Spøgelsessoldater dør for Kreml i Syrien

Der er officielt ikke russiske soldater på jorden i Syrien. Men russiske lejesoldater transporteres til slagmarken af russisk militær og får russiske medaljer.

Årets første måneder var blodige for en enhed på 100 russiske soldater, der kæmper på slagmarken i det nordlige Syrien for præsident Bashar al-Assads regime.

3. februar gennembrød en kugle den ellers skudsikre vest, som 38-årige Maxim Kolgarov bar. Det skete nær Aleppo. Kuglen dræbte russeren.

9. marts faldt den ligeledes 38-årige Sergej Morosov fra samme enhed. Han blev såret af granatild og døde på vej til hospitalet.

Tilbage i Rusland fik de to dræbtes familier medaljer med certifikater, underskrevet af Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Medaljerne, som nyhedsbureauet Reuters har set, er medaljer, der gives til efterladte til soldater, som er faldet for deres land, for Rusland.

Imidlertid var hverken Kolgarov eller Morosov officielt i tjeneste for Rusland.

De var lejesoldater og en del af en lille hærstyrke bestående af mænd, der udsendes hemmeligt af Kreml til Syrien.

De to soldaters død er i lighed med andre lejesoldater, som er faldet i Syrien, ikke offentliggjort. Familierne har kun få informationer og har fået besked på, at de ikke må tale om sagen.

Men i mindst et af de tilfælde, som Reuters kender til, har de efterladte fået udbetalt, hvad der svarer til 100.000 dollar (omkring 660.000 kroner) af staten i kompensation.

Officielt deltager Rusland kun i luftkrigen i Syrien og har kun få folk på landjorden – og slet ikke soldater, der slås i krigen.

Men Reuters har talt med flere end en snes personer med direkte kendskab til udstationeringen. Det står klart, at lejesoldaterne har en betydelig rolle i krigsførelsen.

Kilderne siger, at det er lejesoldater fra et privat firma. Alligevel opererer de sammen med Ruslands militær. De flyves til Syrien i militærfly og lander på russiske baser.

Bliver de såret, behandles de på hospitaler reserveret russisk militær. Bliver de dræbt, får efterladte medaljer, som var soldaten død i Ruslands tjeneste.

Det har ikke været muligt at fastslå, hvor mange soldater eller enheder der er sendt til Syrien. Hverken Kreml eller forsvarsministeriet i Moskva har svaret på Reuters’ henvendelser.

Ifølge russisk lov er det ulovligt for en russer at arbejde som soldat for et andet land. Men russiske borgere har deltaget i konflikter i flere af de tidligere sovjetrepublikker efter Sovjetunionens opløsning i 1991.

I 2014 kæmpede mange russere åbenlyst sammen med prorussiske oprørere i Ukraine.

Vestlige lande sagde, at de var sendt og betalt af Kreml. Rusland sagde, at det var frivillige.

En oprørs kommandant i Ukraine siger, at mange af de russiske soldater rejste fra Ukraine til Syrien.

En af dem – han vil blot kaldes Kapa – siger, at veteranerne blev tilkaldt, da det stod klart, at Syriens hær ikke kunne klare sig på slagmarken trods russisk luftstøtte.

– Araberne er ikke krigere af natur. De bliver bare kaldt sammen og får besked på at storme et sted, fortæller han.

– Men de ved ikke, hvordan de skal bevæge sig mod kuglerne. Hvordan får man dem til det? Kun ved at gå frem med sit eget eksempel, siger Kapa.

– Derfor forstærker vi deres enheder.

/ritzau/

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *