringsbane, var underordnet. Men sjovt var det; en rigtig Tarzanbane, med alt hvad dertil hører. Efter gennemførelsen af feltforhindringsbanen var det atter tid til at gå i BSO, og den tørre uniform og de ekstra støvler som nogle kunne fremtrylle af rygsækken kunne redde en del. De konstabelelever, hvis magiske formåen ikke rakte så langt, måtte ty til turbotørring af tøj og støvler foran PMV varmeanlæg.

Onsdag stod det på delingens store angreb – noget de fleste havde set frem til. Efter en kort introduktion fra KC gik DF på med sin befaling. Vi blev grundigt orienteret om terræn og hvorledes det foregående angreb skulle forløbe. Formiddagen gik efterfølgende med indøvelse, så alle var 110 % med på klumpen. Ved 11-tiden var vi klar til det helt store gilde og de tre [[PMV]] kørte i formation 1 2 3 af fremrykkervejen Troy 1-4. I sidste skjul stod førere og vognkommandørerne af PMV og der blev rekognosceret for PMV stillinger og hvor grupperne skulle placeres. Da alle atter var tilbage i deres PMV lød ordren ”klar til fremad, klar til fremad”, og PMV skød i høj fart afsted ud i terrænet, grupperne rensede de fjendtlige stillinger, hvorefter fjenderne blev afvæbnede og behandlet i nødvendigt omfang. Angrebet var veloverstået og tilbagemeldingen var overordnet positiv.

Onsdag eftermiddag blev hele [[KMP]] atter samlet og det var tid til at rykke hjem til kasernen. Det var en taktisk manøvre i PMV, og turen var, jævnfør øvelsesplanen, estimeret til at tage et par timer. Vejarbejde, ikke funktionelle samtaleanlæg og problemer med at holde sig på ruten resulterede dog i, at vi ramte garagerne i JDR ved otte-tiden. Gruppens materiel og våben blev vedligeholdt og låst inde på kammeret, og klokken 23.30 stod vi på gangen klar til en kort tilbagemelding og en lettere forsinket aftrædelse. De fleste konstabelelever virkede noget bombede og en anelse fraværende, men dog ikke mere, end at en glædesreaktion kom prompte, da DF kunne informere om, at en stor del af delingen kunne se frem til en fridag fredag. Klokken 23.40 kunne vi således slå hælene sammen og sige tak for i dag, og klokken 23.50 var det halve KMP at finde på Mac Donald (der i Holstebro lukker klokken 00.00). Et par ”lykkelige” Mac Donalds arbejdere kunne se frem til godt halvanden times overarbejde!

Torsdag stod det på grundig vedligeholdelse af alt hvad der hed våben, gruppemateriel, funktionsudrustning og så videre, efterfulgt af en lille løbetur med en energisk NK i spidsen. Dagen sluttede af med en øl i garagen, hvorefter nogle kunne sige god weekend, mens andre kunne se frem til omskoling til LMG, lys-laser eller natkikkert fredag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *