Nyt panserværnsmissilsystem til Hæren

panserværn

Hæren får en kæmpe opgradering når det kommer til bekæmpelse af tungtpansrede køretøjer på mellemlange afstande.
Som et led i opbygningen af 1. brigade og let infanteribataljon fra 2. brigade anskaffer Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) panserværnsmissilsystemet (PVMS) SPIKE LR 2 fra Eurospike til opklarings- og infanterienhederne.

”SPIKE LR 2 systemet er et 5. generations panserværnsmissilsystem fra 2018, som vil sikre, at Hæren kan bekæmpe både middel- og tungtpansrede køretøjer samt befæstede kampstillinger m.v. på mellemlange afstande. PVMS kommer dermed til at udgøre en væsentlig del af kampbataljonernes og underafdelingers kampkraft”, fortæller oberst Christian Brejner Ishøj, chef for Kapacitetscenter Land i FMI.


SPIKE LR 2 systemet giver mulighed for at engagere et mål ud til ca. 5500 meter under anvendelse af enten direkte eller indirekte skydemetoder (No Line of Sight). Sidstnævnte gør skytten i stand til at engagere mål på den anden side af bakker, skove og øvrige terrængenstande. Skytten kan vælge, hvorvidt missilet skal anvende top-attack eller en direkte angrebsvinkel. Dette giver enhederne stor operativ fleksibilitet og effekt på kamppladsen.

PVMS skal anvendes i både en op- og afsiddet konfiguration, med nøjagtig samme tekniske specifikationer. Opsiddet skal PVMS monteres på den nye STAVS KONGSBERG PROTECTOR, der bl.a. indkøbes til både Eagle 5 og Piranha 5.
Den samlede anskaffelse af PVMS gennemføres i perioden 2021-2025 og omfatter Command Launch Units (affyringssystemer), uddannelses- og simulationsmateriel, et antal panserværnsmissiler samt forberedelse af integration på det nye stabiliserede våbensystem (STAVS).

Specs

Effektiv rækkevidde: 5,5km

Våbensystemvægt: 12kg

Missilvægt: 12,7kg

 

Kilde: FMI

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. @Carsten.
  Mht til kampgrupperne og lign i region IV, så er brigaderne i dag bestykket væsentligt bedre. Deres kampvogn var centurion hvoraf kun 8 havde 105mm kanon. Deres køretøjer var lastbiler og GD. Nu udskiftet med Piranha, Eagle og CV90. Kampgrupperne havde trukket tung morter. Nu er de på Piranha og kampvognen hedder Leo2. KGs panserværn var 106mm dysekanon. Kampgruppernes luftværn var firling. Ligenu har brigaden intet og kun derfor var KG bedre stillet. Det bliver meget vanskeligt, at forklare, hvordan datidens KG var bedre bestykket. De havde godt nok en afdeling let artilleri hver.

 2. Der er et andet aspekt til dette indkøb, som burde interessere – om det gør, véd jeg ikke.

  Gennemgående, så indkøber man materiel, der ikke er amerikansk. Der er nok ikke noget, der har skadet amerikansk forsvar og våbenindustri så meget som Donald Trump.

  Det nye maskingevær M60E6 er godt nok amerikansk; men det har så mange udbedringer af fejl, at der næppe er nogen del af våbnet, der ikke er blevet udbedret. M60 er et let maskingevær i modsætning til MG62, der er et medium maskingevær. Det er ikke fordi MG62 er et dårligt maskingevær; men det er en rædsel at løbe rundt med – våbnets vægt er én ting; mere relevant er skudkadancen, der gør, at maskingeværet må have en hjælper bare til at slæbe al den ammunition MG62 tygger sig igennem med foruroligende hast – uden det giver væsentligt flere træffere.
  Det væsentlige er hvad, man gør af MG62? Her formoder jeg – og det er en formodning – at man affuterer dem på trænets nye lastbiler, hvor de er mere hensigtsmæssige: Et luftangreb på en deling lastbiler er noget man ikke gør, hvis der er seks vildt omkring sig skydende maskingeværer – eller man gør det nok; men rammer nok ikke noget. Ammunitionsforbruget betyder ikke noget – fordi man har en hel lastbil af stadset til rådighed.

