Ny dansk organisation for ramte veteraner

Tirsdag den 11.  marts 2014 var der stiftende generalforsamling, for en ny dansk veteran organisation kaldet SIOPS Danmark.
Foreningen er blevet dannet som en søsterorganisation til den norske organisation SIOPS, der står for “Skadede I Internationale Operasjoner”. Norske SIOPS blev dannet i 2006, og har dermed en del erfaring, som den nye danske organisation kan trække på.

I følge en pressemeddelse er formålet, at etablere en fælles platform for fremme af mere fokuseret støtte og hjælp til ”ramte veteraner”. Og “ramte veteraner” dækker alle veteraner, der som følge af deres udsendelser, døjer med fysiske og/eller psykiske efterreaktioner.

Vi har stillet den nye formand for SIOPS Danmark Mads Silberg, et par spørgsmål.

siops-danmarkHvorfor er det nødvendigt med endnu en dansk veteran organisation ?
– De eksisterende veteranorganisationer gør, efter mit bedste vidende, en glimrende indsats, og oprettelsen af SIOPS Danmark skal ikke ses som en reaktion på, at vi syntes at de er utilstrækkelige.
SIOPS Danmark er heller ikke tænkt oprettet som en Veteranorganisation i traditionel forstand, vores fokus vil primært være på, at forbedre de eksisterende forhold for ramte veteraner og pårørende som har brug for håndgribelig hjælp og løber panden imod den “offentlige mur”. Vi vil meget gerne være med til at forene alle de frivillige kræfter der arbejder for vores veteraner, så vi alle sammen trækker i samme retning. Så hvis man skal tale om at oprettelsen af SIOPS Danmark er en reaktion på noget, så kan man sige at det er en reaktion på, at den statslige og kommunale indsats på veteranområdet er utilstrækkelig.

Hvorfor en søsterorganisation? Og hvad indebærer aftalen?
– SIOPS i Norge er en succeshistorie og den vil vi selvfølgelig læne os op ad og langt hen af vejen kopiere, tilpasset danske forhold, naturligvis. Det gør det også meget nemmere for os at etablere vores navn, i og med at vi har deres opbakning og folk kan skæve til den model som de har i Norge, og se hvad det er vi sigter mod. Vi har stort set frie hænder til at gøre hvad vi vil,  forstået på den måde, at vi ikke afviger alt for meget fra den norske model, altså, man åbner jo ikke en Mcdonalds og begynder at sælge franske hotdogs. Vi er i løbende dialog med vores “store”-søsterorganisation og trækker på deres erfaringer og gode råd.

Her underskriver den nye formand Mads Silberg, officielt de dokumenter, for stiftelsen af SIOPS Danmark.  Foto: Benjamin O. Yeh
Her underskriver den nye formand Mads Silberg, officielt de dokumenter, for stiftelsen af SIOPS Danmark.
Foto: Benjamin O. Yeh

Er der andre personelgrupper end soldater, som kan drage nytte af jeres arbejde?
– Vi tænker at vores arbejde kan gøre nytte for politifolk, nødhjælpsarbejdere, folk fra udenrigstjenesten og stort set alle som har været udsendt i statens eller en større organisations tjeneste.

Hvad bliver jeres første opgave som forening/ organisation?
– Det bliver at etablere den base af frivillige veteraner og “eksperter” som vores legitimitet skal hvile på. Det er dem som i ordets bogstaveligste forstand skal tage en evt. nødlidende veteran eller pårørende i hånden og sørge for at hjælpe dem til at få løst deres problemer. Uden dem er vi ikke andet end en masse gode intentioner og ideer.

Mads Silberg der i øvrigt er kaptajn i Hæren, og har selv været udsendt flere gange fortæller, at man regner med at SIOPS vil være “operativ” den 28. august 2014.

Du kan læse mere om SIOPS Danmark på deres facebook side.

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *