Overlæge i Forsvaret: Vi bør have adgang til soldaters journaler

Arkivfoto: Forsvaret

Screening af soldater, der skal udsendes, ville være sikrere, hvis læger fik automatisk adgang til deres sundhedsdata, mener overlæge i Forsvaret

Da overlæge Susanne Bach Lausten i slutningen af 2017 var udsendt som feltlæge, fik en af de danske soldater i lejren blindtarmsbetændelse. Han skulle derfor flyttes fra lejrens lille felthospital til et større militærhospital, så han kunne blive opereret.

”Vil du også pakke min medicin?,” spurgte han Susanne Bach Lausten, da han skulle flyttes.
”Medicin?”, tænkte hun, for det stod der intet om i den journal, hun havde adgang til. Men blandt hans ejendele fandt hun ganske rigtigt en æske med piller. Blodfortyndende piller.

”Hvis vi havde vidst, at han fik den medicin, var han aldrig blevet godkendt,” fortæller Susanne Bach Lausten, der i dag er overlæge i Forsvarets Sanitetskommando og chef for militærmedicinsk udvikling, til Kristeligt Dagblad.

Hun mener derfor, at det ville være en god idé at ændre screeningen, så lægerne får automatisk adgang til soldaternes sundhedsdata og medicinkort. For ifølge hende vil det betyde, at man i højere grad kunne sikre, at det kun er soldater med det rette helbred, der bliver sendt på mission.

I dag foretager militærlægerne et fysisk og psykisk tjek af blandt andet hjerte-rytme, lungekapacitet, syn og hørelse.
De spørger desuden ind til soldatens psykiske tilstand: Hvordan sover du for tiden? Har du mareridt? Hvordan går det derhjemme?

Men lægerne er også i høj grad afhængig af, at soldaterne selv fortæller om deres helbred. Om de for eksempel har astma, ptsd (posttraumatisk stress-forstyrrelse) eller tager blodfortyndende medicin.

Det er bare ikke altid, at lægerne får den fulde historie. For soldaterne kan komme til at tilbageholde informationer eller simpelthen glemme at oplyse dem. Og oplevelser med manglende helbreds-informationer, som med soldaten og den blodfortyndende medicin, mener overlægen ikke er sjældne:
”Jeg vurderer, at det sker jævnligt. Men vi ved det jo af gode grunde ikke, fordi vi ikke opdager det.”

Ifølge Susanne Bach Lausten kan det have alvorlige konsekvenser, hvis de soldater, der bliver udsendt, ikke har et helbred, der lever op til forsvarets standard.

For eksempel kunne soldaten med blindtarmsbetændelse have udsat sig selv og deres soldaterkollegaer for unødvendig fare. For hvis han af den ene eller anden grund bliver såret og begynder at bløde, ville det være svært at stoppe blødningen. Det kunne have betydet, at han ikke havde været i stand til at redde sig selv, men måtte have sine kolleger til det.

Men Flemming Vinther, formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening, mener, at det er et for stort indgreb i soldaternes privatliv, hvis militærlægerne får automatisk adgang til soldaternes sundhedsdata:
”Det er at skyde gråspurve med kanoner. Og det går langt ud over, hvad man med rimelighed kan forvente af en medarbejder.”

Læs mere i Kristeligt Dagblad eller på k.dk

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Lene har en vigtig pointe med at man jo godt kan have haft det psykisk svært på et tidspunkt og være kommet godt igennem det. Desuden er risikoen for at en soldat har blindtarmsbetændelse temmelig lille. Lyder som en dårlig undskyldning for at snuse endnu mere i folks private data.

  Jeg tror ikke at folk er klar over, at i Danmark, er vi mere overvåget i dag, end borgerne var i Østtyskland og Sovjetrusland. Stater vi dengang kaldte for diktaturer.

 2. Som databeskyttelsesrådgiveren for en af styrelserne, vil jeg afsløre at ALLE myndigheder og faggrupper har det på samme måde.

  Hvis de nu “bare lige” kunne få “x” stump af persondata, så ville det hele blive så uendeligt meget nemmere/smartere/mere sikkert.

  Databeskyttelsesloven og databeskyttelsesforordningen er kommet for at blive og Forsvarets læger må enten ændre loven, eller klare sig uden.

  Og nej – i dette tilfælde kan samtykke ikke anses for at være et gyldigt hjemmel.

 3. Forsvaret er en arbejdes plads som alle andre arb. pladser i staten. Og nej arbejdsgiver skal ikke have fri adgang til privat informationer som sundheds jounaler. Det er helt almen i et retssamfund at vi har den frihed og privathed og det skal vi værne om.
  Arbejdsgiver har rigtige af screeninger på personellet, både mentale og fysiske. Det kan godt være et par af forsvarets læger kunne tænke sig at snage i vores private journaler, men den går ikke.. og slet ikke på bagrund af et par enkelte oplevelser de måtte have… vi 15.000 andre skal ikke til at opgive vores ret til privat liv… lad nu være med at råbe ulven kommer…Og opfinde noget som ikke er et problem, brug i stedet tiden og kræfterne på at gi vores soldater en god faglig læge service. Det er det i er ansat til og ikke altmuligt andet.

 4. Så enkelt tror jeg ikke det er, for man kan jo godt have haft det psykisk svært på et tidspunkt og kommet godt igennem det. Faktisk mere viden om sig selv. Man kan også have haft en fysisk skade, men have trænet så meget op, af det ingen betydning har. Det er OGSÅ livet at få skrammer undervej, så skal alle dermed ikke have mulighed for at søge et job, de på alle mulige måder alligevel er egnet til. Så er meget, meget få med alderen forsat klar til at være på arbejdsmarkedet. Men ja, der må være mere ærlighed omkring det og ja, måske nogle flere oplysninger, men handler nok NETOP om, hvordan de bruges og dem der får oplysningerne er dygtige nok til at få dem. Så så enkelt tror jeg desværre ikke det er!

 5. Helt enig! Det har jeg undret mig over i mange år. Har selv kendskab til en befalingsmand, som har været udsendt flere gange, med psykiske udfordringer. Han var i medicinsk behandling ved egen læge, men den “militære verden” var uvidende om dette.
  Sikkerhedsmæssigt er dette ikke hensigtsmæssigt og det gælder for alle personelgrupper, såsom konstabler, befalingsmænd, officerer samt civile.
  Og ikke KUN Flemmings “piger & drenge”!

 6. Flemming Vinther burde tage en meget dyb indånding, puste langsomt ud og bruge lidt tid på at tænke!
  Det handler ikke om privatliv, men om sikkerhed. Militærlægerne er i den forbindelse vigtige medspillere og forventes at stå som garanter for, at de, der udsendes, er egnede.
  Derfor skal de naturligvis automatisk have adgang til soldaternes sundhedsdata.