S og R maner til ro efter udsigt til flere kampfly i USA

F35 - foto: C. Sundsdal - Krigeren.dk

Så længe Danmark opfylder sine forpligtelser, har antallet af kampfly i USA mindre betydning, mener ordførere.

Udsigten til – at der i en periode skal stå syv af Danmarks nye kampfly i USA til uddannelse og træning i stedet for fem – vækker ikke bekymring hos Socialdemokratiet og De Radikale.

De to partier var en del af det flertal i Folketinget, der i 2016 blev enige om at indkøbe 27 nye F-35-kampfly.

– Som jeg har forstået det, så handler det om, at vi så hurtigt som muligt skal have uddannet et tilstrækkeligt antal piloter til de nye fly.

– Hvis der i en overgangsperiode er brug for flere fly i USA til at gøre det, så kan det være en fornuftig måde at gøre det på, siger Socialdemokratiets forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen.

LÆS OGSÅ :  Regeringen har besluttet at sælge 24 danske F-16-kampfly til Argentina

De Radikales forsvarsordfører, Martin Lidegaard, er heller ikke bekymret over flere fly på amerikansk jord i en periode.

– Vi har forstået det sådan, at dette er en del af en samlet plan, der sikrer den kapacitet, der skal være til både at træne nye piloter og beskytte Danmark, siger Martin Lidegaard.

Begge ordførere lægger vægt på, at der skal være fly nok i Danmark, således at landet kan opfylde sine internationale forpligtelser.

Jyllands-Posten skriver fredag, at regeringen lægger op til, at der skal stå flere end de i første omgang planlagte fem kampfly i USA.

Det får i avisen kritik fra flere eksperter.

LÆS OGSÅ :  Regeringen har besluttet at sælge 24 danske F-16-kampfly til Argentina

De mener, at Danmark umuligt kan løse de mange opgaver, som regeringen har lovet Folketinget i beslutningsgrundlaget bag milliardindkøbet af flyene.

Men ifølge Claus Hjort Frederiksen er det ikke sikkert, at der i en periode vil være syv fly i USA.

– Som det fremgår af aktstykke 31, kan der være behov for ekstra uddannelsesfly i USA i en periode.

– Men der er ikke truffet beslutning om, at antallet af fly i USA skal øges til syv, siger Claus Hjort Frederiksen.

Ifølge kontoret for kampfly under Forsvarsministeriet er der ikke taget stilling til, hvor mange fly der placeres i USA. Det afhænger blandt andet af, hvor mange F-16-piloter og hvor mange nye piloter, der skal omstilles til F-35-flyene.

/ritzau/

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. S og R er i for sig ligeglade med det danske forsvar, de havde jo helst været foruden dette indkøb, det eneste de lader til at kære sig om er om hvorvidt vi lever op til forpligtigelserne.
  Hvis jeg husker korrekt havde vi omkring 90 F16 i sin tid, som er slidt ned til de restende
  Hvor længe mon de 27 fly holder inden de er rippet for reservedele
  Køb kinesisk, så får du 5 for et F-35, det bedste fra Rusland og USA smeltet sammen i et kinesisk tyveri, men resultatet er fantastisk

 2. Dette viser tydeligt, at politikere absolut ikke har det der ligner forståelse for virkeligheden.
  Færre fly end det nuværende=mindre kapacitet til opgaver.
  Allerede nu kan det være lidt presset. Som en lektor på forsvarsakademiet udtalte tidligere i dag, så kan et fly kun være et sted ad gangen, uanset hvor avanceret det er. 20 fly er 10 færre end hvad vi har nu.
  Tragisk at logik udelades, når man betræder Christiansborg som politiker.

 3. Hvor mange fly skal andre købere af F-35 have stationeret i USA,eller er det kun os,der skal levere??Ret utroligt at der ikke findes et antal fly i produktionslandet til træning????