Russisk jagerfly lagde sig 20 meter fra svensk fly

Sverige beordrer den russiske ambassadør i udenrigsministeriet mandag efter alvorlig episode over Østersøen.

Foto: Försvarsmakten

Ruslands ambassadør i Sverige har fået ordre til at møde op i udenrigsministeriet i Stockholm for at tage imod en protest over en hændelse i luftrummet over Østersøen tidligere på ugen.

Her fløj et russisk jagerfly med en afstand på kun 20 meter til et svensk overvågningsfly. Det oplyser det svenske udenrigsministerium.

I en udtalelse fra udenrigsministeriet hedder det, at man ser alvorligt på sagen.

Hændelsen indtraf i begyndelsen af ugen i internationalt luftrum, da det svenske militærfly var på en rutineflyvning over Østersøen.

Det befandt sig mellem Gotland og Baltikum, da det russiske fly, et SU-27, der var lettet fra Kaliningrad, lagde sig tæt op ad det svenske fly.

LÆS OGSÅ :  Sverige bliver medlem af NATO efter Ungarns godkendelse

Det russiske fly havde nærmet sig med stor fart – med overlydsfart, hedder det.

Ifølge svensk tv (SVT) havde det russiske fly taget nærkontakt første gang ud for den baltiske kyst. Men der var endnu en kontakt længere sydpå, da det svenske fly nærmede sig Kaliningrad.

– Den første kontakt var ud for Baltikum. Siden fulgte den os nedad et stykke tid, og så gav den slip på os, fortalte stabschef i flyvåbnet Anders Persson fredag.

Udenrigsministeriet i Stockholm har nu studeret indberetningen og vurderet, at der var tale om en alvorlig hændelse.

LÆS OGSÅ :  Regeringen har besluttet at sælge 24 danske F-16-kampfly til Argentina

I sidste måned oplyste det svenske forsvar, at tre russiske militærfly havde krænket svensk luftrum.

Det var den 19. januar, hvor et russisk overvågningsfly af typen Il-20 ledsaget af to SU-27 Flanker fløj ind i svensk luftrum syd for Karlshamn i Blekinge.

Det danske flyvevåben må ofte sende F-16-fly på vingerne for at markere over for russiske militærfly, at de er for tæt på.

Det er en udvikling, der tog fart, efter Rusland i 2014 besatte den ukrainske halvø Krim, og EU og USA svarede igen med sanktioner mod regimet i Moskva.

/ritzau/TT

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *