S og R maner til ro efter udsigt til flere kampfly i USA

F35 - foto: C. Sundsdal - Krigeren.dk

Så længe Danmark opfylder sine forpligtelser, har antallet af kampfly i USA mindre betydning, mener ordførere.

Udsigten til – at der i en periode skal stå syv af Danmarks nye kampfly i USA til uddannelse og træning i stedet for fem – vækker ikke bekymring hos Socialdemokratiet og De Radikale.

De to partier var en del af det flertal i Folketinget, der i 2016 blev enige om at indkøbe 27 nye F-35-kampfly.

– Som jeg har forstået det, så handler det om, at vi så hurtigt som muligt skal have uddannet et tilstrækkeligt antal piloter til de nye fly.

LÆS OGSÅ :  Nye brændstofslugende kampfly smadrer Forsvarets klimaambitioner

– Hvis der i en overgangsperiode er brug for flere fly i USA til at gøre det, så kan det være en fornuftig måde at gøre det på, siger Socialdemokratiets forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen.

De Radikales forsvarsordfører, Martin Lidegaard, er heller ikke bekymret over flere fly på amerikansk jord i en periode.

– Vi har forstået det sådan, at dette er en del af en samlet plan, der sikrer den kapacitet, der skal være til både at træne nye piloter og beskytte Danmark, siger Martin Lidegaard.

LÆS OGSÅ :  F-35 rammer ny milepæl: 500 fly produceret og 250.000 flyvetimer er passeret

Begge ordførere lægger vægt på, at der skal være fly nok i Danmark, således at landet kan opfylde sine internationale forpligtelser.

Jyllands-Posten skriver fredag, at regeringen lægger op til, at der skal stå flere end de i første omgang planlagte fem kampfly i USA.

Det får i avisen kritik fra flere eksperter.

De mener, at Danmark umuligt kan løse de mange opgaver, som regeringen har lovet Folketinget i beslutningsgrundlaget bag milliardindkøbet af flyene.

Men ifølge Claus Hjort Frederiksen er det ikke sikkert, at der i en periode vil være syv fly i USA.

LÆS OGSÅ :  S trods klager om Skrydstrup: Kan ikke lovgive på følelser

– Som det fremgår af aktstykke 31, kan der være behov for ekstra uddannelsesfly i USA i en periode.

– Men der er ikke truffet beslutning om, at antallet af fly i USA skal øges til syv, siger Claus Hjort Frederiksen.

Ifølge kontoret for kampfly under Forsvarsministeriet er der ikke taget stilling til, hvor mange fly der placeres i USA. Det afhænger blandt andet af, hvor mange F-16-piloter og hvor mange nye piloter, der skal omstilles til F-35-flyene.

/ritzau/

Skrevet af KrigerenDK

28 kommentarer

Skriv et svar
  • Jojo men super flyet klare mindst 10 F-16 flys opgaver. Ligesom letbanen i Århus løser alle problemer i byen.

  • Og de snakker også om effektive flyvetimer, dem er der vist ikke så mange af på 35 i forhold til 16

  • Udlånet er nok eneste mulighed for at holde udgifterne nede. Vi har så blot et udstationeret flyvevåben!!

 1. Hvor mange fly skal andre købere af F-35 have stationeret i USA,eller er det kun os,der skal levere??Ret utroligt at der ikke findes et antal fly i produktionslandet til træning????

 2. Dette viser tydeligt, at politikere absolut ikke har det der ligner forståelse for virkeligheden.
  Færre fly end det nuværende=mindre kapacitet til opgaver.
  Allerede nu kan det være lidt presset. Som en lektor på forsvarsakademiet udtalte tidligere i dag, så kan et fly kun være et sted ad gangen, uanset hvor avanceret det er. 20 fly er 10 færre end hvad vi har nu.
  Tragisk at logik udelades, når man betræder Christiansborg som politiker.

 3. Hvem kommer til at vedligeholde de 7 F35, som kommer til at opholde sig i Arizona.?

  • Tror de er afgivet helt og aldeles til dine Amerikanske kollegaer. Danske fly i Amerikansk varetægt.

  • Det lyder næsten som DR licens, betal for noget du ikke bruger. “F35, er noget vi gir til hinanden”

  • Lidt en super aftale USA har lavet. Køb vores fly… men vi bruger dem for jer.

   Norge har købt 52 stk. Af dem skal 4 stk stå i USA.

   5 af de indledningsvis 21 stk som bliver købt (som minumum) stå i USA.. det er 23% af vores Fly Styrke. (5/27 stk så er det knap 20%)

   Norge derimod skal kun have 7.5% af deres Fly i USA.

   Hvorfor giver det mening?

  • Martin Bjarnø Hansen Pga. en dårligere handel end Norge, simpelt og lige til. Var det ikke noget med at indkøberen også havde købt IC 4 i sin tid?

  • Martin Bjarnø Hansen De kommer vel ikke til at bruge dem for os. Tænker uden at have læst noget som helst. At flyene skal være der til at uddanne vores nye piloter? Også betaler man vel nogle amerikanske fly mekanikere for at slå rust af vores fly engang imellem?

  • Jesper ja helt klart til uddannelse. Men hvorfor skal 20% af vores fly gå til det hvor kun 7% af Norges skal. Måske Norge skal varetage Dansk luftrum eller hvordan

 4. DET ER FANDME HELLER IKKE JERES PENGE
  Enten kommer det ned på 4, ellers så finder vi et andet fly. Listen nummer 2 koster 2/3 og så kan vi altså få 8 fly mere.

  • Palle Jørgen Christensen at tænke på, at de penge kunne bruges bedre end de gør Palle. Ikke fordi flyvevåbnet ikke skal have nye fly, men en pensioneret flyver, må da se igennem tiden, hvor der er blevet sparet og sparet. Nu kommer de de uvidende politikere, og finde på en nødløsning igen. Med hånden hævet, så tror jeg, at der ville kunne finde fly, som kunne være et bedre køb.
   Min spidskompetence er økonomi og almindelig skatteyder, som gerne mit forsvar det bedste – og derfor skal de have materiel som virker og ikke materiel, som ikke være et udviklingsprojekt.
   Vi er med til at ændre vores mandskabsvogne og øvrige køretøjer – men et fly som F35 m.fl. er en færdig vare, som skal virke med det samme – du går vel heller ned og køber en bil, som først kan kører om 2 år?

  • Frank Torres Nysom jeg går med glæde ned og køber en bil der først virker om 2 år hvis den så vil virke de næste 40 år

 5. De 2 flys 500 flyvetimer skal vel over på de resterende 20 fly der er tilbage … tænker de skal tankes i luftrummet 24/7 … måske vi skulle have købt droner i stedet for

 6. S og R er i for sig ligeglade med det danske forsvar, de havde jo helst været foruden dette indkøb, det eneste de lader til at kære sig om er om hvorvidt vi lever op til forpligtigelserne.
  Hvis jeg husker korrekt havde vi omkring 90 F16 i sin tid, som er slidt ned til de restende
  Hvor længe mon de 27 fly holder inden de er rippet for reservedele
  Køb kinesisk, så får du 5 for et F-35, det bedste fra Rusland og USA smeltet sammen i et kinesisk tyveri, men resultatet er fantastisk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0