  Den nye pistol skal formentlig også afløse maskinpistolen. Fejlen ved den nuværende pistol er, at den i sin tid blev udvalgt af svenskerne til konkurrenceskydning, hvorfor den kun har 8 patroner i magasinet (rent faktisk var der dengang et forslag fra fabrikanten på magasiner med dobbelt så mange patroner. Køretøjernes personel bruger principielt kun det personlige våben, når deres køretøj er i brand – hvorfor man skal se at få måsen ud og løbe hen efter en nyt køretøj. Formålet er at fjenden skal holde hovedet nede, mens man redder livet. Man skyder ikke med det personlige våben for at ramme; men for ikke selv at blive ramt.
  SIG-Sauer 320 har dobbelt så mange skud i magasinet og det er ca. ½ af hvad et maskinpistolmagasin har. Til gengæld slipper man for at slæbe rundt på gammelt jern i en maskinpistol.
  Den gamle Neuhausen har nu holdt i 70 år, så skulle den investering gerne være afskrevet. Så i den forbindelse betyder det ikke så forfærdelig meget om anskaffelsesprisen dengang var pebret.
  Man har ikke de store problemer med at få bevillinger fra politikerne, hvis det man køber er kvalitet – og helt ærligt: Det er MEGET sjældent at schweizisk håndværk er udsat for kritik.

  USA’s politik er heller ikke altid hensigtsmæssig? Jeg erindrer, at Flyvevåbnet ikke kunne få udleveret koderne til våbensystemet, så man måtte give bomberne en telefon, som man så kunne ringe fra – ikke nok med det; men da man virkelig brugte bomber i Libyen, så skød man sig tom – og måtte genanskaffe fra Israelerne.
  Det gør, at man så vidt muligt ikke gør sig afhængig af én leverandør.

  Det er helt fint, at man anskaffer SPIKE; men det gør jo ikke – i sig selv – TOW ringere. Derfor bør man nok beholde TOW – også. Det taler derimod for, at man går helt væk fra værnepligtige, der for praktiske formål ikke alene er uanvendelige; men skadelige – fordi de fjumser rundt og navnlig går i vejen.

 3. Hmm…. Jeg ser det nærmere som en opgradering af Fennec.
  Jeg har altid været betænkelig ved at pansre helikoptere, da der skal MEGET panser til at standse en 30 mm granat som ethvert infanterikampkøretøj sprøjter omkring sig.

  Spike har det, at det kan affyres mod et mål på koordinater – og så korrigeres til sidst. Helikopteren kan derfor gemme sig til sidste øjeblik og holde sig på bekvem afstand.

  Det andet er en Hellfire vejer noget nær det dobbelte.

  P.t. ser prisen ud til at være det dobbelte af Hellfire; men jeg véd ikke hvad Mette Frederiksen har snakket med Netanyahu om. En ting er sikkert – Corona har ikke fyldt meget i substansen.

  Jeg tror man skal betænke at en svær brigade så udmærket kan have et kompagni helikoptere som brigadechefens personlige reserve.

 4. Det var dejligt og på tide og stort set det eneste valg der var værd at tage så mangler vi bare luftværn, active protection til både Kampvognene, IFV og Piranha, samt give Gruppe Piranhaerne et fjernstyret tårn ala det der sidder på CV 9035 IV som jo sjovt nok også har Spike LR indbygget og som ikke stjæler pladsen fra soldaterne, Drone forsvar, og angrebs droner det man kalder loitering drones eller våben man kan sende op og som hvis de ikke bruges kan fanges og genbruges.

  Det sidste der så mangler er at anskaffe nok Kampvogne så vi lever op til det som NATO har bedt os om nemlig en Tung Brigade , det kan man ikke med 2-3 Kampvogns eskadroner uden reserver, vores Brigade i dag er jo ikke meget bedre bestykket end en af kamp grupperne i kold krigens tid , jo de har lidt flere og mere moderne kampvogne men ikke nær hvad en Moderne Tung Brigade skal have.
  For at sætte det i perspektiv så har en ABCT (Armour Brigade Combat Team) omkring 162 M1A2C/D , 162 M2A3, omkring 30 M3A3 , så vores 43 Leopard 2A7 og ca 40 IKK rækker ikke langt og vi har absolut ingen reserver. Vi er ikke engang i nærheden af det, i gamle dage havde en mekaniseret BDE omkring 50 kampvogne eller 5 eskadroner en i hver af infanteri bataljonerne og 3 i Panser bataljonerne, lige nu kan vi ikke engang fylde bare en panserbataljon. Men NATO har bedt os om en svær (Heavy BDE) og vi er ikke engang i stand til at fylde skoene for en Mekaniseret Brigade.