Medie: Der er økonomiske udfordringer i Forsvarsministeriet

Næste uge skal forsvarspolitikere ifølge Altinget orienteres om økonomiske udfordringer i Forsvarsministeriet.

Leopard 2 A7 - Foto: Forsvaret

Artiklen havde oprindeligt overskriften “Overforbrug i Forsvarsministeriet på mindst 1,5 milliarder kroner”. Forsvarsministeriet har imidlertid gjort Altinget, der står bag historien opmærksom på, at det ikke er merudgifter til materielindkøb, der har skabt problemerne.

Der er brugt mindst 1,5 milliarder kroner til uforudsete ekstraudgifter i Forsvaret. Pengene er blandt andet gået til ekstraudgifter i forbindelse med internationale udsendelser. Det oplyser flere kilder til netmediet Altinget.

Præcist hvad de 1,5 milliarder kroner er brugt på, vil Forsvarsministeriet først oplyse om, når partierne bag forsvarsforliget er blevet orienteret. Det sker ifølge Altinget på et møde onsdag i næste uge.

Ifølge Altingets kilder er situationen blandt andet opstået, fordi der ikke er ansat en koncernstyringsdirektør til at styre budgettet, siden den forrige blev hjemsendt i december 2019 efter hård kritik.

Per Pugholm Olsen blev hjemsendt efter kritikken af Forsvarets Ejendomsstyrelse. Styrelsen var involveret i en sag om bestikkelse, som stammer tilbage fra 2016.

Koncernstyringsdirektøren stod for budgetstyringen fra 2014 til starten af 2020. Men stillingen blev nedlagt i begyndelsen af 2020.

Forsvarsministeriet har ikke kunnet svare Altinget på, hvilke personer der har overtaget koncerndirektørens arbejdsopgaver.

Men af Forsvarsministeriets diagram over sin aktuelle organisation fremgår det ifølge Altinget, at økonomistyringen i dag ligger hos en kontorchef.

Modsat den tidligere direktør sidder kontorchefen ikke med i Forsvarsministeriets direktion.

Oppositionen har ifølge Altinget efterlyst en økonomisk oversigt over den aktuelle økonomiske situation på Forsvarsministeriets område siden sommeren 2019, hvor regeringen kom til.

Det er den oversigt, partierne efter planen får i næste uge.

/ritzau/

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Der kommer til at rulle hoveder i Forsvarskommandoen og Forsvarsministeriet.
  Problemet er, at det kan der være mange gode grunde til: Det er ikke gratis at have folk rodende rundt i Mali f.eks. – ikke at jeg ikke misunder folkene betalingen.

  Men hvad laver de egentlig i Forsvarskommandoen? Planer???? Javel; men budgettet er ALENE planerne udtrykt i kroner!!!! Det er så elementært, at enhver gymnasiast BURDE vide det – at de ikke gør det, er alene udtryk for lærernes afgrundsdybe uduelighed.
  Det lykkedes mig at forklare en god bekendt og ven, der var distriktsleder i Hjemmeværnet princippe

 2. At obersten så ikke fattede en tøddel, det var der jo ikke noget at gøre ved. Sagen er den, at hvis der skal være besparelser, så skal man fortælle underordnede chefer, hvad der IKKE skal laves! Godkendes en plan – f.eks. en uddannelsesplan, så godkender man også de dermed forbundne udgifter. Der er så en simpel sats, hvor man kan vide på forhånd hvad et kursus koster – inklusiv time-dag-penge.

  Jeg forstår udmærket, at koncernstyringsdirektøren fik sparket – jeg tror ikke, at han er landet endnu. I DSB vidste vi +/- et par procent, hvad hver beslutning kostede. Andet er grov pligtforsømmels

 3. Det er helt elementær forvaltning.
  Det betyder ikke, at der ikke kommer overskridelser, når det f.eks. beordres politisk at sende Esbern Snare til Guinea. Når man bruger ammunition (og det er det, der koster pengene), så skal det fremgå.

  Det gør ikke noget, for politikerne skal vide, hvad ting koster: De skal jo finde pengene. Forsvarskommandoen er ikke kvalificeret til at forvalte kaffekassen. Der skal ryge nogle generaler.
  Hvad så med de umuliusser, der skal fise løn af til de kan blive pensioneret? Tja, til det formål har personalestyrelsen afsat midler. Nå ikke?