Nyt om aftale med Taliban: USA vil forlade fem afghanske baser

Det amerikanske militær er klar til at trække sig fra fem baser i Afghanistan som en del af en længe ventet fredsaftale med Taliban.

Det oplyser USA’s udsending Zalmay Khalilzad. Han har i omkring et år stået i spidsen for de amerikanske forhandlinger med bevægelsen.

Khalilzads oplysninger mandag er nogle af de første officielle udmeldinger om indholdet i den mulige fredsaftale mellem de to parter.

– Vi er blevet enige om, at hvis betingelserne bliver opfyldt, så vil vi inden for 135 dage forlade fem af de baser, hvor vi i dag er til stede, siger Khalilzad til det afghanske medie Tolo News.

Flere af de cirka 13.000 amerikanske soldater, der i øjeblikket befinder sig i Afghanistan, står til at forlade landet efter en potentiel fredsaftale.

USA vil dog opretholde en militær tilstedeværelse i Afghanistan med 8600 soldater – selv efter en fredsaftale. Det meddelte USA’s præsident, Donald Trump, i sidste uge ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Donald Trumps administration har et erklæret mål om at reducere den militære tilstedeværelse frem mod præsidentvalget i november 2020.

Men præsidenten har også tidligere sagt, at USA’s militær ikke vil forsvinde fuldstændigt fra Afghanistan på trods af en mulig fredsaftale.

– Vi skal have en fortsat tilstedeværelse. Vi vil reducere styrken betragteligt, men vi vil altid være til stede, siger Trump i et interview med Fox News.

Amerikanske soldater har været udstationeret i Afghanistan siden 2001. Her væltede en USA-ledet offensiv Taliban-bevægelsen.

Det skete umiddelbart efter angrebene i USA den 11. september 2001.

/ritzau/AFP

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *