To kandidater tilbage i artilleriudbuddet

Det gamle system : M109 - Foto: HOK - Karl André Pedersen.

I dag kl 12:00 var der deadline for at aflevere best and final offer (BAFO) i artilleriudbuddet. Altså det sidste og gældende tilbud fra de virksomheder som har kandidater med i konkurrencen om at levere artillerisystemer til Danmark.

I alt var tre kandidater med i opløbet, men FMI har i dag kun modtaget BAFO fra to kandidater. Det drejer sig om Elbit Systems (Israel) og Nexter Systems (Frankrig), hvorimod Hanwha Techwin (Sydkorea) har valgt ikke at afgive tilbud.

Hanwha Techwin der tilbød deres K9 Thunder, var det eneste artillerisystem på bælter. Så det betyder med andre ord, at danmarks nye artillerisystemer bliver på en hjul baseret platform.

Elbit Systems byder fortsat ind med ATMOS MAN HX81 8×8 og Nexter systems byder fortsat ind med CAESAR 8×8 Tatra T815.

FMI fortsætter således med de to kandidater i henhold til den oprindelige tidsplan.


Den videre anskaffelsesproces

Anskaffelsen sker gennem en udbudsproces, som blev igangsat i vinteren 2015. Der blev oprindeligt prækvalificeret fem kandidater, som blev inviteret til at afgive tilbud. Tre af de prækvalificerede kandidater er ikke længere med i udbudsprocessen.

Det drejer sig om firmaet BAE Land & Armament (USA), som efter prækvalificeringen valgte ikke at afgive tilbud, samt om det polske konsortium bestående af Huta Stalowa Wola, WB Electronics og Rosomak, som ikke er blevet shortlistet af Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse ud fra kommercielle og operative betragtninger.Og nu altså Hanwha Techwin (Sydkorea), som altså ikke afleverede BAFO.
 

Tidsplanen for udbuddet

Tidsplanen for det igangværende udbud er som følger:

 • Primo 2017 laves verifikationstest af alle systemer fra kandidater, som har afgivet endeligt tilbud.
 • Medio 2017 forventes kontrakt indgået med den vindende kandidat.
 • Leverance af alle systemer gennemføres inden medio 2020, men vil formentlig være sket længe inden da. Selve leverance forløbet vil være afhængigt af den valgte leverandørens tilbud og muligheder.

Tryk på billederne for stort format.

CAESAR 8x8 Tatra fra Nexter Systems (Frankrig)
CAESAR 8×8 Tatra fra Nexter Systems (Frankrig)
ATMOS på MAN HX81 undervogn fra Elbit Systems (Israel)
ATMOS på MAN HX81 undervogn fra Elbit Systems (Israel)
[totalpoll id=”24851″]

Skrevet af KrigerenDK

56 kommentarer

Skriv et svar
 1. Hvorfor pokker kan vi ikke bare samarbejde med Nordmændene???
  Men hvis det absolut skal være, så må vi jo bare sige “Merci beaucoup”…

 2. Æv altså – kan vi ikke snart blot handle med vores norske og svenske venner og lave aftaler med dem??? Så vidt jeg ved har svenskerne et glimrende artillerisystem

  • Noget med at det danske forsvar har en tendes til selv at ville genopfinde hjulet, hver gang de skal ha noget nyt udstyr.

 3. Mig ikke forstå – er vores artilleri ikke kørt i garage på ubestemt tid? Hvorfor bruge penge på noget nyt at stille der?

  Har jeg misset noget?

  • Det vil Radikale Venstre ikke tillade, det var dem der sagde nej til det Israelske system sidst. Det vil de også gøre igen.

 4. Desværre ender det nok med,at Israelerne vinder,da de jo,som den grundige følger vil vide,kan sætte prisen som de vil(nedad) pga overvældende subsidier fra USA.Det kan ingen andre matche.Der vi nok,som jeg tidligere har ment,være tale om det første våbensystem som Israel har leveret til NATO.Danmark,eet af NATOS svageste led,overgiver sig,og giver plads til yderligere Israelsk fremdrift på våbenmarkedet.Det skal dog bemærkes at de officielt hævder at være et højt civiliseret og demokratisk land,der dog ikke overholder ret mange internationale konventioner.Det ryster dog ikke svage sjæle i Danmark.Discount er bedre end moral.!!!!!

  • Leif hvad har Israels artilleri at gør med deres konflikt med UNSCO?

   Israels køretøj virker fint. og er da en god kandidat til et køb.
   frankrig kan jeg ikke sige så meget. den tegner sig i godt i min optik lige nu, “kan ændres” den er ekstrem mobil hvilket er godt. men det virker til den ikke klare sig godt til dens egentlige formål. spørgsmålet er så hvad Forsvarets formål er med vores artilleri :)

   • Israels konflikt med UNESCO handler bare om at Israel som besættelsesmagt er forpligtet til at passe på de historiske steder i det besatte Østjerusalem. Men det er jo ikke det der er problemet. Problemet er at at Israel siden 1967 har holdt Østjerusalem og Vestbredden besat, og nægter at forlade områderne selvom utallige resolutioner kræver det. Hvad være er at de har ladet over en halv million af deres egne indbyggere slå sig ned i de besatte områder for at forpurre en hver fredsløsning. Samtidig er Israel en systematisk overtræder af menneskerettighederne, om det så drejer sig om mangel på demokrati, tortur, tyveri af privat ejendom osv. Derfor bør vi ikke købe nogen som helst våben fra Israel så længe at de ikke kan opføre sig ordentligt, heller ikke selvom de kan sælgde dem med kæmpe rabat pga. subsidier fra USA.

    • Leif de 2 områder høre til Israel og det har de altid gjort siden england overgav den ene del til Jørderne ( lille område). og den anden del egentlig det ægte Palæstina, Jordan(større stykke). Ydermere er det alle disse overtrædelser faktisk uden belæg, og det igen meget påstand mod påstand, indtil der kommer nogle ordenlig oplysninger (sjovt nok UN virker aldrig til at have, og benægter alle oplysninger fra Israel uden hjemmel).

    • Leif: Shit en gang propaganda uden hold i virkeligheden. Hvad med at læse lidt op på facts, inden du fyrer det røde crap af?

     • Benjamin.Du er måske israeler.,det forholder jeg mig ikke til,men jeg har levet og arbejdet i området i 4 år og har sat mig grundigt ind i alle tilgængelige kilder.Til din tilfredstillelse kan jeg også informere dig om,at jeg ikke er rød, vh leif

 5. Hvorfor er der en ny udbudsrunde, når det israelske system blev valgt sidst?
  I så fald har vi jo indført en de facto boykot af israelske varer.

   • Ja og så se hvordan personellet render rundt om skydeapparatet når det skal aktiviteres.Ingen UK.US eller Tyskland lader idag personellet ubeskyttet.Selv M 209 kunne jo skyde uden at man tossede rundt i terrænet.Men nu skal vi tilsyneladende have artilleri,der til nu kun er købt af u-lande og et enkelt militærdiktatur.Vi nærmer os selv U-lamds-status.Suk-Suk!!!!

  • Fly, artilleri, morter, patruljer osv. Selv under 2.verdenskrig blev mere og mere artilleri pansret fra at være 100% ikke-pansret i 1.verdendskrig.. Mange lande har endda pansrede ammunitionskøretøjer til artilleri. Bælter : Mobilitet.. Du kan ikke forudsige hvor og i hvilket terræn, at du kommer til at indsætte dine enheder. Det gælder kampvogne (der findes også hjul-baserede), infanterikampkøretøjer, pansrede mandskabsvogne, artillri, broslagningsenheder mm. (kort udgave)

  • Men det panser man vil bruge på en pjece vil næppe være match for en panserbrydene granat anyway.
   Så er det måske lidt spild alligevel.

  • Men nu er rækkeviden på artilleri vel også blevet væsentlig forbedret..? meget moderne artilleri har hvertfald 40 km rækkevide og at de er lette giver dem også en højere hastighed. Men det havde nu værer rart om man havde haft en valgmulighed på hjul og en på belter.

 6. Panzerhaubits 2000……vi har garanteret stadig reservedele til undervognen og mekanikere der er uddannet på den. Plus at reservedelene er lige syd for grænsen. Vi køber jo reservedele til kampvognene samme sted.

 7. Glimrende at vores 20 konstabler i kampregimenterne med selvindkøbte tasker til TYR kan få artilleristøtte. Prioriteringerne sidder lige i skabet.

 8. Christian.Jo det har da en hel del med politik at gøre.Desuden er både det franske og israelske system mandtungt og man ser at de render rundt om apparatet uden beskyttelse.I alle andre henseender,har Forsvaret valgt at prioritere mandskabsbeskyttelse meget højt.Hvorfor så ikke her,hvor man i K9 sidder relativt beskyttet uden at skulle blotte det meste af besætningen.det giver ikke umiddelbart mening!!!!
  Som d u vel også har læst har Finland og Norge ikke valgt de to nævnte systemer.Det ælugter svært af discount!!!!

 9. Det artilleri udbud er da gået fuldstændig i fisk. Nu blive der jo nok igen peget på den israelske discount kanon som ikke bruges af nogen af vores nære allierede :-(

 10. Vi bruger allerede en masse grej fra Israel. Mortér, targeting pods(Litening), observationsudstyr osv… Ingen grund til at ændre på det nu. Elbit er teknologisk set med helt fremme i førefeltet og kvaliteten er god. Også er ATMOS 8×8 baseret på en MAN undervogn som allerede er i brug i hæren.

  Btw.. orderen på nye autonome TMT’er går højest sandsynligt osse Israel. Suck it up and move on..

 11. Det eneste som Danmark skal tage stilling til, er hvorhenne vi køber det bedste artilleri. Personligt ville jeg foretrække et sytem på bælter, men det er også lang dyrere i drift.

  Jeg mener at systemets kvalitet skal komme før en eller anden tanke om fairtrade og andet blødsødent… Sytemet er bygget til at slå ihjæl på 30+ KM. Både imod hårde og faste mål. Skulle det være bedre at slå ihjæl med tyske eller amerikanske våben, frem for israelske?

 12. Det er meget mere vigtigt hvad det er for en fjende vi skal bekæmpe og hvis man læser den artikel omkring russernes brug af artilleri så er et våbensystem på hjul hvor man skal stå udenfor og betjene det ikke et særligt godt valg i min bog, Specielt ikke når vi kun skal have 2 Batterier af dem. Det vil være fint nok til COIN hvor der ikke bliver skudt igen, men til alt andet stinker det.

  https://cepa.ecms.pl/files/?id_plik=2991

  Mvh
  Major Duck

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0