Veteraner står ikke i kø for at komme ud og bo i en skov

Veteraner vender tomlen ned til regeringens plan om at bygge veteranhjem i fredskovsområder.

Psykisk plagede veteraner med smag for naturens dybe ro skal have bedre mulighed for i perioder at kunne bo i de danske skove.

Det mener regeringen, og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) foreslår derfor en ændring af skovloven, så der kan bygges et eller flere hjem for soldaterveteraner i fredskovsområder.

Der har tidligere i nogle skove været forsøg med primitive sheltere til veteranerne, men ifølge ministeriet er der denne gang tale om “mursten og rindende vand”.

Trods de gode intentioner ryster landsformand Niels Hartvig Andersen i foreningen Danmarks Veteraner på hovedet af forslaget.

– Det er altså ikke sådan, at veteranerne står i kø for at komme ud og bo i en skov, siger han.

Veteranformanden henviser til, at der allerede er rigeligt med pladser på de fem nuværende veteranhjem landet over, hvor der ifølge hans oplysninger i øjeblikket bor “færre end fem veteraner”

– Og vi kan se, at når de søger på de eksisterende hjem, så skal der være noget offentlig transport lige uden for døren. Ellers gider de ikke at komme.

– Så det er ikke for veteranernes skyld, at man skal ændre den lov, siger han.

Omtrent samme toner lyder fra Vagn Martinussen, bestyrelsesformand i Veteranhjem Midtjylland i Aarhus.

Også han afviser, at det vil hjælpe veteranerne at bygge veteranhjem i fredskovsområder.

– Jeg tror ikke, at det har en virkning, om et veteranhjem ligger det ene eller det andet sted. Det er helt ligegyldigt, siger han.

Langt hellere så Vagn Martinussen, at der blev arbejdet for at sikre veteranerne flere sheltere i nærheden af de eksisterende veteranhjem i Fredericia, Odense, Aalborg, Aarhus og København.

– For vi har nogen, der søger ensomheden i skoven, fordi de i kortere eller længere perioder simpelthen ikke kan være sammen med andre mennesker, siger han.

Netop derfor er hele tanken om et fælles veteranhjem i skoven også forfejlet, mener Martinussen.

– Det er ikke det, de vil have. Dem, der søger ud i skoven, vil have ensomheden og roen ude i naturen, og det giver en murstensbygning, hvor man skal bo med andre, jo ikke, siger han.

Ritzau ville gerne have spurgt miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen om, hvorfor han foreslår veteranhjem, som veteranerne umiddelbart ikke efterspørger.

Men ministeren ønsker ikke at svare.

/ritzau/

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *